Newsflash
OPINII

Ţara lui „va fi”

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - dec. 15 2023
Ţara lui „va fi”

La finalul lunii noiembrie am auzit la radio despre un act normativ pentru a stopa excesele privind funcţionarea motoarelor vehiculelor în staţionare.

În urmă cu două săptămâni am început o discuţie privind poluarea (1), iar în urmă cu o săptămână încheiam astfel: „Era bine dacă hotărârea municipală ar fi fost deja în vigoare... Dar nu era și nici nu va fi prea curând. De ce oare?”. (2) Apropo: îmi aduc aminte și acum de o discuţie pe care am auzit-o când aveam mai puţin de 7 ani: „Nu claxona! Este interzis să claxonezi în București”. Au trecut câţiva zeci de ani de atunci. S-a mai înăsprit (zice-s-ar) Codul rutier. Oare sunt singurul care continuă să audă claxoane cu sonorităţi diferite, cel puţin zilnic?

De ce oare o decizie de bun-simţ nu este încă aplicată și nici nu va fi prea curând? De ce nu s-a interzis deja ca mașinile aflate în staţionare să continue să polueze, iarnă-vară-primăvară, cu motorul pornit, fie și un minut? De ce nu s-a procedat așa încă din 1990? Nu cred că ar fi potrivit să trezească o reacţie de nemulţumire următoarea întrebare retorică: „Oare era bine atunci când, înainte de 1989, circulaţia era permisă pentru mașinile cu număr par într-un weekend, iar pentru cele cu număr impar, în celălalt weekend?”. Ne mai amintim de acea perioadă? Nu este un roman știinţifico-fantastic, ci un lucru pe care mulţi dintre noi l-am trăit.

Avem oare date privind poluarea pentru o mai lungă perioadă de timp (ultimii 25-50 de ani), pentru a se putea face comparaţii cu semnificaţie statistică? Poate că da, poate că nu. Am vrea cifre, am vrea date valide, indubitabile. Suntem medici, avem datoria la rândul nostru să explicăm, să transmitem mesaje corecte. Dar avem nevoie de informaţii în care să credem pentru a putea să o facem. Unele date există. Unele informaţii sunt aprobate de unii și dezaprobate de alţii. Totuși, îngrijorarea este 100% justificată (3,4). Și?

„Oprește motorul”

Oare despre iniţiativa menţionată se vorbește doar de puţin timp? Putem găsi acest răspuns. Am decis să mă opresc la exemplul „martie 2022” (în curând se împlinesc 24 de luni de atunci; iar din martie 1990... 34 de ani) (5). Atunci când, la finalul lunii noiembrie, am auzit la radio despre un act normativ pentru a stopa excesul privind funcţionarea motoarelor vehiculelor în staţionare, în primul moment am fost mulţumit. Pe măsură ce știrea venea cu noi amănunte și explicaţii privind întârzierea punerii în practică, fără să vreau, am devenit tot mai iritat și mi-am adus aminte de multe alte situaţii similare. 

Documentul va fi pus în discuţie (un continuu „va fi”), un proiect de lege va fi depus „în această iarnă”, în sectorul 6 se va elabora un proiect de hotărâre de consiliu local, se vor instala panouri informative la toate școlile din sector. În plus, se va oferi sprijin pentru promovarea modificării legislative, în sectorul 2 autorităţile locale vor sprijini activ implementarea campaniei (6)... Și nu este totul!

Poate că nu am auzit bine?! Nu pot să găsesc o înregistrare a acelei emisiuni pentru a fi 100% sigur pe următoarea afirmaţie: după ce toate cele de mai sus se vor fi făcut, se va lăsa să treacă o vreme (indefinit de lungă) pentru... conștientizarea problemei de către populaţie (oare doar în sectoarele 2 și 6?). Și abia apoi (cine știe când) va intra în vigoare documentul oficial, care (sper că) va include și sancţiuni corespunzătoare.

În finalul documentului (5) ni se prezintă câteva „repere internaţionale”, cu alte cuvinte, ce se face deja în alte ţări. De ce să mai așteptăm? De ce nu avem încă „de ieri” acest act normativ? Eu am să fac un lucru concret. Am să citesc mai mult pentru a mă informa mai bine și am să adopt un senzor (7). Oare unde să îl montez?

P.S. Am rugămintea să nu se înţeleagă, cumva, că nu apreciez foarte mult ceea ce s-a făcut și se va face și în continuare. Cred că oricine va înţelege, în aceeași măsură, „nerăbdarea” mea.



Referinţe
1. https://www.viata-medicala.ro/poluarea-severa-si-din-experien-a-personala-35217
2. https://www.viata-medicala.ro/surprize-surprize-35287
3. https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-150489-poluare-bucuresti-alerte-ecopolis-aer-curat-bucuresti-aerlive
4. https://www.euronews.ro/articole/poluarea-responsabila-de-internarile-in-spital-sapte-bucuresteni-mor-zilnic-din-c
5. https://parintideciresari.ro/proiecte/opreste-motorul/
6. https://aerlive.ro/opreste-motorul-devine-lege/
7. https://aerlive.ro/adopta-un-senzor/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe