Newsflash

OPINII


Doamne doctor, sunteți modele de inspirație pentru întreaga societate!

de Dr. Raluca GHIONARU - mar. 8, 2024

Raluca Ghionaru este medic formator, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Aceasta a transmis un mesaj colegelor sale, cu ocazia zilei de 8 Martie. (Redacția)

Ne ajutăm cu adevărat pacienţii?

de Dr. Vlad STROESCU - mar. 8, 2024

Uneori trebuie să ne întrebăm dacă ne mai ajutăm cu adevărat pacienţii. Dacă nu cumva buna noastră credinţă, pregătirea, experienţa sunt, în cea mai mare parte, irosite.

Examenul ideal (care nu există)

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 8, 2024

Întotdeauna am încurajat studenţii să spună ce gândesc, să prezinte problemele așa cum le observă, să discute cu noi, ca să le putem oferi explicaţiile necesare.

Studiu privind starea de sănătate oro-dentară a românilor

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a lansat stomatologilor din întreaga ţară invitaţia de a se implica în studiul naţional privind starea de sănătate oro-dentară a românilor.

Tristeţea copiilor fără viitor

de Dr. Valentin PANTEA - mar. 8, 2024

Mama a două fetiţe de 5 și 9 ani mi s-a plâns la consultaţii că fetele ei nu sunt cuminţi și nu o ascultă, ba chiar au devenit agresive cu ea.

Schimbarea de paradigmă trebuie să înceapă de la vârf

Responsabilul cu managementul calităţii este parte activă în desfășurarea și implementarea proceselor dintr-un spital.

Reguli cu nereguli

Cu permisiunea legii, cursurile de educaţie medicală continuă sunt uneori susţinute de lectori care nu îndeplinesc condiţiile minimale cerute unui cadru didactic cu cel mai mic grad.

Proiect internaţional în domeniul îngrijirilor medicale

de Adriana CÂRNU - mar. 8, 2024

OAMGMAMR marchează lansarea unui nou proiect de colaborare internaţională în domeniul îngrijirilor medicale: „Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”.

Accesul la terapia durerii este un drept uman fundamental

de Dr. Monica Papaianu - mar. 8, 2024

Începând din 2010, lipsa unor structuri politice naţionale care să evalueze și să trateze durerea constituie o violare a drepturilor omului.

Unde și cum se aplică kinetoterapia

de Costică Palaghia - mar. 8, 2024

Aplicabilitatea kinetoterapiei este recunoscută încă din Antichitate – în special la popoarele asiatice, dar și în imperiile grec și roman – până în zilele noastre.

Propuneri pentru prevenirea abuzurilor în spital

de Drd. Rareș Voroneanu - feb. 23, 2024

În prezent se află în dezbatere o propunere legislativă pentru implementarea programului naţional de suport pentru pacienţi, „Stop abuzurilor în spitale - Legea Alexandra”.

Inegali în faţa durerii

de Dr. Monica Papaianu - feb. 23, 2024

Interpretarea și manifestarea unei dureri pot varia mult în funcţie de obiceiurile și cultura din care ne tragem.

Chirurgie vs chirurgie

Stomatologia este, prin specificul practicii profesionale, un domeniu medical cu pronunţat caracter chirurgical. Majoritatea manoperelor și procedurilor aplicate pacienţilor au un caracter invaziv.

Medicina migranţilor sau medicina migraţiei?

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 23, 2024

Particip săptămâna aceasta la un panel în Conferinţa anuală a Colegiului Medicilor din București. Surpriza, pentru mine, a fost tema propusă de organizatori, mai exact, medicina migranţilor.

„Marea epuizare” a omului modern

de Dr. Valentin PANTEA - feb. 23, 2024

Starea de oboseală cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi poate fi redusă dacă acordăm mai multă atenţie nevoilor noastre sentimentale și dacă ne facem timp pentru a participa la evenimente culturale.

MedicHub Media, la moment aniversar

de Dr. Simona MELNIC - feb. 23, 2024

Când am pornit la drum cu MedicHub, în urmă cu opt ani, am avut în minte faptul că preluam o companie cu potenţial, o promisiune mai degrabă, pe care trebuia să o conducem spre un alt liman.

Incursiuni pe tărâmul durerii

de Dr. Monica Papaianu - feb. 9, 2024

Durerea este primul motiv de consultaţie în cabinetul medical. De aceea, durerea pacientului nostru, mai ales cea acută, ne privește pe toţi.

Sănătatea fizică și psihică a lui Ion Creangă

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - feb. 9, 2024

Viaţa și frământările lui Ion Creangă ar trebui făcute cunoscute și dincolo de momentele festive sau comemorative.

Cine plătește pentru dezinformare?

de Dr. Valentin PANTEA - feb. 9, 2024

Mass-media online a devenit un teren propice pentru diseminarea de informaţii medicale false. Unele state au introdus sancţiuni pentru a preveni fenomenul, iar altele sunt în curs de a lua astfel de măsuri. România când va face la fel?

Împotriva rutinei

de Dr. Vlad STROESCU - feb. 9, 2024

Fără rutine foarte bine rodate și eficace, am fi foarte repede copleșiţi. Din păcate, rutina, precum străbuna ei, anxietatea, nu se lasă folosită doar atunci când e cu adevărat utilă, ci are tendinţa de a ne invada vieţile.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe