Newsflash
Știri

Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide

de L. Budin - apr. 25 2024
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide

O analiză recentă a Autorității Naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de pesticide.

Analiza mai arată că, în anumite produse, cantitățile de substanțe periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis. Mărarul, salata și roșiile sunt cele mai tratate legume, stă scris în raport. Care este cea mai sănătoasă decizie pentru consumator, în aceste condiții? 

Categoric, riscurile sunt mai mici pentru sănătatea noastră dacă mâncăm legume cu urme de pesticide decât dacă nu mâncăm legume deloc. Fără legume, ne privăm de un aport esențial de vitamine, de minerale, de antioxidanți și fibre care asigură sănătatea digestivă și cardiovasculară”, explică Alexandra Alexandru, specialist în dietetică și nutriție la clinica Medikali din București, citat într-un comunicat.

Pesticidele sunt foarte periculoase dacă sunt în aport constant, pe termen lung. Atunci, apare riscul dezvoltării unor afecțiuni grave: cancere, boli neurodegenerative. Cei mai expuși par a fi vegetarienii, care consumă cantități mari de fructe și legume, persoanele care țin constant post și copiii, „care nu au ajuns la o maturitate a sistemului digestiv și a organismului în general și, prin urmare, nu au o protecție optimă împotriva unor astfel de agresiuni chimice”, subliniază nutriționistul.

Spălarea și curățarea produselor par a fi soluția pentru a împiedica aceste chimicale să ajungă în organism: „Prin spălare cu apă caldă și detergenți ecologici, bicarbonat sau oțet, se elimină o parte din pesticidele acumulate în legume și fructe”, explică specialistul.

Căror vegetale trebuie să li se acorde mai multă atenție, în afara celor menționate în raport ca având o cantitate mai mare de pesticide? Căpșunile, strugurii, spanacul și alte legume cu frunze absorb mai multe pesticide. Printre cele care absorb mai puține se regăsesc fructele cu coajă necomestibilă (ananas, banane, avocado), ceapa, mazărea. Însă bine ar fi să nu evităm nicio legumă și niciun fruct - decât dacă există contraindicații medicale, desigur -, ca să nu ne privăm de conținutul lor benefic, ci le alegem din surse de încredere și le spălăm și curățăm cât mai bine”, recomandă expertul în nutriție.

Cum se poate asigura consumatorul că legumele și fructele pe care le consumă sunt cu adevărat sănătoase?

Ne putem orienta către surse controlate. De exemplu, cultivatori recomandați - fiecare dintre noi are prieteni, cunoștințe care știe pe cineva „la țară” care crește legume și fructe curat. Găsim astfel de producători corecți și în piețe. Apoi, există varianta fructelor și legumelor ecologice, care care conțin pesticide într-o cantitate mult mai redusă sau deloc. Singura problemă cu acestea din urmă este că sunt mai scumpe. În privința legumelor și fructelor din import, este foarte important să aibă etichetă, chiar dacă le luați din piață. Acolo trebuie să se regăsească țara de import și să fie specificate substanțele cu care au fost tratate”, explică specialistul în nutriție și dietetică Alexandra Alexandru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe