Aderența la tratament este una dintre problemele majore a tuturor sistemelor de sănătate. Studiile de specialitate au evidențiat mai des două modalități de creștere a acesteia.
Așa cum, în ziua de astăzi, organizarea instituțiilor de sănătate și a actului medical este mult diferită de cea de acum 50 de ani, și leadershipul din prezent ar trebui să fie fundamental diferit de cel din trecut.
Îngrijorările, stresul și anxietatea sunt forme ale emoției numite frică. influențează ele deciziile în actul medical?
Reducerea nivelului de burnout ar trebui să fie o responsabilitate a managementului organizației din care facem parte, dar și a fiecăruia dintre noi. Sunt anumite lucruri pe care le putem face pentru a ne reduce nivelul de burnout.
Într-o societate individualistă, cu focus pe performanţă, unde perfecţionismul vine din îndreptăţire, să vorbești despre recunoștinţă e ceva ciudat, dar necesar.
Moartea unui pacient are un efect major asupra vieţii cadrelor medicale. Acesta se reflectă atât emoţional și cognitiv, cât și comportamental.
Foarte puţine cadre medicale pot admite că sunt anxioase ori că au depresie. Acceptă cu greu că nu sunt imune la problemele de sănătate mintală și că ar trebui să ceară ajutor.
Emoţia, prezentă mai mult decât am crede în viaţa unui profesionist din Sănătate, interferează cu actul medical, dar și cu viaţa personală a cadrelor medicale. De aceea gestionarea ei este extrem de importantă.
Pentru o bună calitate a actului medical, siguranţa psihologică a membrilor echipei medicale este esenţială. Ea are la bază elemente-cheie, precum posibilitatea de a vorbi liber, compasiunea și toleranţa faţă de greșeală.
Insomnia este des întâlnită în rândul cadrelor medicale. Netratată însă, poate afecta întreaga viaţă personală și profesională a acestora.
Câţiva ani, după intrarea României în NATO, rapoartele psihologice arătau că soldaţii noștri nu sufereau de TSPT, fapt ce s-a dovedit a fi fals. Medicii, la fel ca soldaţii, trăiesc într-un mediu care îi face vulnerabili la TSPT.
Stresul posttraumatic, depresia, anxietatea, insomnia, atacurile de panică influenţează negativ viaţa personală a cadrelor medicale și a familiilor acestora.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe