Peste 1,3 miliarde de oameni beneficiază de terapiile inovatoare ale companiei Pfizer. Iar 2024 marchează un an important pentru companie, întrucât aniversează 175 de ani de la înființare.
Adevărul știinţific îl confirmă pe Nicolae Paulescu ca descoperitor al unuia dintre cele mai importante medicamente moderne.
Ctitorul Neurochirurgiei din România a fost un om modest, cu o nemărginită înţelegere pentru suferinţele omenești. Era apreciat atât de profesorii care i-au văzut talentul și dedicarea, cât și de colegii cu care a făcut echipă.
În cei peste 50 de ani de activitate operatorie neîntreruptă, dr. Constantin Andreoiu a depășit 100.000 de intervenţii chirurgicale. În memoria sa, de la începutul anului 2023, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploiești îi poartă numele.
Cu aceeași profundă durere în suflet, familia dr. Mirela Trifan comemorează doi ani de la plecarea dintre noi a dr. Alexandru Trifan,.
Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiul Luciei Pușcariu-Bologa (descendenta familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj) și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicin
SUA sărbătoresc astăzi, pe 4 iulie, 247 de ani de la obținerea independenţei față de Marea Britanie. Subliniem rolul important jucat de medicii americani la nivel mondial printr-o listă scurtă, care cuprinde 10 nume prestigioase.
Ștefan Minovici rămâne unul dintre întemeietorii și organizatorii știinţelor chimico-farmaceutice în România, cu legături profunde cu medicina legală.
Alexandru Obregia rămâne în istoria medicinei românești ca unul dintre cei mai remarcabili organizatori de sănătate pe care i-a avut ţara noastră.
În anii 1970-1980, România își sporește colaborarea cu principalele instituţii internaţionale, în toate domeniile. În acest context, în urma acordului încheiat între Guvernul României și OMS la 31 ianuarie 1972, își începe activitat
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au publicat un filmuleț care reprezintă o scurtă incursiune în istoria instituției.
Am fost crescut de trei femei și mi-am petrecut zile bune în copilăria mică printre femei, la Maternitatea din Tecuci, unde era moașă bunica mea, Zonia. Tot de acolo începe și povestea amintirilor din „copilăria medicală”.
Cât de mult ne aplecăm înspre a scrie povestea celor care au fost, pentru a le cunoaște mai bine viaţa și lumea în care au trăit?
Perioada Unirii Principatelor române este apogeul europenizării și modernizării României, timp în care se pun bazele înnoirii medicinei și farmaciei românești. Acestea se vor dezvolta în continuare până la nivelul cunoscut din prezent.
Este unul dintre cei mai dragi oameni pe care îi cunosc. Trăiește prin fiinţa sa, nu de carne, ci în duh.
Răsfoiesc multe publicaţii medicale din alte vremuri. Unele pentru prima oară, pentru că descopăr că abonaţii de atunci nu le-au tăiat și desfăcut paginile.
Doctorul Gheorghe Brătescu a fost poate cea mai marcantă figură a istoriei medicinei româneşti din a doua jumătate a secolului XX.
Medicii, farmaciștii și cercetătorii au serbat, recent, Ziua Mondială a Studiilor Clinice. Pracic, a fost omagiat principalul element de studiu și de validare a unor tratamente: studiul clinic.
Din tolba cu amintiri, dr. Teona Scopos, medic pensionar, scoate la iveală un episod de la examenul susţinut cu regretatul profesor Brânzei, pe vremea când acesta era director și profesor la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. (Redacţia)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe