Newsflash
Apariții editoriale

Alcoolul și consecinţele sale pentru sănătate

de Prof. dr. Gabriel UNGUREANU - iul. 2 2021
Alcoolul și consecinţele sale pentru sănătate

Dimensiunea epidemiologică a abuzului de alcool, enormă la nivel planetar, cât și multiplele consecinţe patologice ale acestuia, manifestate la nivelul majorităţii organelor și sistemelor, fac din acest subiect unul extrem de important.

Cartea Alcoolul și patologia medicală, editată sub coordonarea prof. dr. Florin Mitu și a conf. dr. Maria Magdalena Leon Constantin, abordează o problemă majoră de sănătate publică, aceea a consecinţelor medicale și socio-economice ale consumului abuziv, acut și cronic, de alcool. Complexitatea temei a impus o abordare pluridisciplinară, cu implicarea majorităţii sub- și supraspecialităţilor medicinei interne și disciplinelor conexe, precum și colaborarea a nu mai puţin de 35 de autori.

COPERTA Alcoolul si patologia medicala_F. Mitu et al_2021

        Dintru început trebuie subliniată perspectiva modernă a abordării, întrucât lucrarea nu se limitează la a privi alcoolul exclusiv ca factor etiologic sau ca factor de risc pentru patologie, ci și ca o componentă alimentară agreabilă, extrem de utilizată și, în anumite condiţii, posibil factor benefic pentru sănătate. Toate aceste aspecte sunt discutate pe baza unei treceri critice în revistă a studiilor existente.

Uz sau abuz

        Diferenţa între uz și abuz este uneori greu de făcut, nefiind vorba doar de calitatea și cantitatea băuturii, de contextul obiceiurilor alimentare, ci și de particularităţile individuale metabolice legate de sex, rasă, genetică, status socio-economic. De notat și evoluţia istorică și culturală a atitudinii faţă de consumul de alcool, de la folosirea sa pentru obţinerea unor stări de extaz mistic în culturile primitive, la diabolizarea și asimilarea cu păcatul și delictul.

        În economia volumului (structurat în 16 capitole) sunt bine reprezentate consecinţele patologice cardiovasculare (riscul aterotrombotic, riscul cardiomiopatic, corelaţia cu HTA), consecinţele hepato-digestive (histopatologice și clinice) și neurologice. În plus, sunt discutate aspecte mai puţin familiare, dar extrem de oportune, precum relaţia cu apneea în somn, consecinţele dermatologice sau impactul asupra populaţiei mai vulnerabile (precum adolescenţii, vârstnicii cu fragilitate cardiovasculară sau pacienţii supuși chirurgiei cardiovasculare).

        Redactarea fiecărui capitol este făcută într-o manieră clară, bine argumentată știinţific, pe baza unei bibliografii solide, bine selectată și adusă la zi, ilustrată – când este cazul – cu scheme, tabele și imagini convingătoare. Nu sunt ocolite rezultatele divergente sau contradictorii ce necesită studii ulterioare, dar mesajele transmise sunt clare, reflectând buna practică a momentului, bazată pe dovezile actuale.

În ajutorul practicienilor

        Cartea, destinată nu numai tinerilor în curs de formare, dar și procesului de educaţie continuă a specialiștilor (în medicina internă și sub- sau supraspecialităţile acesteia), constituie o lectură utilă medicilor de orice specialitate. Cele mai multe capitole sunt accesibile și altor persoane interesate de impactul acestui factor major de socializare asupra calităţii vieţii. Mai mult, cartea combate cu fermitate concepţiile perimate referitoare la interzicerea strictă a consumului de alcool la pacienţii cu boli cardiovasculare, dar insistă asupra delimitării cât mai clare dintre uz și abuz.

        Profesorul Florin Mitu își demonstrează încă o dată interesul deosebit pentru redactarea de carte medicală, expresie a vocaţiei sale incontestabile de medic și profesor, precum și capacitatea de a asocia iniţiativei sale numeroși colaboratori de prestigiu. Antrenează, de asemenea, tineri capabili, dedicaţi practicii și învăţământului medical, formarea formatorilor fiind o prerogativă de bază pentru un profesor aflat în vârf de carieră.

        Remarcăm de asemenea preocuparea constantă de a veni în ajutorul practicienilor prin editarea de „Cazuri clinice comentate”, precum și prin redactarea de ghiduri în vederea abordării punctuale a unor probleme precum fumatul, dislipidemia, HTA, scorurile de risc, anticoagularea etc. Această experienţă constituie prin ea însăși o recomandare forte pentru parcurgerea cărţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe