Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Factor ce prezice boala Alzheimer cu 12 ani înainte de apariția simptomelor

de Florentina Ionescu - apr. 25 2024
Factor ce prezice boala Alzheimer cu 12 ani înainte de apariția simptomelor

Cercetătorii de la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie, au emis ipoteza că o pierdere a sensibilității vizuale poate prezice instalarea bolii Alzheimer cu 12 ani înaintea diagnosticului.

Problemele de la nivelul acuității vizuale care afectează capacitatea de a scrie și a citi, de a conduce mașina, de a distinge culorile sau de a aprecia distanțele ar putea fi un semn precoce al bolii Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență. 

Studiile anterioare au arătat că modificările fizice la nivelul ochilor, cum ar fi afectearea vaselor de sânge, ar putea contribui la progresul bolii Alzheimer. În prezent, cercetătorii de la Universitatea Loughborough din Regatul Unit al Marii Britanii au o ipoteză cum că pierderea sensibilității vizuale ar putea prezice instalarea bolii Alzheimer cu 12 ani înainte de diagnosticul tipic pentru această boală, scrie Medical News Today. Oamenii de știință și-au prezentat rezultatele în cadrul unei lucrări de cercetare ce a fost publicată recent în „Scientific Reports”. 

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit date de la peste 8.000 de adulți sănătoși care participaseră la un alt studiu de cohortă, numit EPIC-Norfolk Prospective Population Cohort Study. Participanții la acest studiu de pe urmă au fost supuși unor investigații, pentru a li se testa sensibilitatea vizuală. Cu alte cuvinte, acestor persoane li s-a evaluat viteza de procesare vizuală și timpul de reacție. 

Sensibilitatea vizuală se referă la capacitatea unui individ de a detecta și procesa informații vizuale, în mod eficient și cu precizie, a explicat Ahmet Begde, cercetător la School of Sport, Exercise, and Health Sciences din cadrul Universității Loughborough din Marea Britanie și unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu. 

„Noi am decis să investigăm sensibilitatea vizuală ca factor predictiv al demenței, deoarece cercetările anterioare au arătat că indivizii cu demență adeseori se confruntă cu deficite în procesarea la nivel vizual a imaginilor, chiar și în stadiile incipiente ale acestei condiții medicale”, a explicat Ahmet Begde pentru Medical News Today. 

Tulburările vizuale au fost asociate, spune acesta, cu un risc crescut de a dezvolta în viitor demență, ceea ce sugerează că evaluarea capacității de a procesa imaginile ar putea fi un instrument valoros în evaluarea riscului de demență. 

Prin intermediul studiului lor, oamenii de știință au descoperit că participanții la studiu cu scoruri mai scăzute la testul de sensibilitate vizuală au avut un risc mai mare de a avea un viitor diagnostic de demență. 

„Noi am descoperit că un scor scăzut la acest test, prin care persoana ratează anumite ținte, poate indica un viitor risc de demență, în medie, cu 12 ani înainte de diagnosticul bolii, în special când folosirea acestui test împreună cu alte teste specifice de memorie și cu unele teste de evaluare globală a funcției cognitive au funcționat bine în prezicerea acestui risc”, a declarat pentru aceeași sursa Prof. Eef Hogervorst, șeful departamentului de Biological Psychology și director al departamentului de Cercetare a Demenței, de la Universitatea Loughborough și totodată autor principal al acestui studiu. 


Notă autor:

Imagine principală generată AI, la 25∙aprilie 2024 la ora 12:52 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe