Newsflash

Cristina GHIOCA


Oportunităţi pentru accesul pacienţilor la medicamente noi

de Cristina GHIOCA - sept. 28, 2023

Comisia Europeană a organizat recent o serie de discuţii despre Regulamentul european privind evaluarea tehnologiilor medicale. Acesta ar urma să fie aplicat din ianuarie 2025.

Campanie pentru pacienţii cu DA și aparţinători

de Cristina GHIOCA - sept. 22, 2023

Recent, la București, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat campania „Spune DA”, ce are ca scop sprijinirea persoanelor care trăiesc cu dermatită atopică, dar și a aparţinătorilor acestora.

Contracepția, o componentă esenţială a sănătăţii reproductive

de Cristina GHIOCA - sept. 15, 2023

Chiar dacă în ultimii ani situaţia s-a îmbunătăţit, multe femei din România încă nu folosesc metode de contracepţie, iar accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă este în continuare o problemă.

Rezidenţiatul în medicina de familie – plusuri și minusuri

de Cristina GHIOCA - sept. 15, 2023

Medicii rezidenţi în medicina de familie sunt mulţumiţi de pregătirea primită în cabinetele îndrumătorilor, însă și-ar dori modificări în ceea ce privește cursurile din alte specialităţi pe care le urmează în cadrul rezidenţiatului.

Produse gratuite pentru bebeluși

de Cristina GHIOCA - sept. 8, 2023

Mii de mame vor primi produse de bază necesare nou-născuţilor în primul an de viaţă.

Neurogastroenterologia este subreprezentată în România

de Cristina GHIOCA - sept. 8, 2023

Interesul pentru această specialitate există, lipsesc însă dotările necesare efectuării investigaţiilor din această arie.

Rezidenții în medicina de familie își dau întâlnire la Poiana Brașov

de Cristina GHIOCA - sept. 7, 2023

Astăzi, la Poiana Brașov, debutează prima ediție a Școlii de vară naționale a medicilor rezidenți în medicină de familie, un proiect derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Factorii neurotrofici, esențiali în tratamentul afaziei post-AVC

de Cristina GHIOCA - sept. 7, 2023

Rezerva neurobiologică joacă un rol important în recuperarea pacienților cu afecțiuni neurologice, a subliniat prof. dr. Dafin Mureșan, la cea de-a 7-a ediție a Congresului European de Neuroreabilitare, desfășurat recent, la Lyon.

Tot mai mulţi copii sunt obezi

de Cristina GHIOCA - aug. 25, 2023

Unul din zece copii evaluaţi în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” este obez, iar 9% sunt supraponderali. Situaţia este îngrijorătoare, subliniază medicii care au luat parte la această acţiune de screening.

Screening la malul mării

de Cristina GHIOCA - aug. 18, 2023

Peste 1.500 de persoane aflate pe litoralul românesc au fost testate până miercuri (la închiderea ediţiei) în cadrul Campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” de anul acesta.

Diagnosticare moleculară la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

de Cristina GHIOCA - aug. 18, 2023

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor pulmonare, după ce în unitatea sanitară va funcţiona un compartiment de diagnostic molecular.

România ar avea resurse pentru dezvoltarea psihiatriei comunitare

de Cristina GHIOCA - aug. 11, 2023

Am discutat despre subiectul psihiatriei comunitare cu dr. Radu Teodorescu, medic primar Psihiatrie.

Noua strategie de vaccinare a fost finalizată

de Cristina GHIOCA - aug. 11, 2023

Strategia Naţională de Vaccinare până în 2030 se află, de săptămâna aceasta, în dezbatere publică. Printre altele, documentul încurajează vaccinarea pe parcursul întregii vieţi.

Proiect-pilot pentru atrofia musculară spinală

de Cristina GHIOCA - aug. 4, 2023

Peste 11.000 de nou-născuţi au fost testaţi pentru atrofie musculară spinală în cadrul unui proiect-pilot desfășurat în opt maternităţi publice și private. În urma sa, au fost depistate patru cazuri pozitive.

SOS, cancerul bronhopulmonar!

de Cristina GHIOCA - aug. 4, 2023

Peste 61% dintre persoanele cu cancer pulmonar care s-au internat anul acesta la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București aveau metastaze.

Turcia - Destinaţie de vacanţă sau turism medical?

de Cristina GHIOCA - aug. 4, 2023

De multe ori, atunci când ne gândim la Turcia, ne vin în minte staţiunile turistice de la malul mării sau orașul Istanbul. În ultimii ani, însă, ţara a devenit și o importantă destinaţie de turism medical.

În autism, victoriile se obţin foarte greu

de Cristina GHIOCA - iul. 28, 2023

Un diagnostic pus la timp, adică în primii doi ani de viaţă, poate schimba existenţa persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Ghid de comunicare pentru profesioniștii din Sănătate

de Cristina GHIOCA - iul. 21, 2023

La București a fost lansat volumul „Comunicare. Comunicare medicală”, realizat de un colectiv al UMFCD. Iniţiatorii săi speră ca în viitor acesta să poată fi distribuit profesioniștilor din spitale.

Crește riscul de emergenţă a unor boli

de Cristina GHIOCA - iul. 14, 2023

Pandemia de COVID-19 și criza refugiaţilor din Ucraina au dus la scăderi semnificative ale acoperirii vaccinale. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru a readuce vaccinarea pe un trend ascendent.

Totul despre vaccin și vaccinare într-o nouă carte

de Cristina GHIOCA - iul. 7, 2023

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat, recent, la București, cea de-a doua ediţie a Îndreptarului de vaccinare în cabinetul medicului de familie.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe