Ștefan Minovici rămâne unul dintre întemeietorii și organizatorii știinţelor chimico-farmaceutice în România, cu legături profunde cu medicina legală.
Alexandru Obregia rămâne în istoria medicinei românești ca unul dintre cei mai remarcabili organizatori de sănătate pe care i-a avut ţara noastră.
Doctorul Gheorghe Brătescu a fost poate cea mai marcantă figură a istoriei medicinei româneşti din a doua jumătate a secolului XX.
Anul trecut am aniversat centenarul naşterii profesorului Eduard Pamfil, personalitate de prim rang a psihiatriei româneşti. Un amănunt poate mai puţin cunoscut este că, în 1940, acesta conducea un inedit autoexperiment cu o substanţă halucinogenă. Contextul şi relatarea experimentului ne sunt explicate de conf. dr. Octavian Buda.
În 2009, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru „studii privind structura şi funcţiile ribozomilor“, organite celulare descoperite de George Emil Palade, laureat Nobel cu 35 de ani mai devreme. Puntea peste timp este schiţată de dl conf. dr. Octavian Buda, care evocă atmosfera de la ceremonia de decernare a prestigiosului premiu savantului român, în cadrul rubricii dedicate centenarului Palade.
După un secol şi jumătate, asasinarea prim-ministrului Barbu Catargiu îi prilejuieşte dlui conf. dr. Octavian Buda o rememorare a evenimentului şi o analiză a raportului de necropsie, în vederea restabilirii adevărului istoric.
Recent, la Barcelona, s-a desfăşurata VI-a întrunire a Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinii. Premiat alături de prof. dr. C. Ionescu-Tîrgovişte, pentru lucrarea: „Descoperirea insulinei a fost precedată de schimbarea paradigmei în diabet“ (ce evidenţiază meritele savantului român N. Paulescu), dl conf. dr. Octavian Buda ne introduce în atmosfera capitalei catalane şi ne oferă detalii de la manifestarea găzduită de aceasta.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe