Lumea medicală din România are nevoie de o lege a tuturor medicilor, pe lângă legislaţia actuală care diferenţiază pe criterii practice categoriile de medici.
Pentru fiecare dintre noi, momentul retragerii din activităţile profesionale reprezintă un punct de cotitură. De regulă, momentul este definit și gestionat administrativ prin pensionare.
Transparenţa și comunicarea facilă a aparţinătorilor cu personalul medical au fost întotdeauna deficitare, culminând cu perioada pandemică în care „secretomania” a devenit literă de lege. Reminiscenţele le întâlnim și azi.
Serviciile medicale sunt aducătoare de venituri, dar nu trebuie să rămână doar atât. Pacienţii sunt doar niște persoane, dar sunt oameni, nu hârtii sau date abstracte.
Performanţa medicală necesită timp, practică îndelungată, dar și repetitivitate. Cercetarea știinţifică poate adăuga și ea plusvaloare medicului practicant.
Suntem corigenţi la educaţia medicală. Dar nu ne-a predat nimeni materia asta, așa că nu prea putem fi consideraţi corigenţi. Suntem doar rezultatul a ceea ce au dorit să devenim cei care se tot feresc de implementarea educaţiei medicale.
Asociate secţiilor de chirurgie orală și maxilo-facială din spitale funcţionează și servicii de specialitate ambulatorii. Dar existenţa exclusivă a unui ambulatoriu de chirurgie maxilo-facială este lipsită de sens.
De-a lungul existenţei sale, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a fost condus de reprezentanţi atât ai mediului academic, cât și ai mediului privat.
Recent, au fost difuzate informaţii privind nivelul de educaţie și formare profesională în România. Datele sunt relevante pentru direcţia spre care ne îndreptăm. Și nu, nu este direcţia pe care ne-o dorim!
Sistemul de sănătate nu este capabil să limiteze numărul pacienţilor itineranţi, iar o bază de date funcţională și accesibilă privind starea de sănătate, tratamentele efectuate și evoluţia pacienţilor nu se întrevede prea curând.
Unii pacienţi au nevoie de tratament stomatologic în cadrul pregătirii pentru intervenţii chirurgicale majore și de mare risc ori pentru tratamente iradiante sau chimioterapice.
Corpul profesional al medicilor trece printr-o schimbare importantă de mentalităţi și atitudini. Aceste schimbări sunt induse de modul de funcţionare a pieţei de servicii medicale, ca mediu social, economic și legislativ.
Pacienţi sau medici, cu toţii suntem interesaţi să știm cât de mult este implicată stomatologia în contextul general al sănătăţii și al patologiei generale.
În sistemul privat, îngrijirile medicale se opresc acolo unde se termină banii pacientului, nu acolo unde s-ar termina și acoperi toate nevoile de îngrijiri medicale specifice.
Cu permisiunea legii, cursurile de educaţie medicală continuă sunt uneori susţinute de lectori care nu îndeplinesc condiţiile minimale cerute unui cadru didactic cu cel mai mic grad.
Stomatologia este, prin specificul practicii profesionale, un domeniu medical cu pronunţat caracter chirurgical. Majoritatea manoperelor și procedurilor aplicate pacienţilor au un caracter invaziv.
Caracterul liberal și privat al serviciilor de medicină dentară expune medicii stomatologi la riscuri importante privind corectitudinea diagnosticelor și a tratamentelor acordate pacienţilor.
Tratamentele cu antibiotice administrate pe cale generală în Medicina dentară au fost întotdeauna o temă incitantă și controversată.
Asistenţa medicală stomatologică este dovada clară că prevenţia costă. Iar atunci când pacientul trebuie să plătească din buzunar, prea puţini o pot face.
Sunt cel puţin trei motive convingătoare pentru a vizita Salonul de Iarnă al Medicilor.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe