Newsflash

Dr. Gabriel DIACONU


Medicina migranţilor sau medicina migraţiei?

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 23, 2024

Particip săptămâna aceasta la un panel în Conferinţa anuală a Colegiului Medicilor din București. Surpriza, pentru mine, a fost tema propusă de organizatori, mai exact, medicina migranţilor.

Să închidem robinetul comercial imoral!

de Dr. Gabriel DIACONU - ian. 26, 2024

„Lăsaţi, domnul doctor, nu-mi daţi reţetă, că mă știu cu farmacista și-mi dă oricum medicamentele.” Este o afirmaţie pe care o aud de ani de zile.

O retrospectivă a lui 2023 poate fi redusă la... „convalescenţă”

de Dr. Gabriel DIACONU - dec. 22, 2023

Se spune despre România că „nu ne mai facem bine”. Expresia intrată deja în vulg conţine un amestec de arome, de la cele mai dulci, îngăduitoare până la cele mai sumbre, fataliste.

Takotsubo, scurt pasaj printr-o experienţă inedită

de Dr. Gabriel DIACONU - dec. 8, 2023

Cardiomiopatia takotsubo e o suferinţă acută (reversibilă) a inimii care seamănă al naibii de bine cu un infarct miocardic acut (IMA).

Două lumi

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 24, 2023

În doar 24 de ore m-am regăsit navigând de la o extremă la alta a societăţii.

De ce ne tot împotmolim în bani

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 10, 2023

O reformă a sănătăţii trebuie să înceapă de la cruxul problemei: rămânem în zona gratuităţii medicale - o formă de ipocrizie naţională - sau permitem suplimentarea formelor și fondurilor prin care aparatul sanitar se poate autofinanța?

Medicii n-au frontiere

de Dr. Gabriel DIACONU - oct. 27, 2023

Printre cele mai pasionate, deși intens contestate, discursuri ale ultimelor două săptămâni, după atentatele teroriste ale organizaţiei Hamas în Israel, a fost cel al lui Slavoj Žižek.

La moartea unui coleg

de Dr. Gabriel DIACONU - oct. 13, 2023

După decesul prematur al doctorului Cornel Petreanu, chirurg la Institutul „Marius Nasta”, în condiţii deocamdată neelucidate, răspunsul comunităţii medicale (altădată tepid) a fost surprinzător.

Spinoasa problemă a psihiatriei comunitare

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 29, 2023

Ce înţelege o ţară fost comunistă ca România din „psihiatria comunitară” rămâne la nivelul „dispensarizării” pacientului psihiatric sau asistenţei în regim „ambulatoriu”.

Toamna neîmpăcării noastre

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 15, 2023

Într-o astenică încercare de-a stârni indignare publică, mai mulţi politicieni, foști, prezenţi și viitori ONG-iști, dar și jurnaliști incoruptibili au lansat, zilele acestea, o nouă temă la apă.

Cuvinte care nu există în limba română

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 1, 2023

Traducerea termenului englezesc „preparedness” în limba română sună sec: „pregătire”. Atât că semnificaţia cuvintelor ascunde sensuri aparte, multe dintre ele culturale.

O crimă (aproape) perfectă

de Dr. Gabriel DIACONU - aug. 18, 2023

Asta se petrece sub ochii noștri de mai mulţi ani, de când curentul antivaccinal și-a găsit, în contextul pandemiei de COVID-19, mediul de cultură propice. Lucruri altfel rezonabile într-un context de criză.

Muntele uitării

de Dr. Gabriel DIACONU - iul. 21, 2023

În tinereţea mea se vorbea de depresie ca fiind – foarte probabil – boala „secolului XXI”. Era o formulare poetică a priorităţilor privind sănătatea mintală și politicile ei publice.

Complicitatea medicală în era azilelor groazei

de Dr. Gabriel DIACONU - iul. 14, 2023

Cuvântul „tortură” nu e niciodată simplu de pronunţat. La fel cum, în conjuncţie cu tortura, cuvântul „complicitate” ar trebui să fie un duș rece pentru profesionist.

Ne batem joc de lucrurile bune

de Dr. Gabriel DIACONU - iun. 30, 2023

Astăzi devine greu să găsești un doctor bun. Sau un inginer bun. Sau un arhitect bun. Sau, pur și simplu, un om bun. Pentru că noi nu prea ne descurcăm cu lucrurile bune. Le risipim. Sau – și mai rău – ne batem joc de ele.

Vara ispitelor

de Dr. Gabriel DIACONU - iun. 23, 2023

Ca și ploile de vară, grevele au un efect răcoritor. În felul de-a fi și de-a interacţiona al marilor mase de oameni, haosul este de fapt constanta.

Nu lăsaţi orgoliile să orbească viziunea!

de Dr. Gabriel DIACONU - iun. 9, 2023

În sfada creată pe marginea Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) riscăm nu doar să moară pacienţi, ci și să compromitem un domeniu vulnerabil în România.

Ne trebuie o medicină nouă

de Dr. Gabriel DIACONU - mai 26, 2023

Medicina trece prin cicluri. Unele sunt o simplă spirală cumulativă. Din ce știm, învăţăm mai mult. Altele sunt într-o spirală derivativă. Din ce știm, învăţăm din greșeli.

Chiar s-a terminat pandemia de COVID?

de Dr. Gabriel DIACONU - mai 12, 2023

Nu, nu s-a terminat pandemia, s-a terminat urgenţa medicală pusă de pandemie. Cum știm asta? Pentru că numărul deceselor, la nivel planetar, a scăzut la un oarecare nivel.

De ce arde subiectul sănătăţii mintale la foc de paie

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 28, 2023

Nu-i loc de îndoială. Sănătatea mintală vinde. Vinde și pe partea de „wellbeing”, „viaţă sănătoasă”, „cum să îţi antrenezi mintea în trei pași ușori”. Vinde și pe partea de spiritualitate și dezvoltare personală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe