Așa cum, în ziua de astăzi, organizarea instituțiilor de sănătate și a actului medical este mult diferită de cea de acum 50 de ani, și leadershipul din prezent ar trebui să fie fundamental diferit de cel din trecut.
Conform unui articol scris de Kevin R. Loughlin, MD, publicat în anul 2022 pe site-ul Medical Harvard School (1), primele trei calități pe care trebuie să le aibă un lider sunt: integritate, viziune și smerenie. Modelele moderne de leadership se bazează pe studii și intervenții validate științific. Noțiunile din management se întrepătrund cu cele din psihologia clinică și cea organizațională. Într-un leadership modern, noțiuni de conflict și ambiguitatea de rol, recunoașterea obedienței, erorile decizionale de grup precum „groupthink” ar trebui cunoscute, astfel încât ele să poată fi prevenite sau combătute atunci când apar. Vremea leadershipului empiric a trecut. Azi există școli de leadership medical în toate universitățile mari de medicină din lume.
Fie că vorbim de personalul din sala de operație sau de echipa de conducere a unui spital, cunoștințele de leadership sunt obligatorii. Leadershipul medical are un rol important în performanța echipei medicale, în calitatea actului medical, dar își pune amprenta și asupra eficienței economice a acestuia (2).
Cele mai importante calități în leadershipul modern, conform studiilor (3,4), sunt:
Capacitatea de a crea echipe unite: Nevoia de a aparține este o nevoie universal valabilă, iar pentru membrii unei echipe este esențial să se simtă parte din ea. Pentru a avea o echipă unită, liderul trebuie să creeze încredere între membri și să poată gestiona conflictele din echipă.
Manifestarea compasiunii în cadrul echipei. Vremea șefului care striga, înjura și umilea subalterni a trecut. Ca să citez dintr-o carte de succes, în zilele noastre „liderii mănâncă ultimii”. Ei se asigură că membrii echipei au tot ce au nevoie, protejează echipa de factorii externi și abia după ce echipa e în siguranță, „se așază și el la masă”. Atunci când ești abuziv nu ai putere, ai doar o mare temere. Cu cât cineva e mai abuziv la serviciu, cu atât mai mare e teama sa de a nu își pierde poziția sau autoritatea.
Gestionarea adecvată a conflictelor. Stresul specific actului medical, miza sa uriașă fac inevitabilă apariția conflictelor. Liderul nu poate împiedica aceste situații, însă poate să le gestioneze astfel încât ele să se încheie cât mai repede. Cei implicați să învețe ce a dus la apariția conflictului și să nu îl mai reia, și, nu în ultimul rând, să găsească soluții la problemele care au generat conflictul.
Cunoașterea de sine. Alături de noțiunile teoretice de leadership, cunoașterea propriilor vulnerabilități psihologice este un al doilea pilon al liderului modern. Drumul către sine al liderului îl va face nu doar să se înțeleagă mai bine, ci îl va ajuta să îi înțeleagă și pe cei din jurul său atunci când le va propune schimbări.
Leadershipul modern este transformațional, colaborativ. Responsabilitățile se împart, există o delegare largă a competențelor din partea liderului. Membrii echipei îl urmează din respect și admirație mai degrabă decât din frică. Este un model în jurul căruia oamenii se adună nu atât pentru ceea ce spune, cât pentru ceea ce face. Dacă e să câștigăm, câștigăm ca o echipă. Dacă vom pierde, vom pierde ca o echipă, pentru că un lider e parte a echipei, nu e mai presus de ea.
Bibliografie:
1. https://postgraduateeducation.hms.harvard.edu/trends-medicine/medical-leadership-past-present-future
2. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0184522
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jls.21397
4. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3725246/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe