Newsflash
Internaționale Știri

Un pacient a fost infectat 613 zile cu SARS-CoV-2

de L. Budin - apr. 24 2024
Un pacient a fost infectat 613 zile cu SARS-CoV-2

Cazul este interesant din perspectiva mutațiilor pe care le poate suferi coronavirusul la pacienţii infectaţi pe termen lung, susțin cercetătorii.

Cercetători din Ţările de Jos au raportat cazul unei infectări prelungite cu COVID-19, la un bărbat care a decedat anul trecut - şi au avertizat în legătură cu apariţia unor variante mai periculoase ale coronavirusului.

Bărbatul vârstnic, care avea un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecţiuni preexistente, a fost spitalizat la Amasterdam în februarie 2022 cu o diagnostic COVID-19, informează dpa și Agerpres.

Pacientul a fost testat pozitiv la coronavirus timp de 613 zile, până în momentul decesului, în octombrie 2023.

Anterior au mai fost raportate cazuri de infecții prelungite, la persoane al căror sistem imunitar era incapabil să lupte adecvat împotriva coronavirusului.

Echipa de cercetători, condusă de Magda Vergouwe, de la Universitatea Amsterdam, plănuiește să prezintele rezultate în cadrul unui congres al Societăţii europene pentru microbiologie clinică şi boli infecţioase, care va avea loc la Barcelona, în perioada 27-30 aprilie.

Cazul este interesant pentru cercetători şi din perspectiva mutaţiilor pe care le poate suferi coronavirusul la astfel de pacienţi infectaţi pe termen lung. 

Cercetătorii din Ţările de Jos au colectat în mod repetat probe de la bărbatul bolnav, pentru a analiza materialul genetic al coronavirusului. Au descoperit un total de peste 50 de mutaţii în comparaţie cu varianta BA.1 a Omicron care circula la acea vreme, inclusiv unele care permiteau virusului să ocolească bariera imunitară. La 21 de zile după ce pacientului i-a fost administrat un medicament anti-coronavirus, virusul a dezvoltat semne de rezistenţă la tratament.

Bărbatul a murit din cauza acutizării uneia dintre afecţiunile sale preexistente. Cazul „scoate în evidenţă riscul unor noi variante SARS-CoV-2 care trec de bariera imunitară şi apar la pacienţii cu un sistem imunitar compromis”, au spus cercetătorii într-un comunicat de presă.

Dezvoltarea extensivă a virusului la un singur pacient ar putea duce la apariţia unor variante unice, au avertizat aceştia. De aceea este importantă monitorizarea atentă a evoluţiei coronavirusului la persoanele cu sistemul imunitar compromis. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe