Acoperirea cu servicii esenţiale pentru sănătate a stagnat în perioada pandemiei, arată cel mai recent raport de monitorizare globală, publicat de OMS și World Bank.
Comisia Europeană a autorizat punerea pe piaţă a primului biosimilar pentru tocilizumab.
Copiii provenind din familii cu situaţii bune au înregistrat cel mai mare declin în sănătatea psihică în perioada pandemiei, arată un studiu publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.
Pentru a doua oară, un cord porcin a fost transplantat unui om, ca ultimă soluţie pentru boala cardiacă avansată de care suferea acesta.
Marea Britanie anunţă efectuarea primului transplant de rinichi care nu necesită administrare de imunosupresoare realizat în această ţară.
Prima conferinţă a Societăţii Române de Medicină Hiperbară s-a desfășurat la Constanţa între 15 și 17 septembrie, în campusul Universităţii „Ovidius”.
Recent a fost descoperit un antibiotic eficient pentru tratarea infecţiilor produse de Stafilococul auriu la șoareci.
Un rinichi de porc modificat genetic a funcţionat cu succes timp de două luni în corpul unei persoane aflate în moarte cerebrală. Experimentul a fost oprit în plină funcţionare a organului, pentru a returna familiei corpul donat.
Polonia a raportat la 11 septembrie a.c. 166 de cazuri de legioneloză, dintre care 23 soldate cu deces, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Boala poate varia de la forme ușoare la forme grave de pneumonie letală.
Comisia Naţională de Sănătate din China anunţă că, începând din 20 septembrie, va gestiona variola maimuţei prin protocolul destinat bolilor infecţioase de categoria B. În acest protocol este inclus și COVID-19.
Cercetători britanici și belgieni au descoperit o posibilă cale de prevenire a distrugerii neuronale asociate bolii Alzheimer.
Un grup de cercetători de la Oregon Health and Science University a folosit terapia genică pentru a-i testa eficienţa împotriva alcoolismului. Ei au vizat neuronii producători de dopamină de la nivel cerebral.
O veste bună pentru persoanele care nu reușesc să facă mișcare: pentru sănătatea lor sunt benefice și reprizele scurte, de un minut sau două, de activitate fizică intensă.
Adulţii care știu că virusul Papilloma uman poate cauza cancer orofaringian au o probabilitate mai mare de a fi vaccinaţi împotriva HPV decât cei care nu știu acest lucru.
Persoanele care au prezentat niveluri ridicate ale markerilor fibrinogen și D-dimeri în timpul spitalizării pentru infecţia cu SARS-CoV-2 au avut un risc mai mare de a prezenta deficite cognitive și „ceaţă mintală” la 6 și la 12 luni.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat, la începutul săptămânii trecute, noul vaccin monovalent produs de Pfizer și BioNTech.
Societatea Europeană de Cardiologie a publicat un nou set de ghiduri pentru cardiomiopatii.
Dintre cele peste 356.000 de cazuri de stop cardiac care au loc anual în Statele Unite, aproape 90% sunt fatale. Majoritatea acestor evenimente apar fără semnale de alarmă.
Adulţii care lucrează noaptea și în ture pot avea o afectare a funcţiei cognitive, potrivit unui studiu recent.
Persoanele neeligibile pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19 prin NHS ar trebui să aibă posibilitatea să și-l cumpere din farmacii, spun specialiștii din Marea Britanie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe