Pentru noi, medicii, concediul nu e niciodată ceva simplu și relaxant. Pentru că boala și suferinţa nu își iau niciodată vacanţă, e adesea un „coșmar logistic” să poţi delega temporar toate grijile profesionale curente.
Ministerul Sănătăţii scoate, anual, locuri și posturi pentru Rezidenţiat. Alegerea specializării la rezidenţiat este o etapă nu tocmai ușoară pentru absolvenţii facultăţilor din domeniul medical.
Anul trecut, de la Ministerul Dezvoltării s-a iniţiat un program prin PNRR cu două componente clare, de dotare și amenajare a cabinetului medical din rural. Am aplicat și eu plin de speranţe, dar acum speranţele încep să se năruie.
Este una dintre întrebările cu care se confruntă atât proaspeţii absolvenţi ai UMF, cât și doctorii titraţi. Iar răspunsul la această întrebare este unul simplu, aparent nefericit.
Atașată la contractul individual de muncă, o clauză de neconcurenţă poate să producă efecte doar pe o perioadă de maximum doi ani.
În perioada 21-25 mai, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a participat la Geneva la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii. A fost prima organizată în format fizic de la începutul pandemiei de COVID-19.
Atunci când studentul este centrat pe învăţătură, puterile cadrelor didactice sporesc, iar rezultatele obţinute sunt cele dorite și necesare în orice domeniu, dar poate mai ales în cel al sănătăţii.
Serviciile medicale sunt asociate cu riscul de prejudiciere a pacientului. Este un paradox ca actul medical făcut pentru a aduce alinare pacientului să fie suspectat ca fiind o intervenţie care face rău pacientului.
CNAS a emis Anexa 13 la Contractul-Cadru cu afecţiunile pentru care pacientul se poate prezenta la consultul de specialitate fără bilet de trimitere de la medicul de familie.
În 1987 nu cunoșteam noţiunea „învăţământ centrat pe student”, dar în timp am înţeles importanţa ei.
Elaborarea și implementarea unei legi a malpraxisului medical reprezintă un act de mare complexitate socială.
Medicul Larisa Chiriac, evaluator ANMCS din 2011, ne-a vorbit despre ce înseamnă, din perspectiva sa, evaluarea și acreditarea spitalelor.
Medicina trece prin cicluri. Unele sunt o simplă spirală cumulativă. Din ce știm, învăţăm mai mult. Altele sunt într-o spirală derivativă. Din ce știm, învăţăm din greșeli.
Interesează-te, contactează, fă-ţi un plan, îndrăznește!
În ţările cu sisteme medicale performante au fost implementate, în ultimii 20 de ani, modele de soluţionare extrajudiciară a reclamaţiilor pentru malpraxis.
Azi, când cantităţi enorme de informaţii medicale sunt la îndemâna oricui, nu cred că e vreun medic care să nu se întâlnească cu pacienţi cu dosare groase de investigaţii neconcludente, speriaţi până la obsesie de boli eluzive.
Studiile medicale au dovedit că dieta mediteraneeană scade incidenţa afecţiunilor cardiovasculare, prin reducerea semnificativă a nivelului de colesterol, care are ca efect reducerea aterogenezei.
Ce poate pierde medicul dacă ignoră eforturile de educaţie ale pacientului? În mod cert, câteva minute, probabil două. Dar poate și salva timp, în caz că pacientul chiar se documentase bine.
Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali este o ocazie importantă să recunoaștem contribuţia vitală pe care asistenţii medicali din întreaga lume o aduc sistemelor de sănătate.
Lecturarea și analizarea prezentărilor de caz reprezintă o modalitate foarte bună prin care studenţii pot corela informaţii medicale din diferiţi ani de studiu. Sunt, de asemenea, de folos celor care își doresc să devină tot mai buni.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe