La 1 octombrie va avea loc conferința „Bune Practici pentru o Bătrânețe Frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României. Cu acest prilej, Viața Medicală a vorbit cu Mugurel Mărgărit, director executiv al fundației.
Studiile arată rezultate încurajatoare în ceea ce privește terapiile cu celule stem din cordonul ombilical.
Numită și „boala cu o mie de fețe”, prin prisma simptomatologiei foarte diferite, SM este o boală neurodegenerativă. Pierderile fizice, limitările pe care SM le produce activează trăiri emoționale intense.
Dr. Clara Alexandrescu explică ce ar trebui să facă pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare pentru a nu se expune riscului de a face atacuri cardiace sau de a prezenta variații ale tensiunii arteriale, vara, în perioadele caniculare.
Cristina Elena Anastasiu, de profesie economist, ne face o scurtă trecere în revistă despre ceea ce înseamnă munca de evaluator de spitale. Ea a participat la evaluarea a 15 spitale din zece judeţe și municipiul București.
Acuzaţiile de malpraxis, dar și prelucrarea lentă a probelor antidrog sunt doar două dintre situaţiile care au adus recent în discuţie Medicina Legală. Am stat de vorbă despre subiect cu prof. dr. Cristian Stan.
În Psihiatria din România este nevoie de investiţii pentru modernizarea și extinderea spitalelor deja existente, dar și pentru construirea de noi centre psihiatrice în zonele rurale și cele defavorizate, crede dr. Mihnea Păunescu.
De zece ani, Cristina Elena Anastasiu, evaluator activ ANMCS, a analizat documentele furnizate de 15 spitale publice și private din ţară, pe care le-a evaluat împreună cu o comisie de evaluatori.
Când medicii vorbesc despre vaccinul HPV, discuţia ar trebui să se întoarcă mereu la prevenirea cancerului, transmite dr. Kenneth A. Alexander, șeful Departamentului de Boli infecţioase la Spitalul de Copii Nemours din Florida.
Deși necesită echipamente scumpe, ecografia cutanată oferă beneficii foarte mari în diagnosticarea, tratamentul afecţiunilor pielii și chiar în monitorizarea evoluţiei bolii sub tratament.
De zece ani activ în programul „Există un erou în fiecare dintre voi”, Valeriu Panait este unul dintre voluntarii din garda veche ai programului. Astăzi, nu de puține ori, este solicitat la cazuri chiar de echipajele de intervenții.
Transplantul de celule stem hematopoietice se realizează, în România, în șase centre. Unul dintre acestea, cel de la SUUB, a marcat la începutul anului realizarea a peste 100 de transplanturi de la înfiinţare (2018).
Tratamentul personalizat se aplică inclusiv în psihiatrie, mai ales că fiecare pacient este diferit din punct de vedere genetic.
Experienţa acumulată în departamentele UPU-SMURD este extrem de importantă pentru viitorii medici, spune dr. Cristian Corneliu Ursu, medic primar Medicină de urgenţă.
Zilele Medicale și Știinţifice ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București au avut loc în perioada 23-25 mai a.c. Tema din acest an a fost „Expertiză în oncologie”.
Ines Nerina Râmbu este blogger, influencer și pacient cu diabet de tip 1. Ea spune că a simțit nevoia de a face „un pic de educație medicală” în taberele recreaționale pe care le organizează prin intermediul asociației sale de pacienți.
Unul dintre cei mai cunoscuţi influenceri online în halat alb și-a deschis propriul cabinet în pandemie și a ajuns la sufletul a milioane de internauţi prin clipurile și postările sale prietenoase și amuzante.
Am discutat cu prof. dr. Adrian Valentin Cotîrleţ, managerul spitalului Municipal de Urgenţă Moinești din judeţul Bacău, despre beneficiile și schimbările aduse de evaluarea în vederea acreditării.
Începând din acest an, conferinţa SSIMA, dedicată inovaţiei în domeniul tehnologiilor medicale, îmbracă alte „haine” și se rebranduiește – devine HealthTech Forum. Elena Ovreiu ne-a vorbit recent despre această schimbare.
Doctor Corina Grigoriu a observat că multe paciente nu vin la medicul ginecolog nici după instalarea menopauzei.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe