Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Se caută soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România

de Florentina Ionescu - sept. 29 2022
Se caută soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România

Pe 28 septembrie a fost lansat un concurs de soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România, destinată tinerilor și copiiilor cu diferite dizabilități.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Universul, fiind vorba despre lansarea concursului de soluții arhitecturale pentru dezvoltarea primei tabere incluzive din România, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități. 

HELP Autism Tabara 2

În cadrul evenimentului au vorbit Emil Ivănescu (arhitect, coordonator concurs și președinte al Filialei Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România), Daniela Bololoi (psiholog, activist și antreprenor social, președinta Asociației HELP Autism), Mihaela Șerban (arhitect, activist pentru promovarea designului incluziv, vicepreședinte AMAIS), Adrian Zerva (arhitect și președinte ASAR), Robert Zotescu (comisar Anuala de  Arhitectură București), copii și adolescenți - viitori beneficiari ai campusului incluziv, alături de părinții lor.

În contextul în care copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu există locuri de cazare care să răspundă nevoilor lor, concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Fetița mea nu a fost niciodată în tabără sau excursie și are 10 ani. Îmi doresc să aibă parte de socializare, să văd cum se descurcă într-o călătorie cu altcineva, nu a fost niciodată fără noi undeva. Dacă aș avea încredere în loc și oameni, aș trimite-o și o săptămână, chiar două”, spune un părinte care a participat la eveniment.

Inițiatorii acestui concurs spun că prin crearea acestei tabere (acestui spațiu incluziv) se dorește ca orice copil să aibă acces la un spațiu în care să se simtă în largul lui, indiferent de condiția pe care o are.

Pentru un copil tipic, o tabără e o recompensă, pentru copiii cu minți aparte, este un loc de dezvoltare a autonomiei și abilităților independente de viață, unde învață, reușesc să stea alături de copii la fel ca ei, locul unde sunt acceptați, înțeleși și pot să facă într-adevăr progrese. Pentru această tabără am ales o locație la munte, să învețe în natură, într-un mediu non-formal, alături de alți copii, indiferent de dizabilități. Ne dorim ca acest spațiu să fie accesibilizat pentru orice copil, un loc în care să se simtă în largul lui, în siguranță, să se poată juca indiferent de condiția pe care o are. Mi-ar plăcea ca ei să fie copii ca oricare alții și să nu-i mai privim prin prisma dizabilității, ci prin prisma abilității lor”, a declarat Daniela Bololoi, președinte al asociației HELP Autism.

Ruptură în zona educațională și terapeutică

Asociația HELP Autism, împreună cu Filiala Teritorială București a OAR, prin Anuala de Arhitectură București 2022, cu sprijinul ASAR și AMAIS, au anunțat ieri lansarea acestui concurs.

„HELP Autism au avut curajul să inițieze un concurs pentru dezvoltarea unei tabere, ceea ce nu s-a mai realizat de prin anii ’90, iar această lipsă de interes din partea statului, a antreprenorilor pentru programe de tip tabără se regăsește și într-o lipsă de normative și documentații, care fac imposibilă atragerea de fonduri europene. HELP Autism e așadar un pionier, care reface o ruptură în zona educațională și terapeutică și suntem mândri că am avut posibilitatea să organizăm un astfel de concurs, pentru o astfel de inițiativă”, a declarat Emil Ivănescu, Președinte Filiala Teritorială București a OAR.

Demersului inițiat de Asociația Help Autism și Filiala Teritorială București a OAR s-au alăturat AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), ASAR (Asociația Societăților de Arhitectură din România) –, reprezentanți ai Filialei Teritoriale București a OAR, ai mediului de afaceri care își doresc și au posibilitatea să sprijine proiectul, părinți și copii care vor fi beneficiarii direcți ai rezultatului concursului de soluții. 

HELP Autism Tabara

Campus în Munții Retezat

Concursul de soluții pentru construirea unui campus inovator în Munții Retezat, al cărui contract de proiectare este estimat la 730.000 lei, este un prim-pas care ține de pionierat în România și care va putea fi folosit ca exemplu de bune practici. Regulamentul complet poate fi consultat pe site-ul concurs.oar-bucuresti.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe