Electroencefalograma viitorului ar putea fi utilă în stabilirea în timp real a unui diagnostic sau chiar în detectarea minciunilor, cred experţi în domeniu.
Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine și cei de la New York Presbyterian au descoperit că o aplicație de terapie cognitiv-comportamentală autoghidată, numită Maya, a redus semnificativ anixetatea în rândul adulților tineri.
Oboseala și somnolenţa la volan contribuie la sute de accidente rutiere fatale în Statele Unite, în fiecare an. Autorităţile consideră somnolenţa un pericol uriaș și în domenii de activitate precum construcţiile și mineritul.
Acţiunea azitromicinei în suprimarea dezvoltării bacteriilor și în modularea răspunsurilor imune ar putea face din aceasta o soluţie terapeutică nouă pentru gestionarea parodontozei.
Cercetătorii de la North Carolina State University au dezvoltat un tip nou de bandaj, deloc costisitor, care folosește un câmp electric pentru a grăbi vindecarea leziunilor și a plăgilor cronice.
Aplicația Flo Health a reușit la o rundă de finanțare recentă să obțină suma de 200 de milioane de dolari.
Pentru prima dată în istorie, o inimă în totalitate mecanică, proiectată după tehnologia trenurilor de mare viteză cu levitaţie magnetică, a fost implantată în corpul unui pacient.
Un start-up din Spania a creat o tehnologie neinvazivă de mapare ce permite vizualizarea activităţii electrice a miocardului.
Prognosticul pacienţilor care au suferit o operaţie de bypass coronarian s-ar putea îmbunătăţi datorită unor tuburi subţiri, puternice, flexibile, cu consistenţa unui gel, create prin tehnici de imprimare 3D.
Cercetători de la Universitatea Binghamton au în vedere dezvoltarea unor pansamente high-tech, care să grăbească vindecarea plăgilor sau a rănilor deschise.
Compania Focus din Montevideo, Uruguay, a anunţat recent că va colabora cu Glucotrack pentru a dezvolta un sistem implantabil pentru monitorizarea continuă a glucozei (continuous blood glucose monitor – CBGM).
Un bărbat din orașul Cincinnati, statul Ohio, a devenit primul beneficiar din SUA al unui implant miniatural cu senzor de presiune cardiacă.
Date recente au arătat că jocul fantasy „Dungeons & Dragons” are un impact pozitiv asupra sănătăţii mintale, atunci când utilizatorii îl joacă cu alţi oameni.
Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au creat cu succes un tip de șoarece cu un sistem imunitar uman 100% funcţional și cu un microbiom intestinal asemănător cu cel al oamenilor.
Onkos Surgical a anunţat, în aprilie, că a primit aprobarea „de novo”* din partea FDA din SUA pentru implanturile ortopedice din portofoliul propriu, acoperite cu un înveliș antibacterian.
Compania Monteris Medical a anunţat la începutul lunii mai lansarea unui produs inovator, numit NeuroBlate NB3 FullFire. Acesta este cel mai mic cateter cu laser pentru procedurile pe creier disponibil pe piaţa americană.
Medicii au reușit să implanteze, în premieră mondială, un mic dispozitiv pentru stimularea cerebrală profundă, la nivelul craniului unui băiat de 13 ani, cu epilepsie severă.
Brandul Nike are o colaborare cu Hyperice, iar astfel au fost create două noi tipuri de încălțăminte care vor ajuta atleții să își facă încălzirea și să se recupereze după efortul fizic.
Medicul diabetolog Adrian Copcea, din Cluj, lămurește câteva aspecte referitoare la ceasurile pe care pacienții cu diabet de tip 1 își pot monitoriza valorile glicemiei.
Visenna a luat fiinţă când trei tineri ambiţioși – un medic și doi ingineri de software – s-au întâlnit la concursurile de inovaţie de tip „hackathons”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe