Pentru mulți, sintagma „mâncare de spital” este sinonimă cu preparate fade, cu aspect neatrăgător. Dar sunt și unități sanitare unde lucrurile s-au schimbat în bine. Sperăm ca în curând exemplele din acest articol să devină normă
Despre proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” am aflat și scris în toamna anului trecut, când Victoria Olteanu și Magda Biclineru, fondatoarele asociației „Din grijă pentru copii”, anunțau implementarea sustenabilă a proiectului în cadrul blocului alimentar de la Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” din București, după eforturi care au durat opt luni.
A urmat apoi, în această vară, vizita ministrului Alexandru Rogobete la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a mâncat și prezentat meniul de prânz al bolnavilor, respectiv somon cu legume la abur. Mâncarea arăta extrem de bine.
„E regizat! De unde somon la spital? Realitatea în 90% dintre spitale este alta!”, au exclamat atât presa, cât și voci cu greutate ale profesioniștilor din Sănătate. Ei, bine, s-a dovedit că nu era nicio regie, iar de-atunci, spitalul de la Târgu Mureș publică zilnic pe Facebook fotografii apetisante cu mâncarea pregătită pentru pacienți și meniurile săptămânale.
Au apărut și alte comentarii și imagini care semnalau situații pozitive despre hrana oferită bolnavilor în spitale precum cel din Adjud, spitalele Fundeni, Colentina, Gomoiu și, frecvent menționat, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).
Așa că am decis să scriem despre ce fac bine cei de acolo, poate se vor inspira și alți manageri de unități sanitare, pentru a aduce elemente suplimentare de vindecare și de stare de bine pentru pacienții internați.

Ideea schimbării meniurilor de la acest spital de copii a venit ca răspuns la o nevoie firească a părinților care stau la căpătâiul micuților pacienți și care-și doresc să le ofere hrană sănătoasă, diversificată, care să le placă și să aibă porția corectă, să aducă nutrienți valoroși. Să ajute, în acest fel, la procesul de vindecare. De altfel, în ultimii ani se discută din ce în ce mai mult despre impactul alimentației în sănătatea copiilor, fiind evidentă necesitatea unei nutriții bune, în special în cazul copiilor cu probleme de sănătate.
Acum să nu vă închipuiți că a fost suficient să se apeleze la un nutriționist-dietetician bun pentru a crea un meniu și gata, totul s-a rezolvat! „A fost nevoie de foarte mult mise en place pentru a ajunge la soluția finală”, după cum a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, prof. univ. Gabriela Berechet, tehnolog alimentar și ambasadoare a proiectului „Gustos și sănătos în farfuria din spital”. 
din spitalele pentru copii: (de la stânga la dreapta) Victoria Olteanu
(președinta Asociației „Din grijă pentru copii”), Magdalena Biclineru
(vicepreședinte), chef Laura Eremia, chef Florin Lazăr, chef Orlando
Zaharia, Ionuț Efrim (bucătar în cadrul proiectului de la Gomoiu)
Bucătăria de la Spitalul Gomoiu a trebuit completată cu numeroase accesorii, echipamente care să sprijine reorganizarea circuitelor în blocul alimentar, utilaje gastronomice, care să permită tratamente termice mai diverse și care să contribuie la reducerea pierderii de nutrienți și de ingrediente – așa cum este cuptorul profesional.
Meniul și rețetele au fost create de o întreagă echipă de gastroenterologi și nutriționiști și puse în practică de chef nutriționist Laura Eremia, după o atentă colaborare cu echipa de management.
În plus, chefii Iulian Șușală, Ionuț Efrim și Laura Eremia au colaborat îndeaproape cu bucătarii de la Gomoiu pentru a pune la punct preparatele finale, având mereu în minte tema proiectului, respectiv „Bucurie în farfurie”, iar chefii Orlando Zaharia, Florian Lazăr, Cătălin Petrescu și Alin Barabancea au completat implementarea proiectului printr-o serie de acțiuni pentru copiii internați și aparținători din cele două spitale implicate în proiect.
Așa cum subliniază dr. Ana-Maria Davițoiu, directorul medical al Spitalului Gomoiu, „mâncarea înseamnă sănătate și bucurie”, iar acum acest lucru se vede cu ochiul liber. Mâncarea nu doar că este bună, dar are și un aspect deosebit, astfel că sosirea mâncării a ajuns un moment de bucurie pentru copii. „Sunt copii care vor să fie externați mai târziu în cursul zilei, ca să primească și gustarea de după-amiază”, explică dr. Davițoiu.
Pe lângă plăcerea mâncatului la spital, hrana bună mai are un rol, respectiv, acela de a „întoarce” părinții spre meniuri mai sănătoase, ulterior convingându-i că merită să gătească acasă pentru sănătatea copiilor lor. „Îmi place să cred că le schimbăm viața nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung”, adaugă medicul pediatru.
Dr. Alin Popa, șeful departamenului de Medicină Școlară din ASSMB, observă un alt efect bun al schimbării meniului: „Cazurile de refuz al alimentației, care nu sunt deloc rare la copii, sunt acum mai puține”, spune el. Acesta este unul dintre motivele pentru care își dorește ca proiectul să ajungă să fie implementat și în celelalte spitale ale ASSMB care au compartiment pediatric.
Claudia Butac este mama unor copii gemeni, care au fost internați la Spitalul Gomoiu. Ea a povestit cum aceștia au petrecut mult timp spitalizați atât în România, cât și în străinătate și că, dintre toate experiențele trăite, și-a dat seama că spitalizarea presupune mult mai mult decât îngrijirea medicală. Unul dintre factorii esențiali este mâncarea, atât a copiilor, cât și a părinților.
Ce a apreciat în mod deosebit la Spitalul Gomoiu este diversitatea mâncării: se servesc atât feluri tipic românești, cât și unele specialități internaționale. Acesta este un prilej de a rememora amintiri cu copiii sau de a le spune povești despre ingrediente ori despre felul de mâncare respectiv. Concret, ce a impresionat-o? Omleta, care e pufoasă și plină de legume. Humusul cu salată sau orezul cu lapte, desert simplu și aromat, care te duce cu gândul la vacanțele în Orient.
SUNT COPII CARE VOR SĂ FIE EXTERNAȚI MAI TÂRZIU ÎN CURSUL ZILEI, CA SĂ PRIMEASCĂ ȘI GUSTAREA DE DUPĂ-AMIAZĂ. (Dr. Ana-Maria Davițoiu)
În plus, mâncarea este caldă, chiar dacă alegi să mănânci după ora 20:00, datorită recipientelor termo în care este adusă de la bucătărie. Nu în ultimul rând, platingul impresionează – pare un lucru mărunt, dar, când te gândești că trebuie aranjate sute de porții la fiecare masă... Aspectul îngrijit al mâncării aduce o notă de normalitate într-un mediu care adesea este anormal din cauza veștilor primite referitor la starea de sănătate a copilului.
Despre deserturi, părinții au numai cuvinte de laudă, pentru că vorbim de prăjituri proaspăt coapte, ca la mama sau la bunica acasă. Toate acestea contribuie la misiunea spitalului, de a fi un adevărat loc de vindecare.
Valoarea alocației de hrană de la Gomoiu este de 27 de lei pentru fiecare copil, din care 22 de lei vin de la bugetul de stat, la care se mai adaugă 5 lei din fondurile Primăriei Capitalei. E ușor să gătești un meniu cu ingrediente premium din acești bani?
Nu e ușor, dar nu e imposibil, spun reprezentanții spitalului, dacă ai răbdare să negociezi cu furnizorii de ingrediente. Legislația nu prea ajută, pentru că achizițiile se fac prin licitații publice deschise, așa că poate dura chiar și trei luni pentru a introduce un ingredient nou în meniu, după cum ne-au explicat fondatoarele asociației „Din grijă pentru copii”. De aceea, la începutul proiectului, a fost nevoie și de achiziții directe.
la mai multe preparate din meniu, au devenit accesibile la
Spitalul Gomoiu și la Spitalul de Pediatrie Pitești în urma
implementării proiectului.
Părinții copiilor sub 3 ani, ca și aceia care au copii cu handicap, au dreptul și ei la masă gratuită, iar cei ai copiilor peste 3 ani pot mânca la spital contra cost dacă doresc (prețul meniului zilnic este în jurul a 50 de lei la Spitalul Gomoiu). De asemenea, medicii de gardă au și ei dreptul la hrană asigurată de spital.
Asociația a extins proiectul la Spitalul de Pediatrie din Pitești, aflat acum în a opta lună de implementare. Chiar dacă exista deja know-how din acțiunile de la Spitalul Gomoiu, transformările nu au fost ușoare.
Numai trecerea la noul meniu a necesitat spre trei luni de intervenții, ajustări, modificări și feedbackuri culese de la părinți și personal. A mai fost nevoie de reorganizarea personalului din bucătărie, prin atribuirea unor roluri noi conform noilor circuite, de licitarea noilor ingrediente și, nu în ultimul rând, de confruntarea cu convingerile culinare locale ale părinților. 
farfuria din spital”, montând burgeri sănătoși pentru micii pacienți
de la Spitalul de Pediatrie Pitești
„Ne-am dat seama cât de important este să ajutăm și personalul medical auxiliar în relația cu părintele atunci când trebuie să îi argumenteze de ce este importantă hrana în procesul de vindecare”, spune Victoria Olteanu, președinta asociației, așa că „am organizat un curs de nutriție susținut de dieteticianul proiectului – Alina Tănăsache. Cursul are și componentă de Q&A, astfel încât să personalizăm intervențiile lor cu părinții cât mai apropiat situațiilor pe care le întâmpină în fiecare zi”.
„Oamenii sunt cheia reușitei”, sunt de părere Victoria Olteanu și Magda Biclineru.
„În cazul nostru discutăm despre oamenii care însuflețesc un bloc alimentar de spital. Investiția în oameni este cea mai importantă și, deși este și partea cea mai complexă și provocatoare, să aduci oameni în jurul unei misiuni este esențial pentru a reuși, dar, mai mult, pentru a asigura continuitatea unui proiect”, detaliază fondatoarele asociației și conchid: „Am plecat la drum cu «Gustos și sănătos în farfuria din spital» cu dorința de a ajunge în cât mai multe spitale de pediatrie. Cu acest gând avansăm, dezvoltăm proiectul și prospectăm nevoile din dreptul mai multor spitale de pediatrie. Bucuria este că mai multe instituții au venit către noi cu solicitarea de implementare a proiectului, iar deschiderea este primul pas spre reușită. În acest moment avem deja conturat proiectul pentru al treilea spital de pediatrie”.
În bucătăria Spitalului Universitar de Urgență București, dat ca exemplu pozitiv inclusiv în controalele inopinate ale Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor (ANPC), se pregătesc zilnic, în medie, 2.500 de porții: mic dejun, prânz și cină, pentru aproximativ 800- 850 de pacienți și pentru medicii de gardă.
Asta generează costuri medii lunare de 560.000 de lei, din care Casa acoperă doar 505.000 de lei, conform reprezentanților spitalului. Suma este conform cu alocațiile de hrană stabilite de minister printr-un ordin din 2022 (22 de lei și 33 de lei, în funcție de boală), în mod clar depășite ca valoare în momentul actual.
Pe lângă suma menționată, se mai adaugă 90.000 de lei pentru materialele de unică folosință, necesare ambalării hranei în condiții igienico-sanitare.
MÂNCAREA DE LA SUUB PRODUCE UN DEFICIT LUNAR DE APROXIMATIV 55.000 DE LEI, SUPORTAT DIN BUGETUL PROPRIU.
Pacienților li se oferă, în funcție de afecțiune, nu mai puțin de 25 de diete diferite, toate pregătite în bucătăria spitalului: de la dieta hipercalorică recomandată pacienților oncologici și celor de la Infecțioase, până la cele cinci tipuri de diete administrabile pe sondă nazogastrică.
Sunt incluse și meniuri adecvate celor care țin post religios, vegetarienilor și celor de alte religii.
Bratu de la SUUB,
pregătind unul dintre
felurile apreciate de
pacienți: ruladă de carne
Meniurile au fost întocmite de directorul de îngrijiri și adaptate nevoilor de către directorul medical și medicul nutriționist. Sunt patru meniuri diferite de la o săptămână la alta și de la o zi la alta.
Cele mai apreciate feluri de mâncare sunt șnițelul de pui cu piure și salată de varză, rulada din carne de porc, ardeii umpluți cu carne, sarmalele cu mămăliguță, supa cu găluște și ciorba de perișoare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe