Newsflash

OPINII


Acesta ne e crezul?

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 19, 2024

O răfuială a ridicat suspiciunea că medici ATI ar fi conspirat să „omoare cu zile” pacienţi. Disputăm câtă noradrenalină ar fi primit aceștia, conștienţi fiind că nu-i salva de la nimic, cât îi păstra între lumi. Oare acesta ne e crezul?

De ce nu se găsesc bani pentru medicina de familie

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 19, 2024

Alocarea de fonduri pentru medicina de familie ridică o serie de întrebări. Una dintre acestea este cum de se găsesc bani pentru creșterea finanţării altor categorii, iar pentru această specialitate, nu.

Noi reforme implementate de CMSR

Conectarea la forurile decizionale internaţionale și atragerea de fonduri europene pentru îmbunătăţirea situaţiei din Stomatologie sunt două dintre iniţiativele aprobate de CMSR recent.

Vise și investiţii eșuate

Deși centrele de protonoterapie cresc considerabil șansele la viaţă ale pacienţilor cu cancer, investitorii nu par a fi interesaţi de ele.

Soluţii posibile pentru problema transplanturilor

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - apr. 19, 2024

Numărul organelor disponibile pentru transplant ar putea crește considerabil dacă Ministerul Sănătăţii ar încerca să preia organe din Ucraina, unde zilnic, din cauza războiului, mor sute de tineri sănătoși.

La vremuri noi, medici noi

Corpul profesional al medicilor trece printr-o schimbare importantă de mentalităţi și atitudini. Aceste schimbări sunt induse de modul de funcţionare a pieţei de servicii medicale, ca mediu social, economic și legislativ.

Bilanţul unei articulaţii sinoviale

de Costică Palaghia - apr. 19, 2024

Pentru a pregăti bilanţul articular, trebuie să cunoaștem anumiţi termeni, care de multe ori sunt folosiţi greșit în procesele de evaluare și recuperare kinetică.

A început selecţia participanţilor la cursul de soft skills

de Adriana CÂRNU - apr. 5, 2024

OAMGMAMR anunţă lansarea selecţiei participanților la cursul „Dezvoltarea abilităţilor personale și profesionale ale asistenţilor medicali generaliști, moașelor și asistenţilor medicali prin programe de formare SOFT SKILLS.

Durerea neuropată și evaluarea ei

de Dr. Monica Papaianu - apr. 5, 2024

Vom continua incursiunile noastre pe tărâmul durerii, încercând să aflăm mai multe lucruri despre durerea neuropată. Este vorba despre acea durere provocată de o leziune a sistemului nervos, la nivel periferic sau la nivel central.

Sănătatea ruptă-n două

Pacienţi sau medici, cu toţii suntem interesaţi să știm cât de mult este implicată stomatologia în contextul general al sănătăţii și al patologiei generale.

La „umbra” fostului sistem medical francez

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 5, 2024

Sistemul medical francez era considerat, acum câteva decenii, unul dintre cele mai bune. În prezent, situaţia pare să involueze.

Evaluarea pacientului în kinetoterapie

de Costică Palaghia - apr. 5, 2024

Componentă a traseului terapeutic, evaluarea este privită de specialiștii în domeniu ca prima și ultima activitate efectuată de kinetoterapeut și medicul specialist într-un proces de recuperare funcţională asistată.

CMSR coalizează autorităţile și mediul privat

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a dat semnalul coalizării autorităţilor și mediului privat, cu scopul demarării unui set de politici publice care să îmbunătăţească starea de sănătate orală a românilor.

Laboratoarele de analize medicale salvează vieţi

de Constanța Popa - apr. 5, 2024

Nevăzuţi, necunoscuţi publicului larg și opiniei publice mondiale, profesioniștii din laboratoarele medicale fac o muncă extrem de importantă pentru pacient.

Armonie în dizarmonie

de Dr. Gabriel DIACONU - mar. 22, 2024

Avem nevoie de o strategie autentică în sănătate mintală. Nu de un document care să înfunde sertarul guvernamental, cum au observat sec mai mulţi parteneri de conversaţie.

Dictatori bolnavi

de Dr. Valentin PANTEA - mar. 22, 2024

Duminica trecută, cu ocazia realegerii liderului de la Kremlin pentru al „N”-lea mandat, mă gândeam la dictatorii bolnavi care au îmbolnăvit și omorât milioane de oameni. Rămâne ca istoria să-i consemneze și lui „măreţele fapte”.

Pacienţi și cumpărători

În sistemul privat, îngrijirile medicale se opresc acolo unde se termină banii pacientului, nu acolo unde s-ar termina și acoperi toate nevoile de îngrijiri medicale specifice.

Despre etică și deontologie în medicină

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 22, 2024

Poate un asistent medical generalist, o moașă ori un asistent medical să refuze acordarea îngrijirilor medicale? Desigur, în cazul în care această conduită este justificată de interesul sănătăţii pacientului.

Când răutatea devine o patimă

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 22, 2024

De ce să fie ales „răul” în locul binelui și ce se „câștigă” atunci când răutatea devine o patimă? Greu de spus. Însă nu există niciun dubiu în privinţa efectelor nefaste, atât de numeroase și uneori copleșitoare.

Doamne doctor, sunteți modele de inspirație pentru întreaga societate!

de Dr. Raluca GHIONARU - mar. 8, 2024

Raluca Ghionaru este medic formator, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Aceasta a transmis un mesaj colegelor sale, cu ocazia zilei de 8 Martie. (Redacția)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe