Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Instituțiile UE încurajează mersul cu bicicleta în întreaga Europă

de Florentina Ionescu - apr. 4 2024
Instituțiile UE încurajează mersul cu bicicleta în întreaga Europă

Uniunea Europeană a făcut miercuri, 3 aprilie, încă un pas important în reducerea emisiilor generate de transporturi, prin adoptarea Declarației europene privind deplasarea cu bicicleta.

În marginea Consiliului European Transporturi informal și a „Zilelor pentru interconectarea Europei”, comisarul pentru transporturi Adina Vălean a semnat declarația împreună cu Karima Delli, președinta Comisiei pentru transport a Parlamentului European, și cu Georges Gilkinet, viceprim-ministrul Belgiei. 

Semnarea acestei declarații este, de asemenea, aliniată la obiectivul Președinției belgiene a Consiliului de a decarboniza sectorul transporturilor din UE, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Declarația recunoaște că mersul cu bicicleta este o modalitate de transport sustenabilă, accesibilă și la prețuri abordabile, care are o valoare adăugată puternică pentru economia Uniunii Europene. Ea include angajamente clare, precum crearea unor rețele sigure și coerente pentru biciclete în orașe, legături mai bune cu transportul în comun, spații de parcare securizate și acces la punctele de reîncărcare pentru bicicletele electrice. 

Aceste angajamente trebuie asumate la nivelul UE, precum și la nivel național, regional și local. Toate acestea sunt elemente necesare pentru îmbunătățirea calității și a cantității infrastructurii pentru biciclete în toate statele membre și pentru sporirea atractivității mersului cu bicicleta pentru public. 

Angajament politic comun

Pe baza unei propuneri lansate de Comisie în octombrie 2023 și ca răspuns la solicitările Parlamentului European și ale statelor membre, declarația constituie un angajament politic comun și o busolă strategică pentru politicile și inițiativele existente și viitoare legate de mersul cu bicicleta.

„Recunoaștem numeroasele beneficii ale mersului cu bicicleta: reduce poluarea, precum și congestia urbană, și promovează stiluri de viață mai sănătoase. Mai mult, mersul cu bicicleta este o piatră de temelie a industriei europene, stimulând inovarea și creșterea economică și creând în același timp locuri de muncă de înaltă calitate la nivel local. Acceptarea mersului cu bicicleta se aliniază la strategia industrială a UE și la obiectivele acesteia”, a declarat Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean. 

Mai multe detalii găsiți aici.


Notă autor:

Imagine generată cu AI, la 4 aprilie 2024, la 3:44 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe