Newsflash

Prof. dr. Ion-Christian CHIRICUŢĂ


Vise și investiţii eșuate

Deși centrele de protonoterapie cresc considerabil șansele la viaţă ale pacienţilor cu cancer, investitorii nu par a fi interesaţi de ele.

Viaţă mai bună pentru copiii cu cancer

Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer, construit de Asociaţia „Dăruiește Viaţă” din donaţii și sponsorizări, poate influenţa pozitiv rata de supravieţuire la 5 ani a acestora.

Empatia și actul medical

Dacă aștepţi să primești ceva asemănător cu empatia, așa cum credem noi că ar trebui să fie, îţi spun eu că aștepţi în zadar: „EMPATIA, așa cum o percepem noi, acolo lipsește cu desăvârșire”.

Unde găsim empatia?

În aceste timpuri, cu multiple încercări și solicitări, răzbate tot mai mult o întrebare: unde a dispărut empatia? Prezentă chiar în perioada stalinismului și comunismului, acum, în plină libertate, pare că lipsește cu desăvârșire.

Profesorul Sandu Bologa la 95 de ani

Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiul Luciei Pușcariu-Bologa (descendenta familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj) și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicin

Absenţe notabile la „Zilele Profesorului Ion Chiricuţă”

Inexplicabil, la Conferinţa Naţională „Zilele Profesorului Ion Chiricuţă 1958-1988” au fost multe absenţe notabile. Ele nu au umbrit acest eveniment de excepţie, însă au reflectat o situaţie care nu face cinste nimănui.

Moartea vine și în halat alb

Literatura de specialitate creează, în funcţie de situaţie, noi termeni, cum ar fi „abandonul bolnavului” în cadrul sistemului actual medical*.

Supravieţuirea pacienţilor oncologici depinde și de nutriţie

Stabilirea indicelui de prezenţă a sarcopeniei, în cazul pacienţilor oncologici, ar trebui să fie obligatorie. Astfel, multe cheltuieli și speranţe ar putea fi economisite, iar resursele ar fi folosite raţional.

Golul care trebuie umplut

Crearea unor centre de protonoterapie în România ar schimba radical viaţa copiilor diagnosticaţi cu cancer.

Pacient în comă, la terapie intensivă

Unii dintre noi au avut sau poate (sper că nu) vor avea pe cineva drag sau apropiat în comă într-o secţie de terapie intensivă. Trebuie vizitat, poate fi vizitat... ce percepe acel pacient din prezenţa noastră la patul lui?

Cancerele radioinduse în oncopediatrie

În oncopediatrie, radioterapia trebuie efectuată în majoritatea cazurilor numai cu ajutorul protonilor. Avantajele majore rezultă din faptul că doza necesară vindecării locale se poate administra cu maximă precizie și cu o protecţie majoră a ţesuturilor normale din jurul tumorii.

Radiomica și radiogenomica: de la vis la realitate

Noi abordări permit identificarea pacienţilor ce prezintă risc crescut de efecte secundare tratamentului prin radioterapie și, deci, ghidarea lor către alte metode terapeutice.

Molecular Tumor Board, o nouă realitate în medicina personalizată

Pentru cercetarea informaţiilor intracelulare și interstiţiale sunt necesare sisteme ce pot analiza cantităţi mari de date din domeniul geneticii, date obţinute din studiul pacienţilor.

Noi studii despre radioterapia cu doză redusă în infecţia cu SARS-CoV-2

Efectul antiinflamator al radioterapiei cu doză redusă, în cazul pacienţilor cu COVID-19 cu afectare pulmonară severă, continuă să fie evidenţiat în tot mai multe studii clinice.

Radioterapia cu doză redusă în tratarea pacienţilor COVID-19 cu evoluţie severă

Ineficienţa măsurilor terapeutice iniţiale în infecţia COVID-19 duce inevitabil la stări clinice critice, când viaţa pacientului depinde de aparatele pentru respiraţie asistată. Rata de supravieţuire a cazurilor intubate este de aproximativ 4%. Aplicarea radioterapiei cu o doză redusă ar putea fi soluţia prin care se poate evita atingerea unor astfel de stări critice.

Radioterapia în tratamentul pacienţilor cu COVID-19 cu evoluţie severă

Pacienţii din secţiile de ATI în insuficienţă respiratorie care necesită administrarea de oxigen ar putea profita în urma iradierii ambilor plămâni cu o doză unică joasă de ordinul 0,3 până la 1,0 Gy.

Om al străzii cu trei masterate finalizate

Cartea Homeless in Lockdown in Romania, scrisă în limba engleză, apărută luna trecută la București, este autobiografia unui masterand originar din Camerun ajuns în ţara noastră în anul 2016.

Rolul autopsiei în aflarea cauzei decesului

Problema autopsiilor în pandemie ar merita o atenţie deosebită din partea societăţilor medicale din România, care, din păcate, încă nu s-au manifestat public.

RADIOTERAPIA în pandemia de COVID-19

Pe lângă marile pericole reprezentate de SARS-CoV-2, în ultimele luni a fost evidenţiat riscul mărit de infectare a pacienţilor oncologici cu acest nou coronavirus.

„Lași” în linia întâi (?!)

Gândurile unui medic de „după ultimul rând”. Trăim momente dramatice într-o societate precum cea românească, care în ultimii 30 de ani a fost „împrăștiată” și „implozată” în toată lumea...

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe