Newsflash

Viața Medicala - Ediția 5 (1721) din feb. 2023


Un arhipelag de competenţe în Oncologie

de Dr. Mariana MINEA - feb. 3, 2023

Reţeaua creată de Centrul Naţional de Competenţă în Cancer va fi un instrument în folosul pacienţilor și al cercetării și va presupune integrare și colaborare instituţionalizată între entităţi de stat și private.

Diagnosticul clar asigură accesul la cele mai noi tratamente

de Cristina GHIOCA - feb. 3, 2023

În prezent, în România sunt disponibile terapii moderne, personalizate, pentru pacienţii cu cancer, însă accesul la ele este condiţionat de mai mulţi factori. Unul dintre aceștia este diagnosticul de precizie, au arătat experţii români în cadrul unei dezbateri organizate recent, în mediul online.

Până nu vom învăţa

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 3, 2023

Până nu vom învăţa că sensul dizabilităţii nu e eticheta socială, rușinea, stigma, segregaţionismul medical, ci respectul, păstrarea demnităţii și asistarea persoanei către exerciţiul drepturilor, suntem damnaţi.

Doza de ficțiune: „Sub ploaia indiferentă” de Cătălina Steriu

de Doza de Ficțiune - feb. 3, 2023

Cătălina Steriu revine la rubrica noastră, „Doza de ficțiune”, cu o nouă povestire, „proaspăt scoasă din cuptor”.

Enayati Medical City, doi ani de inovaţie medicală

de Dorina Novac - feb. 3, 2023

La doi ani de la deschidere, Enayati Medical City, primul oraș medical din România, culege roadele muncii depuse. Și-a consolidat echipele și a reușit să devină vizibil pe piaţa de servicii medicale din România.

De ce nu mai este atractivă Medicina familiei

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 3, 2023

Fără o Medicină de familie puternică, niciun sistem de sănătate nu poate funcţiona corect, atrăgea atenţia prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), în cadrul unei conferinţe de presă pe care a organizat-o luni, 30 ianuarie.

Sute de copii decedaţi din cauza unor siropuri de tuse contaminate

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 3, 2023

OMS, FDA și alte instituţii internaţionale vor investiga sursa contaminării siropurilor de tuse care au cauzat decesele a peste 300 de copii din Asia și Africa.

Combinaţie de anticorpi monoclonali, ineficientă împotriva noilor variante SARS-CoV-2

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 3, 2023

FDA a retras temporar autorizaţia pentru utilizare de urgenţă a tixagevimab/cilgavimab, combinaţia de anticorpi monoclonali destinată prevenirii COVID-19 la pacienţii imunocompromiși.

Sistemul limfatic, rol în vindecarea osoasă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 3, 2023

Cercetătorii de la MRC Human Immunology Unit din cadrul MRC Weatherall Institute for Molecular Medicine de la Universitatea Oxford au arătat că la nivelul oaselor există vase limfatice și că acestea au rol în regenerarea osului și a celulelor sanguine.

Practica medicală defensivă

Corp medical și pacienţi – ne temem unii de alţii, pe fondul unei vânători duse de mass-media.

Cooperare pentru siguranţa pacienţilor la graniţa cu Ucraina

de Gabriela Berezonschi - feb. 3, 2023

ANMCS este partener într-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană care își propune să suplimenteze capacitatea de gestionare a riscurilor clinice a cinci spitale situate de-a lungul frontierei cu Ucraina. Se urmărește, astfel, și îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite în acele unităţi sanitare.

Între odiseea medicilor și „Ai două cancere...”

de Dr. Virgil RĂZEŞU - feb. 3, 2023

Nimic mai onorabil decât a sări în ajutorul unui coleg de breaslă și al breslei în întregul ei, supuse oprobriului public. Numai că argumentele folosite trebuie alese cu grijă, tocmai pentru a nu întărâta și mai mult spiritele și a nu adânci controversele posibile.

Cât de jos mai poate coborî societatea în care trăim (II)

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - feb. 3, 2023

Mulţi s-ar putea întreba ce legătură are ultimul campionat de tenis de câmp din Australia cu „Viaţa Medicală”. Sigur că are. Nu doar prin sport, ci și prin comentarii, discuţii, acuze, timp pierdut cu mass-media.

Unde sunt medicamentele?

de Dr. Valentin PANTEA - feb. 3, 2023

La nivel european au fost formulate câteva posibile explicaţii pentru lipsa de pe piaţă a anumitor medicamente uzuale. Cu toate acestea, nu se întrevăd semne de remediere a situaţiei care, în prezent, afectează sistemul medical.

A venit iarna, drăguţa

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - feb. 3, 2023

Afirmaţia că urmează cea mai grea iarnă din perioada postbelică ar putea să nu fie adevărată din punct de vedere meteorologic, dar, din păcate, ar putea fi adevărată la nivel biologic.

Industria farmaceutică și prescrierea de medicamente în Statele Unite

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - feb. 3, 2023

Odată cu apariţia, în 2010, a legislaţiei Affordable Care Act care include punctul numit „Physician Payment Sunshine Act”, s-a produs o mare schimbare în relaţia industriei farmaceutice cu medicii americani.

O sinucidere nu atât de faimoasă

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - feb. 3, 2023

Cât de mult ne aplecăm înspre a scrie povestea celor care au fost, pentru a le cunoaște mai bine viaţa și lumea în care au trăit?

20 de ani de căutări pentru un diagnostic

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 3, 2023

Pentru pacientul cu policondrită recidivantă, ca pentru orice altă persoană care trăiește cu o boală rară, este o adevărată aventură să reușească să obţină un diagnostic de certitudine al afecţiunii sale. Nici acceptarea diagnosticului nu este o bucurie. Marina Constantinoiu ne povestește experienţa ei cu această boală, căreia vreme de două decenii nici măcar nu i-a știut numele.

Un nou procedeu eclectic în tratamentul chirurgical al piciorului var-equin recidivat, rezidual sau neglijat la copil

de Prof. dr. Gh. BURNEI - feb. 3, 2023

Piciorul diform congenital este cea mai frecventă malformaţie întâlnită în ortopedia pediatrică. Reprezintă aproximativ o treime din totalul deformărilor congenitale osteoarticulare.

Grafica poveștilor lumii

de Dr. Raluca BULEA - feb. 3, 2023

Pentru a marca Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie), Institutul Liszt din București a deschis agenda culturală a acestui an cu un dublu eveniment bicentenar.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe