Newsflash

Reportaje


Medicina perinatală, legătura pentru viaţă

de Cristina GHIOCA - iun. 2, 2023

Atunci când o sarcină prezintă probleme, intervenţia unui obstetrician cu supraspecializare în chirurgie materno-fetală sau a unui neonatolog se poate dovedi esenţială pentru a salva viaţa fătului.

Viața cu melanom, de la diagnostic la voluntariat

de Florentina Ionescu - mai 26, 2023

Diagnosticul de melanom cutanat vine cu multiple schimbări și provocări, pe diferite planuri. Afectează viaţa de zi cu zi a pacientului, mai ales că înseamnă, de multe ori, o navigare dificilă prin spitalele de stat.

Până la cer și înapoi. Zboruri pentru viaţă

de Dorina Novac - mai 12, 2023

Asociaţia Blondie, prin zborurile pe care le organizează peste hotare, vine în ajutorul micilor luptători, unii dintre ei abandonaţi în spitale.

Ludomania - „Fata Morgana” zilelor noastre

de Florentina Ionescu - apr. 28, 2023

Dependenţa de jocurile de noroc poate subordona întreaga viaţă psihică și conduita comportamentală a persoanei. Am discutat despre acest subiect cu un psiholog clinician și cu doi medici psihiatri.

Inovaţii medicale prin utilizarea printării 3D

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 14, 2023

Împreună cu grafica digitală, printarea 3D joacă un rol esenţial în domeniul medical, oferind soluţii moderne, precise și din ce în ce mai accesibile pentru educaţie medicală, tratament personalizat, cercetare medicală. De aici și interesul crescut al UMFCD pentru acest domeniu.

Podcastul în comunicarea medicală

de Dorina Novac - apr. 7, 2023

Un instrument audio grozav, pe care-l poţi „lua” cu tine oriunde, podcastul a devenit, și în România, una dintre metodele preferate pentru a dobândi informaţiile dorite.

Inamicii mierii românești: falsurile și neonicele

de L. Budin - mar. 31, 2023

Între producătorii de miere din UE, România se află pe locul al doilea – ba a fost și pe primul loc în 2018. O realizare lăudabilă pe care, paradoxal, politicile naţionale o sabotează, în dauna apicultorului, a consumatorului și a sănătăţii publice.

Autismul, un diagnostic pe viață

de Cristina GHIOCA - mar. 24, 2023

Atunci când auzim de tulburări din spectrul autist ne ducem cu gândul la copii. Însă copiii cu TSA se transformă în adulţi cu TSA. Și atunci, atât nevoile, cât și provocările întâmpinate sunt altele.

Răzbunarea somnului pierdut

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 17, 2023

Programul excesiv de muncă, în profesia medicală, poate expune medicul și pacientul unor riscuri greu de imaginat. Privarea de somn își pune serios amprenta asupra actului medical.

Moașa, verigă-cheie în viaţa viitoarelor mame

de Florentina Ionescu - mar. 10, 2023

Stând de vorbă cu Daniela Stan, șefa Comisiei de moaşe a OAMGMAMR, am aflat că moașele sunt verigi importante ale sistemului de sănătate. De ce? Pentru că prin îngrijirile acordate de ele mortalitatea maternă și mortalitatea infantilă ar putea fi reduse.

Voluntar în Turcia – În tandem pentru viață

de L. Budin - mar. 10, 2023

Când s-a anunţat la știri tragedia, cei de la Clubul Câinilor Utilitari au știut că vor pleca în misiune împreună cu companionii lor patrupezi. Și că echipajele canine vor pune în practică ceea ce învaţă de ani: să caute și să salveze vieţi.

Trei femei puternice din Sănătate

de Dr. Laura Davidescu - mar. 3, 2023

În preajma Zilei Internaţionale a Femeii, am ales să portretizăm trei femei care fac lucrurile să progreseze în sistemul de sănătate din România. Vă invităm să le cunoașteţi mai bine pe: Simona Cocoș, Anca Buzoianu și Simona Melnic.

Medicina... de la Chișinău la București

de Dorina Novac - feb. 24, 2023

Chiar dacă au lucruri în comun, între România și Republica Moldova există și diferenţe semnificative – de exemplu, sistemul de sănătate. Despre el ne-au povestit medicii și studenţii de peste Prut.

Din pasiune, medic 24 din 24

de Mircea Crețu - feb. 10, 2023

Pentru cei care lucrează la foc continuu, fie ei pompieri, poliţiști sau medici, relaxarea și hobby-urile sunt extrem de importante. Uneori, însă, cele două devin faţete ale aceleiași monede.

20 de ani de căutări pentru un diagnostic

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 3, 2023

Pentru pacientul cu policondrită recidivantă, ca pentru orice altă persoană care trăiește cu o boală rară, este o adevărată aventură să reușească să obţină un diagnostic de certitudine al afecţiunii sale. Nici acceptarea diagnosticului nu este o bucurie. Marina Constantinoiu ne povestește experienţa ei cu această boală, căreia vreme de două decenii nici măcar nu i-a știut numele.

Îngrijirile paliative: lux sau necesitate?

de Florentina Ionescu - ian. 20, 2023

Domeniul îngrijirilor paliative va fi întotdeauna unul consumator de resurse, însă beneficiile există atât pentru pacient, cât și pentru aparţinător.

Suicidul, o problemă de sănătate publică

de Cristina GHIOCA - ian. 13, 2023

Anual, în întreaga lume, peste 700.000 de oameni aleg să-și pună capăt zilelor, arată datele OMS. Mai mult, sinuciderea se numără printre primele 20 de cauze principale de deces la nivel mondial.

Primul ajutor... de Sărbători

de Dorina Novac - dec. 23, 2022

V-aţi imaginat vreodată cum arată Crăciunul și Revelionul celor care lucrează sau sunt voluntari la Ambulanţă?

„Șansele ca ceva să meargă prost erau de 1 la 100.000. Eu am fost acel 1”

de Monica Tănase - dec. 16, 2022

Emese Sav este pacient supravieţuitor al accidentului vascular cerebral. I s-a întâmplat în Danemarca, unde trăiește și acum, în plinătatea vârstei și a unei cariere ce se anunţa înfloritoare.

De ce își schimbă medicii rezidenţi specialitatea?

de Dr. Diana Andronache - dec. 9, 2022

Decizia de a schimba specialitatea nu este deloc ușoară, însă cel mai important lucru este ca fiecare să ajungă pe drumul său, pe care să practice medicina cu pasiune și responsabilitate.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe