Una dintre facultăţile de Farmacie, ora de lucrări practice de Microbiologie farmaceutică. După expunerea teoretică şi prezentarea pe desene şi pe material, urmează întrebarea dacă subiectul a fost înţeles.
Nu e nevoie să ai studii medicale ca să știi că prostia, chelia şi bătrâneţea nu se vindecă. Poţi cel mult să atenuezi sau să maschezi unele semne şi simptome.
Dreptul la întrerupere de sarcină reapare periodic în discuţiile și dezbaterile publice. Problematica nu este una nouă, ea fiind dezbătută de mai bine de jumătate de secol.
Această expresie latinească, preluată şi de Biblia creştină, înseamnă „glasul celui care strigă în pustiu”, cu înţelesul de „persoană al cărui sfat rămâne neascultat”.
Adevărul știinţific îl confirmă pe Nicolae Paulescu ca descoperitor al unuia dintre cele mai importante medicamente moderne.
Toate ființele din Biosfera planetei sunt înrudite mai îndeaproape sau mai de departe, atât pe verticala evoluției cât și pe orizontală. Astfel, avem și multe mecanisme comune de protecție și de vindecare.
Posibilele schimbări climatice ar putea să prezinte riscuri inclusiv pentru sănătate, deși până acum nu avem dovezi că, de exemplu, grecii ar fi mai puţin sănătoși decât românii, sau italienii decât scandinavii.
Din cele mai vechi timpuri, medicina se bazează pe diagnostic, profilaxie şi tratament. Acesta din urmă poate fi farmacologic (cu medicamente) sau nefarmacologic (fizic, biologic, psihic ori cu alte mijloace).
În domeniul medical, trebuie să separăm şi să respectăm atribuţiile funcţionale, deci drepturile şi obligaţiile, conform legii şi cutumelor medicale și, mai ales, conform competenţelor oficiale.
În domeniul medical, trebuie să separăm şi să respectăm atribuţiile funcţionale, deci drepturile şi obligaţiile, conform legii şi cutumelor medicale și, mai ales, conform competenţelor oficiale.
Consumul în creștere de medicamente şi „paramedicamente” (suplimente şi altele) este favorizat de automedicaţie, de polipragmazie şi de stimularea directă sau indirectă din partea producătorilor şi distribuitorilor.
Industria farmaceutică din ţara noastră s-a dezvoltat mult după cel de-Al Doilea Război Mondial, trecând de la micile fabrici şi laboratoare farmaceutice la fabrici moderne.
Influenţele altor limbi în limba noastră trebuie să fie filtrate şi adaptate pentru a nu cădea în ridicol.
Doar unele microorganisme, simple, primitive sunt capabile să reziste la temperaturi extreme.
Chiar și în domeniul sanitar există unii colegi de muncă (health workers) care îşi arogă competenţe pentru care nu sunt calificaţi oficial.
Aproape fiecare generaţie are parte de un cutremur major, cu victime şi pagube materiale însemnate. Este un fenomen natural pe care îl cunoaştem şi îl anticipăm. Dar nu ştim când se va produce.
În timp ce numărul de bacalaureaţi şi de studenţi a scăzut, ne-am umplut de Academii şi de Doctori. Care este explicaţia pentru acest fenomen?
Afirmaţia că urmează cea mai grea iarnă din perioada postbelică ar putea să nu fie adevărată din punct de vedere meteorologic, dar, din păcate, ar putea fi adevărată la nivel biologic.
Perioada Unirii Principatelor române este apogeul europenizării și modernizării României, timp în care se pun bazele înnoirii medicinei și farmaciei românești. Acestea se vor dezvolta în continuare până la nivelul cunoscut din prezent.
Evoluţia climei pe planetă este influenţată multifactorial şi are o dinamică în timp, de la o eră geologică la alta, de la o epocă la alta, de la o regiune geografică la alta.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe