Newsflash
ACTUALITATE Știri

Poluarea atmosferică, mai periculoasă pentru sănătate decât fumatul sau alcoolul (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 18 2023
Poluarea atmosferică, mai periculoasă pentru sănătate decât fumatul sau alcoolul (studiu)

La nivel mondial, sănătatea populației este pusă în pericol mai mult de poluarea atmosferică, decât de fumat sau de consumul de alcool, constată un raport al Institutului pentru politici energetice (EPIC) al Universităţii din Chicago.

Potrivit raportului, pericolul este foarte ridicat în unele regiuni ale lumii, precum Asia şi Africa. Calitatea aerului la nivel global este afectată de poluarea cu particule fine, în suspensie - emise de autovehicule, activităţi industriale şi incendii.

Concret, poluarea cu particule în suspensie crește riscul de apariţie a afecţiunilor pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancere.

„Dacă s-ar respecta permanent pragul de expunere la particule fine stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), atunci speranţa de viaţă ar crește la nivel global cu 2,3 ani”, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.

Regiunea lumii cea mai afectată de poluarea atmosferică este Asia de Sud, efectele asupra sănătăţii publice fiind foarte pronunţate. Conform rezultatelor modelării ştiinţifice realizată de EPIC, locuitorii din Bangladesh - unde nivelul mediu de expunere la particulele fine este estimat la 74 micrograme/metru cub - ar putea avea o speranţă de viaţă cu 6,8 ani mai mare în cazul în care pragul de poluare ar fi redus la 5 micrograme/metru cub, nivelul recomandat de OMS.

La rândul său, capitala Indiei, New Delhi, este considerată „cel mai poluat megalopolis din lume”, cu o rată medie anuală de 126,5 micrograme/metru cub.

Progrese remarcabile în lupta împotriva poluării atmosferice au fost făcute de China. Nivelul mediu al poluării aerului din această ţară s-a redus cu 42,3% între anii 2013 şi 2021, însă rămâne de şase ori mai mare comparativ cu pragul recomandat de OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe