Newsflash
Internaționale

Combinaţie de anticorpi monoclonali, ineficientă împotriva noilor variante SARS-CoV-2

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 3 2023
Combinaţie de anticorpi monoclonali, ineficientă împotriva noilor variante SARS-CoV-2

FDA a retras temporar autorizaţia pentru utilizare de urgenţă a tixagevimab/cilgavimab, combinaţia de anticorpi monoclonali destinată prevenirii COVID-19 la pacienţii imunocompromiși.

Este puţin probabil ca medicamentul să fie eficient împotriva variantelor circulante acum în SUA. Autorizaţia este ridicată până la momentul în care frecvenţa combinată a variantelor circulante care sunt neutralizate de acest medicament este mai mică sau egală cu 90%.

Joia trecută, Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a revizuit utilizarea combinaţiei tixagevimab/cilgavimab. Datele oficiale au demonstrat că medicamentul nu este eficient în prevenirea infecţiilor cu variantele SARS-CoV-2 XBB, XBB.1.5, BQ.1 și BQ.1.1. Combinate, aceste variante determină aproximativ 93% dintre noile cazuri de COVID-19 din SUA.

În acest context, pentru a preveni expunerea pacienţilor la posibilele efecte adverse dezvoltate în urma administrării tixagevimab/cilgavimab, precum reacţiile alergice, FDA a decis ridicarea temporară a autorizaţiei.

Se menţin regulile de prevenţie

Vinerea trecută, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a publicat informaţii referitoare la pacienţii imunocompromiși și la măsurile recomandate acestora pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2.  Vaccinarea completă împotriva COVID-19, limitarea ieșirilor, îmbunătăţirea ventilaţiei în încăperi, spălarea mâinilor și purtarea unei măști potrivite în spaţii închise și aglomerate sunt câteva dintre măsurile pe care cei aflaţi la risc trebuie să le respecte în continuare.

În plus, CDC a lansat un site unde se pot regăsi toate centrele de testare dintr-o anumită zonă. Potrivit FDA, pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 care dezvoltă simptome de boală trebuie să ajungă la medic, inclusiv pentru a primi tratamentul potrivit.

Cadrele medicale au în continuare la dispoziţie paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir), remdesivir și molnupiravir, medicamente care sunt așteptate să funcţioneze împotriva variantelor circulante în prezent. Ele sunt destinate anumitor pacienţi care dezvoltă forme ușoare și moderate de COVID-19 și care sunt în pericol de a evolua spre forme severe, inclusiv cu risc de spitalizare și deces.

Compania producătoare a tixagevimab/cilgavimab, AstraZeneca, a declarat că în prezent investighează eficienţa și siguranţa unui medicament de generaţie nouă, cu durată lungă de acţiune, care să prevină infecţia cu SARS-CoV-2 la pacienţii imunocompromiși. Oficialii guvernamentali din SUA recomandă ca furnizorii de tixagevimab/cilgavimab să păstreze toate stocurile pentru eventualitatea în care variantele neutralizate de acest medicament devin prevalente.

Potrivit OMS, COVID-19 rămâne o urgenţă globală de sănătate, însă pandemia este într-un punct de tranziţie. De aceea, recomandă vaccinarea cetăţenilor, îmbunătăţirea supravegherii epidemiologice, menţinerea unor sisteme de sănătate solide care să evite ciclurile „panică-neglijare”, continuarea luptei împotriva dezinformării și ajustarea măsurilor privind transportul internaţional pe baza evaluării riscurilor.

 


Notă autor:

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-announces-evusheld-not-currently-authorized-emergency-use-us
https://edition.cnn.com/2023/01/26/health/evusheld-covid-fda-eua-revision 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe