Anul acesta, la un prestigios eveniment de tehnologie desfășurat în SUA a fost prezentat un nou tip de test ce permite aflarea valorilor anumitor hormoni. Testul este simplu și poate fi efectuat de pacienți acasă.
Datorită unui sistem nou de lentile pentru endoscoape, medicii ar putea să vadă în interiorul corpului pacienţilor mai bine ca niciodată.
O companie de venture capital a anunțat că investește un milion de euro în start-upul Parol, despre care „Viața Medicală” a scris anul acesta un amplu articol.
O companie de software implementează tehnologia avansată shiftin în noul spital construit de asociația Dăruiește Viață la „Marie Skłodowska Curie”.
Rezultatele unui studiu randomizat au arătat că pacemakerele recondiţionate sunt la fel de sigure și de eficiente ca acelea noi.
O simplă puncţie capilară și câteva picături de sânge puse pe o casetă de testare – este o abordare care ar putea face testarea pentru boala Alzheimer mult mai accesibilă la nivel mondial.
Cercetătorii de la University of California School of Medicine, din cadrul Universităţii Boston, au dezvoltat recent un biosenzor optic care poate detecta rapid virusul ce cauzează Mpox (variola maimuţei).
Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată de un grup de studenți de la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iași. Aceștia au fost premiați recent pentru invenția lor.
Luna noiembrie a debutat cu Health Tech Forum, cel mai important eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat tehnologiilor medicale și digitalizării serviciilor medicale.
„Smart hospitals”, adică spitalele inteligente bazate pe digitalizare, a fost tema pe care au dezbătut-o medici și experți din România, Israel, Europa și SUA în cadrul Health Tech Forum.
Compania ResMed a anunţat, la 30 septembrie a.c., apariţia aplicaţiei MyAir, un nou produs axat pe pacient.
Lenovo a creat un avatar 3D, fotorealist, bazat pe inteligenţa artificială, care vorbește cu pacienţii cu demenţă.
Tehnologiile autonome vor fi acceptate în spitalele românești doar de acei specialiști medicali care permit iluzia conform căreia sistemul de sănătate funcţionează la standarde ridicate.
Google a anunţat că lucrează la crearea unui model de ochelari inteligenţi, concepuţi pentru a detecta retinopatia diabetică. Această complicaţie a diabetului zaharat este prevenibilă, dar netratată poate duce la pierderea vederii.
29 octombrie este Ziua Mondială a AVC, prilej cu care o asociație de pacienți a lansat un nou proiect educativ dedicat conștientizării asupra accidentului vascular cerebral.
Start-up-urile din domeniul sănătății, IMM-urile, spitalele, universitățile și institutele de cercetare din România pot obține 160.000 de euro pentru dezvoltarea unor soluții medicale inovatoare, printr-o inițiativă europeană.
Arta și tehnologia s-au îmbinat armonios la festivalul internațional RADAR din București, în cadrul unui eveniment teatral inedit.
Pentru a preveni și trata hipoglicemia, cercetătorii au creat o metodă de încapsulare a glucagonului, un hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic.
O echipă de ingineri în biomecanică, alături de specialiști din alte domenii, a dezvoltat recent un ventricul stâng artificial al unei inimi umane.
Cercetătorii de la Michigan Medicine au dezvoltat un hidrogel compozit care este capabil să ofere eliberarea prelungită, constantă, a substanţelor medicamentoase, folosind ca declanșator ultrasunetele.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe