Starea de sănătate a milioane de copii și adolescenți este afectată de suprapondere și obezitate, unele dintre cele mai frecvente boli cronice pediatrice.
Burnout: epuizarea puterii psihice ori emoţionale sau a motivaţiei, de obicei ca rezultat al stresului prelungit sau al frustrării prelungite.
Cu puţin peste 2.000 de studii clinice la care a participat în ultimii 20 de ani, România se află pe un loc modest pe harta cercetării medico-farmaceutice. Dar lucrurile par să se schimbe în bine.
În contextul dorinţei constante de reabilitare a pacientului și, în general, a omului cu ajutorul tehnologiei, ne întrebăm: cât de mult va fi îmbunătăţită viaţa pacientului?
Industria farmaceutică din ţara noastră s-a dezvoltat mult după cel de-Al Doilea Război Mondial, trecând de la micile fabrici şi laboratoare farmaceutice la fabrici moderne.
Terapia genică asigură un confort de viaţă superior și este printre cele mai scumpe terapii existente.
Diabetul și prediabetul sunt în legătură directă cu dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic, insulinorezistenţa ducând la steatoză hepatică.
La începutul lunii martie a fost creat un consorţiu de soluţii tehnice menit să acopere toate nevoile clinicilor în procesul de digitalizare.
Chiar dacă depinde de condiţiile de mediu, de tehnicile de procesare și de varietatea nectarurilor florale, compoziţia mierii este dominată de carbohidraţii simpli, respectiv fructoză și glucoză.
Având rol în hemostază, aceste organite au fost descoperite întâmplător, printr-o secţionare „miraculoasă” în histopatologie.
Stabilirea indicelui de prezenţă a sarcopeniei, în cazul pacienţilor oncologici, ar trebui să fie obligatorie. Astfel, multe cheltuieli și speranţe ar putea fi economisite, iar resursele ar fi folosite raţional.
Boală cu manifestări inflamatorii și hematologice, sindromul VEXAS a fost descris recent, în 2020.
Una dintre cele mai frecvente provocări pe care le întâmpină medicii stomatologi în procesul de îngrijire a sănătăţii pacienţilor este durerea dentară.
O nouă iniţiativă cetăţenească europeană, lansată luna trecută, își propune să promoveze prima generaţie europeană fără tutun până în 2030. În acest sens este necesară interzicerea comercializării produselor din tutun persoanelor născute începând cu anul 2010.
Prin utilizarea regulată a tabletelor și smartphone-urilor, expunerea la lumina albastră poate modifica nivelurile hormonale și poate crește riscul de pubertate precoce.
Vulnerabilitatea la dizabilitate își face loc cu mare ușurinţă în ţările subdezvoltate, iar efectul ulterior creează cadrul nefericit pentru adâncirea mai mare în sărăcie.
Chirurgia cardiacă se adresează cazurilor severe și necesită o bună pregătire preoperatorie și o echipă experimentată.
An de an, Facultăţile de Farmacie din România îi pregătesc pe viitorii farmaciști pentru a veni în întâmpinarea nevoilor populaţiei. Anul 2023 este unul foarte important pentru Facultatea de Farmacie din București, fiind cel în care se împlinesc 100 de ani de la separarea Facultăţii de Farmacie de cea de Medicină.
Aproape fiecare generaţie are parte de un cutremur major, cu victime şi pagube materiale însemnate. Este un fenomen natural pe care îl cunoaştem şi îl anticipăm. Dar nu ştim când se va produce.
Echipa mixtă formată din otorinolaringolog, imagist, anatomopatolog, oncolog, alături de evaluarea prin computer tomograf reprezintă condiţiile esenţiale în diagnosticul adenomului pleomorf.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe