Newsflash
Istoria Medicinei

102 ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”

de Florentina Ionescu - apr. 3 2023
102 ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au publicat un filmuleț care reprezintă o scurtă incursiune în istoria instituției.

La începutul lunii aprilie s-au împlinit 102 ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”.

„La moment aniversar, vă invităm să facem o scurtă incursiune în istoria acestei importante instituții de cercetare medicală, prin prezentarea Muzeului Institutului Cantacuzino. Acesta este o colecție de fond cu obiecte și documente, fotografii și pelicule cinematografice, schițe, toate selecționate  și constituite prin grija unor oameni ancorați și înrădăcinați în pământul cercetării științifice”, se arată pe o rețea socială.

muzeul institutului cantacuzino

Noul sediu al Muzeului Institutului Cantacuzino are două încăperi cu destinații clare. În încăperea de lucru a Profesorului Ion Cantacuzino se găsesc biroul, biblioteca, obiecte, medalii, documente, schițe și fotografii personale, precum și ceasul cu pendulă.

Sala de prezentare a activității institutului cuprinde momente din existența de peste o sută de ani a Institutului, menționate prin documente, unele în copie, altele originale (actele de înființate, corespondență), cărți vechi din biblioteca științifică, substanțe și instrumentar de laborator, mostre ale produselor fabricate în decursul anilor, medalii și produse de filatelie de la centenarul institutului, potrivit paginii oficiale de Facebook a instituției.

Muzeul Institutului „Cantacuzino“ ilustrează un secol de activitate pusă în slujba apărării sănătății românilor, a dezvoltării cercetării științifice medicale, dar și a unei școli valoroase de microbiologie și imunologie, creată și dezvoltată de specialiști de valoare europeană.

„Acesta este un memento pentru  actuala generație de cercetători și generațiile ce vor urma pentru a menține viu spiritul cantacuzinist, de a face totul pentru ameliorarea suferinței  și salvarea vieților oamenilor bolnavi de orice vârstă, dar și apărarea oamenilor sănătoși față de amenințările bolilor infecțioase cu impact în sănătatea publică”.

Sentiment de mândrie

Dar ce este acest spirit cantacuzinist, se întreabă inițiatorii acestui muzeu? „A fost și a rămas acel sentiment esențial ce a legat cu firele sale nevăzute, dar totdeauna prezente, pe membrii Institutului Cantacuzino, a fost acel sentiment de mândrie, emulație, distincție, păstrat viu în sufletul cercetătorilor, pe parcursul deceniilor, simțământ care a supraviețuit chiar și perioadelor critice prin care a trecut această instituție”.

Muzeul Institutului Cantacuzino este memoria vie în conștiința poporului român, a unui Institut fundamental al României, similar altor institute din Europa, precum Institutul Pasteur din Franța și Institutul Robert Koch din Germania, mai spun reprezentanții Institutului „Cantacuzino”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe