Newsflash
Internaționale

Poluarea aerului ne scurtează viața cu 3 ani (studiu)

de Florentina Ionescu - mar. 4 2020
Poluarea aerului ne scurtează viața cu 3 ani (studiu)

O „pandemie” de poluare a aerului, spun cercetătorii, scurtează viețile oamenilor, la nivel mondial, cu o medie de trei ani. Totodată, poluarea aerului este cauza a 8,8 milioane de decese premature, anual, spun experții.

Potrivit unui studiu publicat zilele trecute în jurnalul „Cardiovascular Research”, dacă s-ar elimina acel „cocktail” toxic de molecule (particule în suspensie) care pătrund în plămânii noștri, particule rezultate din arderea combustibililor fosili, a petrolului și a cărbunilor, în acest mod am putea recâștiga un an de viață, scrie medicalxpress.com

poluarea-aerului-studiu-scurteaza-viata-3-ani

Autorul care a condus studiul, Jos Lelieveld de la Max Planck Institute in Mainz, din Germania, a declarat pentru AFP:

„Poluarea aerului este un risc major pentru sănătatea publică, fiind chiar un risc mai mare decât fumatul. Mare parte din nivelul poluării poate fi evitată, prin înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabilă”.

Cât de periculoasă este poluarea

Comparată cu alte cauze ale deceselor premature, poluarea aerului ucide de 19 ori mai mulți oameni, anual, decât ucide malaria, de nouă ori mai mulți oameni decât ucide HIV/SIDA și de trei ori mai mulți oameni decât ucide consumul de alcool, a mai arătat studiul citat.

Bolile arteriale coronariene și AVC-ul sunt responsabile de aproape jumătate dintre decesele premature, iar afecțiunile pulmonare și alte boli netransmisibile (diabetul, hipertensiunea arterială) sunt responsabile de o proporție mare din restul de decese premature. Doar 6% din proporția mortalității ce iese la iveală de pe urma aerului poluat se datorează cancerului pulmonar.

O „pandemie”

Oamenii de știință amintesc că poluarea a început să fie din ce în ce mai puțin în centrul atenției.

„Rezultatele noastre arată că există o «pandemie cauzată de poluarea aerului». Atât poluarea aerului, cât și fumatul sunt factori ce pot fi preveniți, dar în ultimele decenii, tot mai puțină atenție a fost îndreptată în direcția poluării, comparativ cu atenția acordată fumatului, în special în rândul medicilor cardiologi”, a declarat Thomas Munzel de la Max Planck Institute, din cadrul departmentelor de chimie și cardiologie.

Țările în care durata de viață este mai scurtă

Potrivit studiului, cea mai afectată regiune de poluare este Asia, unde speranța de viață este redusă cu 41, ani în China, cu 3,9 ani în India și cu 3,8 ani în Pakistan. În unele zone ale acestor țări, aerul toxic are efecte și mai grave. De exemplu, într-o zonă din India (în Uttar Pradesh), particulele extrem de mici și poluante reduc speranța de viață cu până la 8,5 ani.

Potrivit sursei citate, dintre țările mai bogate, fostele state sovietice au cea mai periculoasă poluare. Printre țările menționate cu un grad ridicat de poluare, foste membre ale URSS se află Bulgaria, Ungaria și România.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe