Comparativ cu anii trecuţi, pacienţii români sunt mai atenţi la evoluţia aluniţelor lor sau la apariţia leziunilor noi pe piele, ne spune dr. Dana Chielcea.
Studenţii mediciniști care frecventează Universitatea „Titu Maiorescu” din Capitală fac pregătire în tehnologie digitală și inovaţie în sănătate. Acest lucru se realizează prin intermediul unui program educaţional nou – SmartMed.
De mare amploare, intervenţiile chirurgicale din sfera oncologiei necesită o echipă complexă și cu experienţă, operaţia fiind o etapă foarte importantă în managementul pacientului cu neoplasm.
Suntem în faţa unui proiect unic, deocamdată local – crearea unui registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi post-infarct miocardic acut, în scopul prevenirii insuficienţei cardiace – REDEFINE-HF.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis Ord. nr. 201/2022, care stabilește modalităţile de informare a consumatorilor privind alimentele/mâncărurile preparate și/sau oferite spre comercializare.
Dr. Felician Stăncioiu pare genul de căutător neobosit. Și asta nu doar în demersul de a-și căuta drumul (este medic și cercetător), locul (a profesat atât în SUA, cât și în România), dar și în cel de a se dedica exclusiv unui hobby.
În România lipsesc aproximativ 200 de paturi pentru copii, spune dr. Cătălin Cîrstoveanu.
Absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dr. Anca Hâncu s-a ocupat mulţi ani de diverse proiecte de stil de viaţă sănătos. Și-a completat studiile cu masterat (tot la Cluj) și doctorat în nutriţie la UMF „Carol Davila” București.
Am stat de vorbă recent cu psihologul clinician Elena Chiriac despre dependența de jocuri de noroc și dependența de pariuri sportive. Ea a subliniat că dependența de jocuri de noroc poate subordona întreaga viață psihică și conduita comportamentală a individului.
Progresele din Genetică sunt atât de mari încât se vorbește tot mai mult despre capacitatea terapiilor genice de a vindeca unele afecţiuni sau de a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii pacienților.
Dintr-un total de 2.260 de nașteri înregistrate anul trecut la clinica Obstetrică-Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, 84 au fost la tinere minore, inclusiv la fetiţe de 12-13 ani.
Pandemia i-a provocat echipa. Cea mai mare surpriză a fost să realizeze că, în plin val Delta, pacienţii refuzau vaccinul, spune conf. dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar Boli Infecţioase.
Ar fi ideal să se încerce o informare mai atentă a pacientului cu privire la modul de gestionare a stării sale de sănătate, crede dr. Gabriela Justina Voineag, medic de familie. Este nevoie ca pacientul să vină la doctor pentru efectua bilanţul clinico-biologic anual, chiar dacă se consideră sănătos, neavând simptomatologie, subliniază aceasta.
Deși Pediatria a fost „prima dragoste”, dr. Codruţa Popa a optat pentru Neonatologie, despre care spune că este partea spectaculoasă a specialităţii și, în plus, este inedită prin faptul că poţi să ajuţi copilul încă de la naștere.
Deși o specialitate mai puţin populară, Medicina de igienă este foarte utilă atât în mediul spitalicesc, cât și la nivelul societăţii. În spitale ea poate ajuta, între altele, la reducerea numărului de infecţii asociate asistenţei medicale, spune prof. dr. Monica Popa.
Prof. dr. Anca Coliţă ne-a dezvăluit unele dintre preocupările sale actuale în calitate de manager al Institutului Clinic Fundeni și de președintă a Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică.
Ediţia a unsprezecea a conferinţei Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a înregistrat un record de participare, cu peste 11.600 de medici înscriși la lucrări.
Porfiria hepatică acută este o afecţiune genetică rară și debilitantă. Afectează în general femeile tinere, de vârstă fertilă, și se manifestă cu dureri abdominale importante, însoţite de fenomene neurologice.
În lume paliaţia este o cenușăreasă. În acest domeniu sunt extrem de puţini medici sau asistenţi medicali care sunt dispuși să facă un contract cu casele de asigurări, afirmă dr. Marinela Stănculete.
La nivel mondial se vorbește tot mai mult despre Healthy aging, sau cum să îmbătrânim sănătos. Despre factorii care ne asigură o bătrâneţe activă, și nu numai, am discutat cu dr. Andreea Zamfirescu, medic primar Geriatrie și Gerontologie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe