Sunt implicat în viaţa publică de mai bine de un deceniu. Presă, sub o formă sau alta și cu întreruperi, fac de mai bine de sfert de secol.
Falsele recunoașteri, delirul halucinator, fenomenele paramnestice de tip reduplicativ sau ceea ce se mai cheamă „iluzia sosiilor” fac parte dintr-un complex de manifestări de obicei sugestive pentru sindroamele de lob temporal.
Acum peste un sfert de secol, când am intrat la Facultatea de Medicină, la UMF „Carol Davila”, m-a luat panica. Împrejurul meu cei mai mulţi își știau viitorul. Aveau o siguranţă în voce. Exprimau încredere. Vocaţie. Predestinare.
Am descoperit alergatul târziu, deși e printre primele lucruri pe care le-am făcut în viaţă. Pe nesimţite, și cu întreruperi, oscilaţii masive în greutate, renunţări și noi începuturi, a devenit o a doua natură pentru mine.
Zilele acestea, în plină infamie, într-un atac dement și fără milă asupra specialităţii ATI, și cu toată durerea nedreptăţii și părtinirii mediatice, suntem obligaţi să mergem înainte. Totuși, înainte. Oricât ar fi de greu.
Așa le numea doctorul X: „margarete”. Margarete erau studentele, colegele noastre, care din varii motive picau în plasa interesului hormonal al Catedrei. Ori că erau mai îndrăzneţe, ori că erau mai dezinvolte, ori că...
Pe când eram student, o glumă relativ nesărată despre câte feluri de medicină există spunea că sunt două feluri: medicina legală și medicina ilegală, adică restul medicinei.
Ne aflăm la un punct de mare inflexiune în practica medicală românească. Încep să-l simt de câţiva ani, îl văd în cabinet cu anumită frecvenţă și-mi stăruie în urechi după anumite consulturi.
Un mesaj de la Comisia Juridică a Colegiului Medicilor București mi-a amintit că sunt chemat la rezolvarea unui litigiu început de dr. Raluca Zoiţanu, după un text scris de mine în vara lui 2022 în scandalul pastilelor de iod.
O răfuială a ridicat suspiciunea că medici ATI ar fi conspirat să „omoare cu zile” pacienţi. Disputăm câtă noradrenalină ar fi primit aceștia, conștienţi fiind că nu-i salva de la nimic, cât îi păstra între lumi. Oare acesta ne e crezul?
Avem nevoie de o strategie autentică în sănătate mintală. Nu de un document care să înfunde sertarul guvernamental, cum au observat sec mai mulţi parteneri de conversaţie.
Particip săptămâna aceasta la un panel în Conferinţa anuală a Colegiului Medicilor din București. Surpriza, pentru mine, a fost tema propusă de organizatori, mai exact, medicina migranţilor.
„Lăsaţi, domnul doctor, nu-mi daţi reţetă, că mă știu cu farmacista și-mi dă oricum medicamentele.” Este o afirmaţie pe care o aud de ani de zile.
Se spune despre România că „nu ne mai facem bine”. Expresia intrată deja în vulg conţine un amestec de arome, de la cele mai dulci, îngăduitoare până la cele mai sumbre, fataliste.
Cardiomiopatia takotsubo e o suferinţă acută (reversibilă) a inimii care seamănă al naibii de bine cu un infarct miocardic acut (IMA).
În doar 24 de ore m-am regăsit navigând de la o extremă la alta a societăţii.
O reformă a sănătăţii trebuie să înceapă de la cruxul problemei: rămânem în zona gratuităţii medicale - o formă de ipocrizie naţională - sau permitem suplimentarea formelor și fondurilor prin care aparatul sanitar se poate autofinanța?
Printre cele mai pasionate, deși intens contestate, discursuri ale ultimelor două săptămâni, după atentatele teroriste ale organizaţiei Hamas în Israel, a fost cel al lui Slavoj Žižek.
După decesul prematur al doctorului Cornel Petreanu, chirurg la Institutul „Marius Nasta”, în condiţii deocamdată neelucidate, răspunsul comunităţii medicale (altădată tepid) a fost surprinzător.
Ce înţelege o ţară fost comunistă ca România din „psihiatria comunitară” rămâne la nivelul „dispensarizării” pacientului psihiatric sau asistenţei în regim „ambulatoriu”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe