Comisia Europeană a organizat recent o serie de discuţii despre Regulamentul european privind evaluarea tehnologiilor medicale. Acesta ar urma să fie aplicat din ianuarie 2025.
Recent, la București, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat campania „Spune DA”, ce are ca scop sprijinirea persoanelor care trăiesc cu dermatită atopică, dar și a aparţinătorilor acestora.
Chiar dacă în ultimii ani situaţia s-a îmbunătăţit, multe femei din România încă nu folosesc metode de contracepţie, iar accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă este în continuare o problemă.
Medicii rezidenţi în medicina de familie sunt mulţumiţi de pregătirea primită în cabinetele îndrumătorilor, însă și-ar dori modificări în ceea ce privește cursurile din alte specialităţi pe care le urmează în cadrul rezidenţiatului.
Mii de mame vor primi produse de bază necesare nou-născuţilor în primul an de viaţă.
Interesul pentru această specialitate există, lipsesc însă dotările necesare efectuării investigaţiilor din această arie.
Astăzi, la Poiana Brașov, debutează prima ediție a Școlii de vară naționale a medicilor rezidenți în medicină de familie, un proiect derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.
Rezerva neurobiologică joacă un rol important în recuperarea pacienților cu afecțiuni neurologice, a subliniat prof. dr. Dafin Mureșan, la cea de-a 7-a ediție a Congresului European de Neuroreabilitare, desfășurat recent, la Lyon.
Unul din zece copii evaluaţi în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” este obez, iar 9% sunt supraponderali. Situaţia este îngrijorătoare, subliniază medicii care au luat parte la această acţiune de screening.
Peste 1.500 de persoane aflate pe litoralul românesc au fost testate până miercuri (la închiderea ediţiei) în cadrul Campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” de anul acesta.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor pulmonare, după ce în unitatea sanitară va funcţiona un compartiment de diagnostic molecular.
Am discutat despre subiectul psihiatriei comunitare cu dr. Radu Teodorescu, medic primar Psihiatrie.
Strategia Naţională de Vaccinare până în 2030 se află, de săptămâna aceasta, în dezbatere publică. Printre altele, documentul încurajează vaccinarea pe parcursul întregii vieţi.
Peste 11.000 de nou-născuţi au fost testaţi pentru atrofie musculară spinală în cadrul unui proiect-pilot desfășurat în opt maternităţi publice și private. În urma sa, au fost depistate patru cazuri pozitive.
Peste 61% dintre persoanele cu cancer pulmonar care s-au internat anul acesta la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București aveau metastaze.
De multe ori, atunci când ne gândim la Turcia, ne vin în minte staţiunile turistice de la malul mării sau orașul Istanbul. În ultimii ani, însă, ţara a devenit și o importantă destinaţie de turism medical.
Un diagnostic pus la timp, adică în primii doi ani de viaţă, poate schimba existenţa persoanelor cu tulburări de spectru autist.
La București a fost lansat volumul „Comunicare. Comunicare medicală”, realizat de un colectiv al UMFCD. Iniţiatorii săi speră ca în viitor acesta să poată fi distribuit profesioniștilor din spitale.
Pandemia de COVID-19 și criza refugiaţilor din Ucraina au dus la scăderi semnificative ale acoperirii vaccinale. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru a readuce vaccinarea pe un trend ascendent.
Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat, recent, la București, cea de-a doua ediţie a Îndreptarului de vaccinare în cabinetul medicului de familie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe