Newsflash

Prof. dr. Octavian BUDA


Ștefan Minovici și centenarul învăţământului farmaceutic la București

de Prof. dr. Octavian BUDA - iun. 23, 2023

Ștefan Minovici rămâne unul dintre întemeietorii și organizatorii știinţelor chimico-farmaceutice în România, cu legături profunde cu medicina legală.

Centenarul instituţionalizării moderne a psihiatriei la București

de Prof. dr. Octavian BUDA - iun. 9, 2023

Alexandru Obregia rămâne în istoria medicinei românești ca unul dintre cei mai remarcabili organizatori de sănătate pe care i-a avut ţara noastră.

100 de ani de la naşterea lui Gheorghe Brătescu

de Prof. dr. Octavian BUDA - iul. 22, 2022

Doctorul Gheorghe Brătescu a fost poate cea mai marcantă figură a istoriei medicinei româneşti din a doua jumătate a secolului XX.

Călătoria mescalinică a doctorului Pamfil

de Prof. dr. Octavian BUDA - feb. 13, 2013

Anul trecut am aniversat centenarul naşterii profesorului Eduard Pamfil, personalitate de prim rang a psihiatriei româneşti. Un amănunt poate mai puţin cunoscut este că, în 1940, acesta conducea un inedit autoexperiment cu o substanţă halucinogenă. Contextul şi relatarea experimentului ne sunt explicate de conf. dr. Octavian Buda.

Două premii Nobel şi un arc peste timp de 35 ani

de Prof. dr. Octavian BUDA - nov. 14, 2012

În 2009, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru „studii privind structura şi funcţiile ribozomilor“, organite celulare descoperite de George Emil Palade, laureat Nobel cu 35 de ani mai devreme. Puntea peste timp este schiţată de dl conf. dr. Octavian Buda, care evocă atmosfera de la ceremonia de decernare a prestigiosului premiu savantului român, în cadrul rubricii dedicate centenarului Palade.

Un asasinat şi o necropsie de acum 150 ani

de Prof. dr. Octavian BUDA - mai 30, 2012

După un secol şi jumătate, asasinarea prim-ministrului Barbu Catargiu îi prilejuieşte dlui conf. dr. Octavian Buda o rememorare a evenimentului şi o analiză a raportului de necropsie, în vederea restabilirii adevărului istoric.

 

Contribuţii româneşti la cea de-a şasea întrunire internaţională a iatroistoricilor

de Prof. dr. Octavian BUDA - oct. 5, 2011

Recent, la Barcelona, s-a desfăşurata VI-a întrunire a Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinii. Premiat alături de prof. dr. C. Ionescu-Tîrgovişte, pentru lucrarea: „Descoperirea insulinei a fost precedată de schimbarea paradigmei în diabet“ (ce evidenţiază meritele savantului român N. Paulescu), dl conf. dr. Octavian Buda ne introduce în atmosfera capitalei catalane şi ne oferă detalii de la manifestarea găzduită de aceasta.

 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe