Newsflash

Istoria Medicinei


Insulina – o istorie a medicamentelor românești

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - mai 31, 2024

Adevărul știinţific îl confirmă pe Nicolae Paulescu ca descoperitor al unuia dintre cele mai importante medicamente moderne.

130 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Bagdasar

de Dr. Horia Berceanu - mai 17, 2024

Ctitorul Neurochirurgiei din România a fost un om modest, cu o nemărginită înţelegere pentru suferinţele omenești. Era apreciat atât de profesorii care i-au văzut talentul și dedicarea, cât și de colegii cu care a făcut echipă.

120 de ani de la nașterea chirurgului Constantin Andreoiu

de Dr. Horia Berceanu - ian. 12, 2024

În cei peste 50 de ani de activitate operatorie neîntreruptă, dr. Constantin Andreoiu a depășit 100.000 de intervenţii chirurgicale. În memoria sa, de la începutul anului 2023, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploiești îi poartă numele.

In memoriam… dr. Alexandru Trifan (15.11.1932 - 10.09.2021)

- sept. 8, 2023

Cu aceeași profundă durere în suflet, familia dr. Mirela Trifan comemorează doi ani de la plecarea dintre noi a dr. Alexandru Trifan,.

Profesorul Sandu Bologa la 95 de ani

Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiul Luciei Pușcariu-Bologa (descendenta familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj) și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicin

Zece medici americani care au scris istorie

de Magdalena Tănăsescu - iul. 4, 2023

SUA sărbătoresc astăzi, pe 4 iulie, 247 de ani de la obținerea independenţei față de Marea Britanie. Subliniem rolul important jucat de medicii americani la nivel mondial printr-o listă scurtă, care cuprinde 10 nume prestigioase.

Ștefan Minovici și centenarul învăţământului farmaceutic la București

de Prof. dr. Octavian BUDA - iun. 23, 2023

Ștefan Minovici rămâne unul dintre întemeietorii și organizatorii știinţelor chimico-farmaceutice în România, cu legături profunde cu medicina legală.

Centenarul instituţionalizării moderne a psihiatriei la București

de Prof. dr. Octavian BUDA - iun. 9, 2023

Alexandru Obregia rămâne în istoria medicinei românești ca unul dintre cei mai remarcabili organizatori de sănătate pe care i-a avut ţara noastră.

O pagină din istoria nursingului din ţara noastră: Centrul de perfecţionare a asistenţilor medicali

de Asist. med. Elena Dorobanțu - iun. 2, 2023

În anii 1970-1980, România își sporește colaborarea cu principalele instituţii internaţionale, în toate domeniile. În acest context, în urma acordului încheiat între Guvernul României și OMS la 31 ianuarie 1972, își începe activitat

102 ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”

de Florentina Ionescu - apr. 3, 2023

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au publicat un filmuleț care reprezintă o scurtă incursiune în istoria instituției.

Femeia-medic: alinătoarea durerilor

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mar. 8, 2023

Am fost crescut de trei femei și mi-am petrecut zile bune în copilăria mică printre femei, la Maternitatea din Tecuci, unde era moașă bunica mea, Zonia. Tot de acolo începe și povestea amintirilor din „copilăria medicală”.

O sinucidere nu atât de faimoasă

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - feb. 3, 2023

Cât de mult ne aplecăm înspre a scrie povestea celor care au fost, pentru a le cunoaște mai bine viaţa și lumea în care au trăit?

Medicina și Farmacia românească în perioada Unirii Principatelor

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - ian. 27, 2023

Perioada Unirii Principatelor române este apogeul europenizării și modernizării României, timp în care se pun bazele înnoirii medicinei și farmaciei românești. Acestea se vor dezvolta în continuare până la nivelul cunoscut din prezent.

Nicolae Leon

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - oct. 7, 2022

Este unul dintre cei mai dragi oameni pe care îi cunosc. Trăiește prin fiinţa sa, nu de carne, ci în duh.

Sfaturi de acum un secol pentru dentiști

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 22, 2022

Răsfoiesc multe publicaţii medicale din alte vremuri. Unele pentru prima oară, pentru că descopăr că abonaţii de atunci nu le-au tăiat și desfăcut paginile.

100 de ani de la naşterea lui Gheorghe Brătescu

de Prof. dr. Octavian BUDA - iul. 22, 2022

Doctorul Gheorghe Brătescu a fost poate cea mai marcantă figură a istoriei medicinei româneşti din a doua jumătate a secolului XX.

Scurt istoric al cunoașterii medicale

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - mai 27, 2022

Medicii, farmaciștii și cercetătorii au serbat, recent, Ziua Mondială a Studiilor Clinice. Pracic, a fost omagiat principalul element de studiu și de validare a unor tratamente: studiul clinic.

Profesorul Brânzei, duhovnic, prieten și medic pentru pacienți

de Dr. Teona Scopos - apr. 22, 2022

Din tolba cu amintiri, dr. Teona Scopos, medic pensionar, scoate la iveală un episod de la examenul susţinut cu regretatul profesor Brânzei, pe vremea când acesta era director și profesor la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. (Redacţia)

Pacienţi celebri din lumea artistică și trăirile lor

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - apr. 22, 2022

Nici artiștii nu au fost iertaţi de consecinţele unor boli; dacă ar fi trăit în zilele noastre, cu siguranţă ar fi avut un sprijin mult mai mare din partea medicinei moderne.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe