În anii 1970-1980, România își sporește colaborarea cu principalele instituţii internaţionale, în toate domeniile. În acest context, în urma acordului încheiat între Guvernul României și OMS la 31 ianuarie 1972, își începe activitat
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au publicat un filmuleț care reprezintă o scurtă incursiune în istoria instituției.
Am fost crescut de trei femei și mi-am petrecut zile bune în copilăria mică printre femei, la Maternitatea din Tecuci, unde era moașă bunica mea, Zonia. Tot de acolo începe și povestea amintirilor din „copilăria medicală”.
Cât de mult ne aplecăm înspre a scrie povestea celor care au fost, pentru a le cunoaște mai bine viaţa și lumea în care au trăit?
Perioada Unirii Principatelor române este apogeul europenizării și modernizării României, timp în care se pun bazele înnoirii medicinei și farmaciei românești. Acestea se vor dezvolta în continuare până la nivelul cunoscut din prezent.
Este unul dintre cei mai dragi oameni pe care îi cunosc. Trăiește prin fiinţa sa, nu de carne, ci în duh.
Răsfoiesc multe publicaţii medicale din alte vremuri. Unele pentru prima oară, pentru că descopăr că abonaţii de atunci nu le-au tăiat și desfăcut paginile.
Doctorul Gheorghe Brătescu a fost poate cea mai marcantă figură a istoriei medicinei româneşti din a doua jumătate a secolului XX.
Medicii, farmaciștii și cercetătorii au serbat, recent, Ziua Mondială a Studiilor Clinice. Pracic, a fost omagiat principalul element de studiu și de validare a unor tratamente: studiul clinic.
Din tolba cu amintiri, dr. Teona Scopos, medic pensionar, scoate la iveală un episod de la examenul susţinut cu regretatul profesor Brânzei, pe vremea când acesta era director și profesor la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. (Redacţia)
Nici artiștii nu au fost iertaţi de consecinţele unor boli; dacă ar fi trăit în zilele noastre, cu siguranţă ar fi avut un sprijin mult mai mare din partea medicinei moderne.
Continuăm seria anchetelor medicale în viaţa unor iluștri predecesori.
Analiza la distanţă a cauzelor de deces în cazul unor iluștri predecesori poate fi și un barometru al progreselor știinţifice pe plan medical.
De-a lungul timpului, numeroase personalităţi au purtat povara unor boli mai mult sau mai puţin cunoscute medicinei vremii.
O trecere în revistă a codurilor deontologice din cele mai vechi timpuri și până azi ne arată că, deși medicina se schimbă, principiile generale de conduită rămân valabile.
Vă propun un serial în care să privim mai atent înspre doctorii care au scris despre Mihai Eminescu sau care l-au examinat și tratat.
De-a lungul ultimelor două decenii, am reușit să adun medalii și plachete cu caracter medical. La fiecare târg cu obiecte vechi încerc să descopăr și, eventual, să achiziţionez vreo piesă nouă.
Profesorul Constantin Arseni a fost un chirurg dedicat, și-a practicat meseria cerând de la cei din jurul său atât cât oferea și el – maximul.
Medicina modernă românească ocupă un loc important în spaţiul social generos creat de „Unirile noastre”.
Doctorii sunt renumiţi pentru scrisul lor ilizibil – dacă nu credeţi, întrebaţi-i pe farmaciști –, însă există o categorie aparte, care s-a făcut cunoscută prin scris. Nu de reţete, ci de literatură.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe