Newsflash
Apariții editoriale

Farmacologie explicată și comentată

de Florentina Ionescu - apr. 5 2024
Farmacologie explicată și comentată

Editura Printech a publicat, la sfârșitul anului trecut, o amplă lucrare de farmacologie cu teste comentate (ediţia I), scrisă de conf. dr. farm. Emil Ștefănescu, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din București .

Volumul de 246 de pagini conţine trei tipuri de teste cu răspunsuri comentate pentru verificarea cunoștinţelor de Farmacologie.

Farmacologie. Teste comentate pentru asistenţi medicali și asistenţi de farmacie se adresează atât elevilor școlilor postliceale sanitare, studenţilor din facultăţile de profil, cât și celor care au dobândit deja calificarea de asistent medical sau asistent de farmacie, pentru consolidarea cunoștinţelor de Farmacologie.

Cuprinde două secţiuni: una de farmacologie generală și alta de farmacologie specială. Prima secţiune este alcătuită din trei capitole (Farmacocinetică, Farmacodinamie și Farmacotoxicologie) cu două tipuri de teste: grilă și de tip adevărat/fals. A doua secţiune cuprinde zece capitole (printre care: Sistemul nervos vegetativ; Sistemul nervos central; Aparatul digestiv; Medicaţia sângelui ș.a.). Majoritatea conţin trei tipuri de teste: grilă, tip asociativ și tip adevărat/fals. Fiecare capitol are o parte cu întrebări/enunţuri și o parte cu răspunsuri comentate.

Răspunsurile sunt explicate și comentate, ceea ce conferă cărţii și o funcţie de material auxiliar de curs, a explicat conf. dr. farm. Emil Ștefănescu pentru Viaţa Medicală. Acesta a avut ocazia să vadă cum se lucrează în școlile postliceale și a rămas cu o impresie nu tocmai plăcută: „Am încercat, pe domeniul Farmacologie, să pun la dispoziţia formatorilor de asistenţi medicali și asistenţi de farmacie atât o unealtă de evaluare a cunoștinţelor actualizată la nivelul anilor 2022-2023, cât și un material de consolidare a suporturilor de curs”.

Lucrarea poate fi utilă și la crearea de subiecte în probele scrise la concursurile organizate de unităţile sanitare publice pentru posturi de asistenţi, amintește autorul: „De prea multe ori am văzut în ultimii ani astfel de concursuri organizate în baza unor bibliografii care conţineau cărţi din anii ’80”.

Deși nivelul de dificultate al lucrării se apropie mai mult de zona universitară decât de cea postliceală, „este absolut necesară creșterea standardelor de calitate în învăţământul postliceal sanitar”. Primul pas în această direcţie este reimpunerea diplomei de bacalaureat ca o condiţie obligatorie pentru înscrierea la școlile postliceale sanitare, conchide vicepreședintele CFB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe