Newsflash

Prof. dr. Viorel ORDEANU


Insulina – o istorie a medicamentelor românești

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - mai 31, 2024

Adevărul știinţific îl confirmă pe Nicolae Paulescu ca descoperitor al unuia dintre cele mai importante medicamente moderne.

Natura este cea mai mare farmacie

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 23, 2024

Toate ființele din Biosfera planetei sunt înrudite mai îndeaproape sau mai de departe, atât pe verticala evoluției cât și pe orizontală. Astfel, avem și multe mecanisme comune de protecție și de vindecare.

Riscuri posibile generate de schimbările climatice

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - nov. 24, 2023

Posibilele schimbări climatice ar putea să prezinte riscuri inclusiv pentru sănătate, deși până acum nu avem dovezi că, de exemplu, grecii ar fi mai puţin sănătoși decât românii, sau italienii decât scandinavii.

Repere ale istoriei farmacologiei

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - sept. 8, 2023

Din cele mai vechi timpuri, medicina se bazează pe diagnostic, profilaxie şi tratament. Acesta din urmă poate fi farmacologic (cu medicamente) sau nefarmacologic (fizic, biologic, psihic ori cu alte mijloace).

Despre competenţele terapeuţilor

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - iun. 30, 2023

În domeniul medical, trebuie să separăm şi să respectăm atribuţiile funcţionale, deci drepturile şi obligaţiile, conform legii şi cutumelor medicale și, mai ales, conform competenţelor oficiale.

Despre competențele farmaciștilor

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - iun. 16, 2023

În domeniul medical, trebuie să separăm şi să respectăm atribuţiile funcţionale, deci drepturile şi obligaţiile, conform legii şi cutumelor medicale și, mai ales, conform competenţelor oficiale.

Medicamentele și moda

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - iun. 16, 2023

Consumul în creștere de medicamente şi „paramedicamente” (suplimente şi altele) este favorizat de automedicaţie, de polipragmazie şi de stimularea directă sau indirectă din partea producătorilor şi distribuitorilor.

Scurtă istorie a medicamentului românesc

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - apr. 21, 2023

Industria farmaceutică din ţara noastră s-a dezvoltat mult după cel de-Al Doilea Război Mondial, trecând de la micile fabrici şi laboratoare farmaceutice la fabrici moderne.

Colegi, şi nu numai

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - apr. 21, 2023

Influenţele altor limbi în limba noastră trebuie să fie filtrate şi adaptate pentru a nu cădea în ridicol.

Frigul afectează toate fiinţele

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 17, 2023

Doar unele microorganisme, simple, primitive sunt capabile să reziste la temperaturi extreme.

Competenţa în domeniul medical

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 17, 2023

Chiar și în domeniul sanitar există unii colegi de muncă (health workers) care îşi arogă competenţe pentru care nu sunt calificaţi oficial.

Vine cutremurul cel mare?

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 10, 2023

Aproape fiecare generaţie are parte de un cutremur major, cu victime şi pagube materiale însemnate. Este un fenomen natural pe care îl cunoaştem şi îl anticipăm. Dar nu ştim când se va produce.

Doctoratele și Academiile

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 10, 2023

În timp ce numărul de bacalaureaţi şi de studenţi a scăzut, ne-am umplut de Academii şi de Doctori. Care este explicaţia pentru acest fenomen?

A venit iarna, drăguţa

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 3, 2023

Afirmaţia că urmează cea mai grea iarnă din perioada postbelică ar putea să nu fie adevărată din punct de vedere meteorologic, dar, din păcate, ar putea fi adevărată la nivel biologic.

Medicina și Farmacia românească în perioada Unirii Principatelor

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - ian. 27, 2023

Perioada Unirii Principatelor române este apogeul europenizării și modernizării României, timp în care se pun bazele înnoirii medicinei și farmaciei românești. Acestea se vor dezvolta în continuare până la nivelul cunoscut din prezent.

Încălzirea globală - o analiză critică

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - ian. 6, 2023

Evoluţia climei pe planetă este influenţată multifactorial şi are o dinamică în timp, de la o eră geologică la alta, de la o epocă la alta, de la o regiune geografică la alta.

Profesori şi mediciniști de altădată

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - ian. 6, 2023

Orice elev, student sau ucenic îşi aminteşte, peste ani, cu plăcere sau cu neplăcere, de unii dintre foştii săi profesori.

Cât de sănătoase sunt alimentele pe care le punem pe masă? (părțile 2 și 3)

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - dec. 23, 2022

Omul sănătos este un animal mai omnivor decât el însuși crede. Prin nutriţia sa obișnuită, variată calitativ și suficientă cantitativ, are tot ce îi trebuie pentru o dezvoltare armonioasă.

Vaccinurile, un posibil înlocuitor al antibioticelor?

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - dec. 16, 2022

Graţie antibioticelor, medicina a putut să vindece spectaculos. În timp, eficienţa acestor medicamente a scăzut, prin apariţia bacteriilor rezistente. Ar putea fi vaccinurile un înlocuitor al antibioticelor?

Terminologia medicală și unele neologisme

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - nov. 11, 2022

Ca orice român neaoș, am făcut unele gafe, poate chiar mai multe decât media generală. Mi-aduc aminte de „amandule”, de „grecul Vilagros” – patron de florării în Târgu Mureș, dar și de multe altele.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe