Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiul Luciei Pușcariu-Bologa (descendenta familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj) și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicin
Cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la absolvire a promoţiei 1962 a Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, din care a făcut parte, profesorul Sandu Bologa a remarcat: „Ne-am întâlnit cu trecutul, pe care l-am adus în prezent, și am văzut că noi nu am trăit degeaba. Îi vedem aici pe o parte din elevii noștri de altădată, care au dus mai departe facla Facultăţii de Medicină din Cluj”.
Sandu Bologa este profesor de Chirurgie generală, dar și de Chirurgie și Ginecologie oncologică la disciplina înfiinţată de profesorul Ion Chiricuţă în cadrul Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca.
În anul 1995, profesorul Sandu Bologa împreună cu profesorul Samuel Iszák au publicat lucrarea „Valeriu Lucian Bologa. Evocare monografică”. În 2014, în cadrul festivităţilor desfășurate cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 95 de ani de la susţinerea primului curs de medicină în limba română în Transilvania, i-a fost acordat titlul de Profesor Emerit al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj.
În cadrul activităţii știinţifice și profesionale de la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca, din anul 1992, profesorul Sandu Bologa a redactat, împreună cu Rodica Rișcă și profesorul Sabin Ghergariu, „Biologia animalului de laborator și oncologia comparată”, volumul nr. 19, ce face parte din „Enciclopedia Oncologică”. Aceasta era cea mai amplă lucrare de profil în oncologia experimentală de la acel moment.
Recent, cu ocazia Conferinţei Naţionale dedicate activităţii, între anii 1958 și 1988, a profesorului Ion Chiricuţă (12-14 iunie 2023), profesorul Sandu Bologa a scris lucrarea „Schiţă istorică a dezvoltării oncologiei clujene”.
Întreaga activitate știinţifică și profesională a profesorului Sandu Bologa este un exemplu demn de urmat de generaţia actuală a medicilor. Domnului profesor Sandu Bologa îi mulţumim pentru munca depusă și pentru exemplul ce-l reprezintă și îi urăm multă sănătate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe