Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 2 miliarde de oameni, expuși anual la cel puțin o zi de poluare substanțială a aerului (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 25 2023
Peste 2 miliarde de oameni, expuși anual la cel puțin o zi de poluare substanțială a aerului (studiu)

În perioada 2010-2019, peste 2,18 miliarde de oameni au fost expuși la cel puțin o zi de poluare substanțială a aerului/ an, fiecare persoană din lume având, în medie, 9,9 zile de expunere pe an.

Potrivit unui studiu apărut în revista Nature, cele două valori au crescut cu 6,8% și, respectiv, 2,1%, comparativ cu perioada 2000–2009. 

„Nivelul crescut de poluanți este prezent mai ales în țările subdezvoltate, unde condițiile socioeconomice necesită îmbunătățiri substanțiale”, se menționează în studiu. 

Un alt raport, realizat de Institutul pentru politici energetice (EPIC) al Universităţii din Chicago, arată că la nivel mondial sănătatea populației este pusă în pericol mai mult de poluarea atmosferică, decât de fumat sau de consumul de alcool.

Conform raportului, pericolul este foarte ridicat în unele regiuni ale lumii, precum Asia şi Africa. Calitatea aerului la nivel global este afectată de poluarea cu particule fine, în suspensie - emise de autovehicule, activităţi industriale şi incendii.

Concret, poluarea cu particule în suspensie crește riscul de apariţie a afecţiunilor pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe