Newsflash
ACTUALITATE Apariții editoriale Știri

Prof. dr. Doina Cosman, despre cea mai recentă carte a sa: „Intenția mea a fost să creez metafore”

de Florentina Ionescu - apr. 9 2024
Prof. dr. Doina Cosman, despre cea mai recentă carte a sa: „Intenția mea a fost să creez metafore”

Lansarea volumului „Omul Portocaliu și alte povestiri terapeutice”, scris de prof. dr. Doina Cosman, a avut loc aseară la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Alături de autoare au vorbit despre carte prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan și prof. dr. Dragoș Iliescu. Autoarea a răspuns cu sinceritate și la câteva întrebări venite din partea publicului, explicând în cadrul evenimentului ce anume a determinat-o să scrie volumul. 

Pornind de la „focul inimii”

„De ce am scris această carte? Dacă ar fi să fac o clasificare și să mă autoevaluez, aș spune că din două motive: un motiv subiectiv, un motiv obiectiv. Motivul subiectiv: am scris această carte datorită focului inimii. Adică prea multe întâmplări, prea multe destine au trecut prin cabinetul meu. Prea multe zguduiri în sufletul meu. Prea multă acțiune am avut în viață. Am stat 45 de ani în clinica psihiatrică, în secția de bolnavi acuți. 45 de ani am stat și eu ca și România, care a stat 45 de ani în comunism. (...) Deci acesta ar fi un [prim] criteriu. Criteriul obiectiv care m-a făcut să scriu această carte este fiica mea, aici de față. Atât de mult m-a presat, m-a constrâns, m-a șantajat, m-a amenințat... Nici nu pot să spun câte acțiuni a depus ca să mă facă să încep să scriu”, le-a mărturisit prof. dr. Doina Cosman celor prezenți la lansare. 

Odată pornită la drum, lucrurile au mers strună, a spus medicul psihiatru. Au trecut trei ani până când cartea a putut să vadă lumina tiparului, „pentru că nu aveam nicio experiență în această activitate de producție de literatură, pentru că asta a fost o intenție a mea: să transform știința într-o materie fluidă, inteligibilă, comprehensibilă, atractivă și să creez chiar și metafore, pentru că sunt [și metafore] în carte. Fiecare povestire este un quod erat demonstrandum. Cu fiecare povestire am vrut să închei paradigmatic o idee.” 

Citiți și un interviu cu prof. dr. Doina Cosman: O carte optimistă, despre modul în care oamenii își pot reveni chiar din situaţii grave 

Flacără a adevărului 

În final, autoarea a spus că dorește să le facă cititorilor ei o mărturisire de credință și de misiune: 

„Continui să fiu optimistă și continui să iubesc lumea, continui să-i tratez pe toți. Am tratat și criminali, și violatori, și persoane de altă orientare sexuală, și oameni cu trădări la activ – mă refer la membrii din fosta Securitate. I-am tratat pe toți la fel, pentru că printr-o intuiție sau printr-un privilegiu am captat ideea că în fiecare om există o flacără a adevărului. Și pentru că toți oamenii aparțin unui sine universal”, a punctat prof. dr. Doina Cosman. 

Povestirea preferată 

Întrebată la final dacă are un caz preferat din cartea „Omul portocaliu și alte povestiri terapeutice”, autoarea a răspuns: „Cred că ghiciți care este cazul meu preferat. V-aș pune eu întrebarea, public, dacă ghiciți. Este cazul doamnei cu schizofrenie la care iubirea din tinerețe – o iubire sinceră, platonică, frumoasă, poetică – a fost mai puternică decât boala, decât schizofrenia. Deci cazul din capitolul 4. Se intitulează «Iubirea»”. 

Dragoș Iliescu (în stânga imaginii)

Esențială pentru învățăcei 

Dragoș Iliescu, specialist în psihologie organizațională și prof. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, a fost unul dintre invitați. El a vorbit despre acest volum și mai ales despre cheia sau cheile de lectură ale „Omului Portocaliu”: 

„E tipul acela de carte care te absoarbe. În mod special dacă ești psiholog, cu siguranță. Una din cheile în care citesc cartea asta e aceea că nu cred că a fost scrisă pentru psihologi – sau nu doar pentru psihologi. Fiindcă simt alt fel de vibrație acolo”. 

Citind cartea, prof. dr. Dragoș Iliescu afirmă că i-a devenit puțin mai clar de ce a fost invitat să facă asta, să o citească înainte. „Ce am simțit, din prima povestire până în ultima, este că este transparență în felul în care au curs gândurile noastre. De ce așa? De ce nu altfel? Oare e bine așa? E o carte despre diagnostic mai mult decât orice altceva. Cred că e o carte critică pentru învățăceii în domeniul acesta.” 

În același timp, una din cheile în care Dragoș Iliescu a citit cartea a fost aceea că „Omul portocaliu” e o carte care contribuie mai degrabă la discursul din societatea românească, cu referință la un domeniu de literație: 

„Nu stăm teribil de bine cu alfabetizarea funcțională, nici în matematică, nici în științe, dar în mod special în mental health... Îi zicem mental health literacy – literație de sănătate mintală. (...) E nevoie de eforturi de alfabetizare în sănătate mintală. Și așa am citit o parte din această carte: ete o excursie, dacă vreți, în alfabetizare. O încercare de a alfabetiza funcțional cititorul din punctul ăsta de vedere al literației de sănătate mintală.” 

În opinia sa, „Omul portocaliu” nu e o carte criptică, nu e o carte greu de citit. „Cărțile scrise în domeniul ăsta sunt de obicei «mâloase», e greu să treci prin ele. Chiar și clasicii sunt așa. (...) Asta este o carte care se citește rezonabil de ușor de o persoană care nu e inițiată [în psihiatrie]. (...) Cred că există acest strat de ușurătate în cartea asta și am bănuiala rezonabilă că e și intenție aici”, că prof. dr. Doina Cosman asta a dorit să facă, a conchis prof. dr. Dragoș Iliescu.

Sinopsis 

Un pacient devine portocaliu după ce mănâncă aproape doi ani doar morcovi, un tânăr se îndrăgostește și se logodește cu un... săpun, iar altul, „înghițitorul de mănuși”, le devorează în momentul extazului erotic. O pacientă îi încredințează terapeutei sale secretul înainte de a muri, iar alta scapă de amintirea violului. Acestea sunt doar o parte dintre cele treisprezece cazuri terapeutice prezentate de psihiatra Doina Cosman într-o inedită culegere de povestiri. 

Dincolo de „exotismul” cazurilor, cartea apărută la Editura Trei istorisește o serie de întâlniri umane și empatice între tămăduitor și suferind. Axat pe o patologie diversă și centrat asupra spațiului cultural românesc, volumul ilustrează, pentru publicul larg, modul complex în care interacționează psihiatrul cu pacienții săi. Autoarea prezintă detalii vii și explicații necesare despre diagnostic, medicație și intervenții psihoterapeutice. 

Despre autoare 

Doina Cosman, prof. univ. dr. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, este medic primar psihiatru și psihoterapeut acreditat în terapie cognitiv comportamentală de Institutul Albert Ellis din New York și Colegiul Psihologilor din România. Este membru de onoare al Asociației Mondiale de Psihiatrie și al Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială. În anul 2011, ea a fost distinsă cu Medalia Kraepelin-Alzheimer a Universității Ludwig Maximilian din München. 

Imagini de la lansare:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe