Newsflash

PROIECTE


Din Programul Naţional FIV 2024 a rămas doar o speranţă

de Magdalena Tănăsescu - mar. 8, 2024

Programul Naţional FIV pentru Creșterea Natalităţii este blocat momentan de Ministerul Finanţelor din lipsă de fonduri.

Capcană pentru mulţi adolescenţi, țigara electronică

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 23, 2024

Organizația Mondială a Sănătății trage un nou semnal de alarmă pe tema ţigărilor electronice.

Importanţa microbiomului cutanat

de Dr. Teodora Predescu - feb. 23, 2024

Știinţa microbiomului a devenit un subiect de interes atât pentru comunitatea medicală, cât și pentru publicul larg. De aici derivă și interesul companiilor, care au început să investească în cercetare în acest domeniu.

Următorul pas în tratamentul personalizat: radiomica și radiogenomica

de Dr. Georgeta Liga - feb. 23, 2024

Cercetările recente au introdus două concepte inovatoare: radiomica și radiogenomica. Acestea aduc o schimbare paradigmatică în înţelegerea cancerului de prostată și deschid drumul către o nouă eră în tratamentul personalizat.

Natura este cea mai mare farmacie

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 23, 2024

Toate ființele din Biosfera planetei sunt înrudite mai îndeaproape sau mai de departe, atât pe verticala evoluției cât și pe orizontală. Astfel, avem și multe mecanisme comune de protecție și de vindecare.

Menopauza, dincolo de tabu și teama de controlul ginecologic

de Florentina Ionescu - feb. 9, 2024

Menopauza este o etapă normală în viaţa oricărei doamne. Deși nu este o boală, ea coincide cu fenomenele progresive de îmbătrânire. Însă menopauza nu trebuie să fie grevată de complicaţii medicale.

Sfaturi de la dr. Adrian Copcea, pentru a recunoaște reclamele făcute cu deep fake și IA

de Florentina Ionescu - ian. 26, 2024

Adrian Copcea este medic primar Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Cluj. Recent, el și-a văzut fața și vocea falsificate („clonate”, am putea spune) într-un filmuleț care a circulat online și în grupurile de pacienți.

Cât de competent este Doctor Google?

de Dr. Laura Davidescu - ian. 12, 2024

De peste două decenii, când suntem în căutarea unei informații, indiferent din ce domeniu, suntem obișnuiți să apelăm la giganticul motor de căutare care poartă numele Google. Cât ne poate ajuta acesta în domeniul medical?

Motive de sărbătoare

de Redacția Viața Medicală - dec. 22, 2023

Am rugat mai mulţi reprezentanţi ai breslei medicale să rememoreze unul sau mai multe momente din carieră care le-au rămas întipărite în suflet și să ni le împărtășească.

Terapii balneare în staţiunea Sf. Constantin și Elena

de Dr. Laura Davidescu - dec. 22, 2023

Micuţa staţiune de la ţărmul bulgăresc al Mării Negre găzduiește un spa medical cu rădăcini istorice, unde vin anual mii de turiști. Aproape un sfert dintre ei sunt români și e de așteptat ca numărul lor să crească de la an la an.

Recuperarea kinetică în timpul internării post-ligamentoplastie

de Costică Palaghia - dec. 22, 2023

Pentru realizarea programului de kinetoterapie după ligamentoplastie trebuie stabilit și respectat un traseu terapeutic bine pus la punct.

Beta-glucanii din ciuperci, esenţiali pentru sănătatea microbiotei colonului

de Magdalena Tănăsescu - dec. 22, 2023

Buna funcţionare a intestinului gros joacă un rol semnificativ în reglarea funcţiilor fiziologice ale organismului, susţinând sistemul imunitar în interacţiunea cu tulpini microbiene exogene.

Veteranii de război, mai expuși riscului de SLA

de Prof. dr. Carmen Adella Sîrbu - dec. 15, 2023

Review-ul pe care îl prezentăm astăzi a fost realizat cu scopul de a analiza posibilii factori etiologici cu care intră în contact militarii pe câmpul de luptă și care pot fi corelaţi cu diagnosticul de SLA.

Ventilaţie mecanică, în spital, dar și în prespital

de Dr. Gheorghe Sinescu - dec. 15, 2023

Ca medici practicieni, e necesar să dispunem de abilitatea de a lua deciziile optime în situaţii dificile. Trebuie să ţinem cont și de principiile și conceptele bioetice, conștientizând importanţa atitudinii terapeutice adoptate.

Riscuri posibile generate de schimbările climatice

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - nov. 24, 2023

Posibilele schimbări climatice ar putea să prezinte riscuri inclusiv pentru sănătate, deși până acum nu avem dovezi că, de exemplu, grecii ar fi mai puţin sănătoși decât românii, sau italienii decât scandinavii.

Formarea amintirilor

de Ionuţ-Gabriel Ilinoiu - nov. 24, 2023

În încercarea de a desluși misterul amintirilor umane, trebuie să aruncăm o privire atentă asupra unor funcţii cognitive fundamentale: memoria, limbajul, orientarea vizuo-spaţială și multe altele.

Interferenţele industriei tutunului – situaţia României în 2022-2023

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 24, 2023

În ultimii ani, industria tutunului și-a intensificat acţiunile și imixtiunile în politicile de sănătate publică ale diferitelor ţări. Iar România stă mai rău decât alte state.

Vaccinarea adultului prin Programul Naţional de Vaccinare

de Dr. Gindrovel DUMITRA - nov. 24, 2023

Înainte de 1 septembrie 2023, Programul Naţional de Vaccinare conţinea referinţe pentru copii și adolescenţi, precum și pentru grupele populaţionale la risc (în cazul vaccinării antigripale) și situaţiile epidemiologice speciale.

Diabetul zaharat de tip 1 – moștenirea nedorită din sânge

de Monica Tănase - nov. 17, 2023

Cel puţin două sunt elementele pe care le au în comun diabetul zaharat de tip 1 cu cel de tip 2: numele și dependenţa organismului de insulină. Dacă cel de tip 2 este din ce în ce mai întâlnit, despre cel de tip 1 nu se vorbește atât de mult.

Medicina convenţională și cea alternativă în tratarea cancerului

de Diana Nemeș - nov. 17, 2023

Dezvoltarea unui traseu al pacientului oncologic și utilizarea terapiei integrative ar putea reprezenta o soluţie pentru folosirea în siguranţă a tratamentelor alternative în gestionarea cancerului.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe