Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

„Record” la mortalitatea maternă din Regatul Unit

de Magdalena Tănăsescu - ian. 12 2024
„Record” la mortalitatea maternă din Regatul Unit

Mortalitatea maternă din Regatul Unit se află la cel mai înalt nivel din ultimii aproape 20 de ani, potrivit anchetei epidemiologice la nivel naţional MBRRACE-UK, care colectează date asupra deceselor materne şi infantile.

Ancheta a fost realizată de o unitate de cercetare ataşată în principal universităţilor din Oxford şi Leicester și relevă existenţa unor inegalităţi geografice şi etnice semnificative. 

Conform anchetei, au fost înregistrate 13,41 decese la 100.000 de sarcini pe parcursul perioadei 2020-2022, în primul rând ca urmare a trombozelor şi tromboembolismului.

Cifra este cea mai mare după perioada 2003-2005, reiese din datele preluate de Agerpres

Excluzând decesele asociate COVID-19 - a doua cea mai frecventă cauză de deces în această perioadă - rata mortalităţii materne a ajuns la 11,54 din 100.000 de sarcini, o creştere de 31% comparativ cu rata din 2017-2019.

În comparaţie cu femeile albe, cele de culoare prezintă un risc de trei ori mai mare de deces înainte sau în decurs de şase săptămâni de la naştere.

Femeile care trăiesc în zonele cele mai defavorizate din Regatul Unit prezintă, la rândul lor, un risc de două ori mai mare de deces, comparativ cu cele care trăiesc în zonele cele mai avantajate.

 

La nivel general, în Regatul Unit se înregistrează totuși una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate maternă din lume, uşor mai ridicată faţă de cea din Franţa (aproximativ 8 la 100.000 de sarcini, conform ONU) sau din Canada (9).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe