Newsflash
Apariții editoriale

Trei lucruri surprinzătoare despre respirație

de Dr. Laura Davidescu - iul. 3 2021
Trei lucruri surprinzătoare despre respirație

Respirația este o funcție uimitoare, despre care încă avem multe de descoperit. Află câteva lucruri interesante despre respirație din acest articol și din volumul "Respirația, noua știință a unei arte pierdute".

1. Respiratul deshidratează. Știți prea bine că, prin schimbul gazos de la nivel alveolar, eliminăm dioxidul de carbon din organism, dar și apă. Însă v-ați pus vreodată întrebarea câtă apă se pierde prin expirație? Experimentele spun că eliminăm 17,5 ml de apă pe oră doar prin respirație și de patru ori mai mult dacă facem sport!

2. Unii oameni pot să-și țină respirația peste 20 de minute. În medie, o persoană poate să-și țină respirația între 30 și 60 de secunde. Dar scufundătorii experimentați au unele tehnici - precum hiperventilarea - de a scădea dioxidul de carbon din circulație și reușesc să se abțină de la a respira un timp remarcabil. Campionul actual este danezul Stig Severinsen, care deține recordul de durată pentru scufundare liberă, obținut în 2010, cu 22 de minute.

3. Ani de zile, astmul a fost tratat de psihiatri. Între 1930 și 1950, se credea că etiologia astmului bronșic este de natură psihologică. Așa că terapia era reprezentată în principal de psihanaliză. Psihiatrii chiar interpretau wheezingul drept un plânset reprimat al copilului care-și caută mama, conform unul articol apărut în 2005 în revista Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health.

CÂȘTIGĂ CARTEA "RESPIRAțIA"

coperta respiratia
Volumul este o carte minunată, care ne reamintește cum conlucrează respirația și mintea.

Vrei să afli mai multe informații interesante despre respirație? Te invităm să citești cartea "Respirația, noua știință a unei arte pierdute", de James Nestor, apărută la editura Lifestyle Publishing.

James Nestor este un ziarist care a călătorit prin toată lumea și a găsit oameni care cercetează știința pierdută din spatele unor practici antice de respirație, cum sunt pranayama, Sudarshan Kriya și Tummo.
Având la bază mii de ani de texte medicale și studii de ultimă oră în domeniile pneumologiei, psihologiei, biochimiei și fiziologiei umane, "Respirația" răstoarnă credințele înrădăcinate despre tot ce credeam că știm în legătură cu cea mai elementară funcție biologică. După ce o veți citi, n-o să mai respirați niciodată la fel!
James Nestor a scris pentru Outside, Scientific American, The Atlantic, Dwell, New York Times și multe alte publicații. A apărut în zeci de emisiuni TV, dar și la postul național de radio american. Locuiește și respiră la San Francisco.

S-ar putea să te intereseze și:

Alcoolul și consecințele sale pentru sănătate

Despre mituri și realități în astm

 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe