Orașul Chișinău a fost, între 21 și 23 septembrie, capitala chirurgiei europene, găzduind un dublu eveniment știinţific internaţional de primă mărime.
Organizam, an de an, Reuniunile Chirurgilor din Moldova și, de la cocteilul de bun-venit cu care-mi omeneam oaspeţii, nu lipsea niciodată hârzobul cu păstrăvi, preparat de un pădurar care moștenise meșteșugul din tată în fiu.
Colegul Nicolae-Iordache Iordache ne adresează, într-un interesant articol despre inteligenţa artificială, publicat recent în Viaţa Medicală, o întrebare:
Memoria profesorului Ion Chiricuţă a fost cinstită recent, la Cluj-Napoca, în cadrul unei manifestări dedicate. Participanţii au avut ocazia de a afla cele mai noi informaţii din domeniul oncologic, dar și mai multe despre viaţa, carie
Nimic mai onorabil decât a sări în ajutorul unui coleg de breaslă și al breslei în întregul ei, supuse oprobriului public. Numai că argumentele folosite trebuie alese cu grijă, tocmai pentru a nu întărâta și mai mult spiritele și a nu adânci controversele posibile.
Vreau o rublă! Dar nu una oareșicare, ci una cu totul și cu totul specială, cu o soartă specială (și nefericită în context istoric). Vreau o rublă a lor, cu Eminescu al nostru!
În dimineaţa aceea de Ajun, însorită şi cu zăpadă mare şi pufoasă căzută din belşug, când voise să ia săniuţa, ai săi o opriseră şi îi spuseseră că nu era vreme de săniuş.
În centrul orășelulului Roznov, intrat nu de multă vreme în rândul localităților urbane, se află se află unitatea „Ambulator și Spital de zi” amenajată la cele mai avansate standarde europene.
Ne mai mirăm de lipsa de respect și de încredere a cetăţenilor faţă de medici când încă există practici condamnabile?
În volumul „Constantin C. Iliescu, creatorul cardiologiei românești” autorii reușesc o întocmire frumos închegată și documentată, fără asprimi supărătoare, reliefând personalitatea și opera unuia dintre marii noștri profesioniști, căruia medicina și cardiologia îi sunt recunoscătoare.
Oricât de capabil, un profesionist nu poate să se limiteze la un anumit grad de autosuficienţă și mulţumire. Progresul și perfecţionarea trebuie să fie mereu parte din viaţa lui. Iar acest lucru presupune implicare în activităţi de cercetare.
În ultimele decenii, în media noastră se vehiculează tot mai apăsat conceptul celei de „a doua opinii” în medicină. Conceptul este menit să reducă incidenţa incertitudinilor și a erorilor medicale, avizând marele public că e vorba de un drept consfinţit de lege, dar ignorat.
Asemenea vremuri de nesiguranţă și neliniște de fiecare zi, tot mai apăsătoare și mai pline de îngrijorare, asezonate cu încorsetările unei pandemii sâcâitoare, n-am trăit de mult.
Implicarea medicilor tineri la recentul Congres al Societăţii Române de Chirurgie stă mărturie că educaţia și formarea lor sunt pe mâini bune.
Profesorul Irinel Popescu ne bucură inimile și sufletele cu o evocare plină de farmec și inedit a unuia dintre marii chirurgi și creatori de școală ai secolului XX, produs în exclusivitate al școlii românești de medicină.
Dragi utilizatori de PC-uri, v-aţi întrebat vreodată cum au luat naștere aceste jucării fermecate? V-aţi întrebat, printre altele, care este originea și semnificaţia logoului Apple?
În urmă cu câteva săptămâni, când ne plângeam prietenește, pe e-mail, de neputinţele vârstei și ale suferinţelor noastre, profesorul Mihai Radu Diaconescu – Pussy (1939-2021), pentru cei apropiaţi – îmi transmitea ceea ce s-a dovedit a fi ultimul său mesaj către mine: „Ne vedem dincolo!”.
Orice s-ar zice, nu vă faceţi griji: iadul are gata pregătite vetre de foc, numai bune de aprins. Și mai important este că are cine să le aprindă.
Unii dintre puternicii zilei, despre care se zice că nu au prea comunicat, au pus-o de mămăligă. S-au socotit călare pe cai mari și au greșit.
Tragedia de la SJU Piatra Neamţ scoate încă o dată în evidenţă nevoia de a ne desprinde de tiparele vechi de zeci de ani, de tirania scurt-circuitului aducător de moarte și de suferinţe fără seamăn.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe