Newsflash
Apariții editoriale

Biologie moleculară și oncohematologie

de Prof. dr. Manole COJOCARU - apr. 5 2024
Biologie moleculară și oncohematologie

Recent a fost editată în limba engleză cartea Isoform p53 Protein’s Major Role in the Pathophysiology of Malignant Hematologic Diseases (Rolul major al proteinei isoformei p53 în patofiziologia hematologică malignă).

        Volumul a fost publicat la Editura Cambridge Scholars Publishing din Marea Britanie. Autori: Aurelian Udriștioiu, Ioan Ovidiu Gheorghe și Delia Nica-Badea.

        Cartea cuprinde zece capitole în care autorii prezintă noutăţi din lumea medicală privind rezultatele activităţilor de cercetare din domeniul biologiei moleculare și al oncohematologiei. De exemplu, studiul expresiei genei P53, situată în genomul uman pe cromozomul 17. Proteina isoformă p53, corespunzătoare genei P53 mutante, se prezintă ca un metabolit celular care poate deveni oncogenic prin modificarea semnalelor receptorilor celulari și a căilor de blocare a diferenţierii celulare normale, pierzând funcţia de proteină supresoare tumorală. Proteina supresoare tumorală p53 este inactivată prin mutaţia genei P53 într-o proporţie de peste 50% din toate cancerele umane.

        Cartea prezintă și o nouă abordare a apoptozei celulare implicate în malignitate și autoimunitate. De asemenea, prezintă noile terapii-ţintă la bolnavii cu afecţiuni maligne, inclusiv sindroamele limfoproliferative cronice de tip leucemia limfatică cronică de tip B (LLC-B) și limfomul malign non-hodgkinian. Se precizează că diagnosticul de LLC poate fi stabilit iniţial prin examenul morfologic al frotiului sanguin, combinat cu imuno-fenotiparea.

        Într-unul dintre capitolele cărţii se pot studia inhibitorii de autofagie și implicaţiile terapeutice în tratamentul afecţiunilor hematologice maligne. În acest context se subliniază că starea bioenergetică din interiorul celulei maligne modulează apoptoza. Acesta este un proces legat de energie, cu consum de adenozin-trifosfat (ATP), în contrast cu procesul de necroză, care are loc în absenţa ATP. 

        Următoarele capitole ale cărţii prezintă importanţa determinării proteinei isoforme p53 prin metoda ELISA, metodă de laborator simplă și ieftină. 

        Având în vedere nivelul știinţific ridicat, calitatea soluţiilor originale, valoarea de ansamblu a întregului volum elaborat în domeniul biologiei moleculare, consider că noua apariţie editorială este binevenită. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe