Newsflash
ACTUALITATE Știri

Femeile din România trăiesc mai puţin decât cele din UE

de Cristina GHIOCA - apr. 5 2024
Femeile din România trăiesc mai puţin decât cele din UE

Speranţa la naștere pentru femeile din România este printre cele mai reduse din spaţiul european, ţara noastră clasându-se pe penultimul loc în clasament.

Femeile din România trăiesc în medie cu 4 ani mai puţin decât media Uniunii Europene, a atras atenţia prof. dr. Florentina Furtunescu, la conferinţa Sănătatea femeii-gender medicine.  Reuniunea știinţifică a avut loc în 28 martie, la Palatul Parlamentului din București. „Principalele cauze pentru care ajungem să pierdem această cantitate enormă de ani sunt, potrivit OMS, bolile transmisibile, cele netransmisibile și cauzele externe – în principiu, accidentele”, a precizat specialista de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

Dacă în intervalul 2000-2019 nu s-au înregistrat schimbări importante în ceea ce privește povara globală a bolilor la femeile din România, bolile cardiace ischemice și AVC-urile fiind în continuare pe primele poziţii, îngrijorător este faptul că a crescut semnificativ prevalenţa cancerului de sân. În plus, ţara noastră se situează pe penultimul loc, după Bulgaria, în ceea ce privește speranţa la naștere pentru femei. La polul opus se află Spania. 

Diferenţele dintre rata de mortalitate din ţara noastră și UE s-au accentuat și ele în ultimii zece ani, a subliniat prof. dr. Florentina Furtunescu: „Modelul de mortalitate din România este deasupra mediei europene și cu tendinţă de creștere post-COVID. (...) În anul 2022, România se afla pe locul al doilea, după Bulgaria, deci un ritm mare de mortalitate”. Decalaje importante există și în ceea ce privește speranţa de viaţă sănătoasă, cu o medie de 19,7 ani pentru o femeie de 50 de ani din UE, comparativ cu doar 12 ani pentru una din România, deci un decalaj de 7 ani. La grupa de vârstă de peste 65 de ani, acest decalaj se reduce la 5 ani.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe