Newsflash

Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN


Capcană pentru mulţi adolescenţi, țigara electronică

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 23, 2024

Organizația Mondială a Sănătății trage un nou semnal de alarmă pe tema ţigărilor electronice.

Smartphone-ul, cu bune și cu rele

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 26, 2024

Minunatul nostru telefon poate fi la fel de bine o armă terapeutică, dar și una pregătitoare de noi patologii aflate în progresie.

Pe când un STEMI și în BPOC?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - dec. 1, 2023

Cardiologii au mantra „timpul este mușchi” pentru a exprima importanţa tratamentului timpuriu în infarctul miocardic. Pneumologii au un of: BPOC și necesitatea de „STEMI” în momentul de decompensare sau de exacerbare a acesteia.

Interferenţele industriei tutunului – situaţia României în 2022-2023

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 24, 2023

În ultimii ani, industria tutunului și-a intensificat acţiunile și imixtiunile în politicile de sănătate publică ale diferitelor ţări. Iar România stă mai rău decât alte state.

Universul stigmatizărilor și stigmatizaților

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 17, 2023

Chiar dacă modelul de comunicare medic-pacient nu funcţionează perfect, a nu vorbi despre riscurile fumatului este o greșeală.

BPOC – De ce medicul de familie trebuie să fie alături de noi

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 6, 2023

În iulie, a fost publicat de comitetul GOLD* un articol ce poate fi un îndreptar pentru medicul de familie în privinţa BPOC, o afecţiune care adesea pendulează între medicul de familie și pneumolog.

Griji celeste și pământești

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - sept. 1, 2023

Pe fondul preocupărilor celeste afișate de unele state, poate ar fi bine să aruncăm o privire asupra unor preocupări mai pământești din ţara noastră – situaţia pneumologiei.

Inhalatoarele pentru astm pot contribui la efectul de seră

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - aug. 25, 2023

Dispozitivele inhalatorii utilizate în tratamentul astmului bronșic contribuie la efectul de seră prin gazele propulsoare din compoziţia lor. Organizaţiile internaţionale introduc măsuri care să protejeze planeta și pacienții.

Sindromul overlap

de Dr. Corina-Ioana BORCEA - aug. 18, 2023

Asocierea BPOC și SASO, adică sindromul overlap, accentuează hipoxemia și hipercapnia nocturnă și poate duce la apariţia evenimentelor cardiovasculare.

Oare suntem în aceeași tabără?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - aug. 11, 2023

În ultima perioadă ne confruntăm cu o multitudine de anomalii în sistemul românesc și nu numai. Există tot felul de declaraţii legate de beneficiile industriei tutunului.

O fereastră deschisă...

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iun. 30, 2023

În sistemul medical românesc, dar și în societate există „ferestre” pentru care autorităţile ar trebui să depună orice efort ca să le deschidă sau să le menţină deschise. Cum există și „ferestre” care ar trebui închise cu orice preț.

CPAP rămâne o soluţie pentru sindromul de apnee în somn

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mai 12, 2023

În ciuda progreselor tehnologice, la peste 40 de ani de la apariţia sa, CPAP rezistă ca tratament pentru sindromul de apnee în somn și nu numai.

Prevenţia și frazele „îmblânzite”

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mai 5, 2023

După atâţia ani în care am vorbit despre relaţia dintre fumat și cancer, va trebui să ne hotărâm. Dacă doar excesul dăunează, înseamnă că se poate fuma liniștit în continuare.

„Trebuie să”… sau principiul dominoului

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - apr. 7, 2023

Directorului Biroului Regional pentru Europa al OMS avertizează: „Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani şi nu există un plan de înlocuire a acestora”.

Analfabetismul medical astăzi

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mar. 3, 2023

Într-o perioadă în care izbucnesc noi scandaluri legate de unii medici și în care se încearcă redefinirea malpraxisului, un alt subiect este total neglijat: potenţialul pacientului și modul în care el percepe serviciile medicale oferite.

Apel pentru o viaţă fără tutun

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 24, 2023

O nouă iniţiativă cetăţenească europeană, lansată luna trecută, își propune să promoveze prima generaţie europeană fără tutun până în 2030. În acest sens este necesară interzicerea comercializării produselor din tutun persoanelor născute începând cu anul 2010.

Încă o epidemie prognozată de specialiști?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 27, 2023

Vaparea THC-O ar putea fi la fel de periculoasă ca utilizarea acetatului de vitamina E în vaping. Acesta a fost considerat responsabil pentru apariţia numeroaselor cazuri de EVALI în SUA, în 2019.

Tutunul dăunează grav (și) mediului înconjurător

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 6, 2023

Tutunul ucide anual opt milioane de oameni. Lăsând la o parte influenţa asupra mortalităţii și morbidităţii unor întregi generaţii, cred că este vremea să vorbim de ciclul de viaţă al produselor de tutun într-o altă manieră decât până acum. Să analizăm contribuţia acestora la efectul de seră.

Odă omului singuratic

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 6, 2023

Într-o ţară în care de 33 de ani bordurile sunt mai importante decât autostrăzile, gropile continuă să concureze ghivecele cu flori ornamentale, iar gurile de canal, deși fac eforturi serioase, încă nu au ajuns la nivelul șoselelor, după 1989 a devenit extrem de vizibil un alt fenomen: omul singuratic.

Scurtul drum de la tutun la canabis

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - dec. 2, 2022

Înainte de a vorbi despre beneficiile legalizării utilizării canabisului în scop medical , ar trebui avute mai mult în vedere problemele care ar putea fi generate odată cu această măsură.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe