O jurnalistă de la Deutsche Welle a testat aplicația de smartphone germană, care are obiectivul de a urmări legăturile epidemiologice și de a reduce răspândirea COVID-19.
Aplicația nouă testată de Kate Brady, reporter de la DW, se numește Corona Warning App. Aceasta a fost creată pentru a urmări sau monitoriza lanțul infecțiilor cu SARS-CoV-2 și ar trebui să indice riscul utilizatorului de a contracta noul coronavirus în Germania.
Primul pas a fost downloadarea aplicației, care funcționează doar pe teritoriul Germaniei. La șapte dimineața, reporterul a încercat să o salveze în telefon, însă spune că nu i-a fost ușor să o găsească în App Store.
A găsit-o în magazinul virtual doar atunci când i-a scris numele complet, adică „Corona-Warn-App”, ce provine de la „Corona warning app” (aplicația care te avertizează în privința coronavirusului). După ce a găsit-o în urma căutării după numele complet, Kate Brady a downloadat-o.
Potrivit jurnalistei, procedura de salvare a aplicației este destul de complicată, după cum a realizat, dând click prin liste întregi de informații referitoare la protecția datelor personale. Toate aceste informații sunt disponibile în limba engleză, precum și în limba germană.
„La prima vedere, îmi amintește de o veche aplicație pentru dat întâlniri”, povestește jurnalista.
Însă excepția, în situația dată, este că este vorba de o aplicație care urmărește persoanele din proximitate care este posibil să aibă infecție cu coronavirus. Așa că, spune ea, „ultimul lucru pe care ți-l dorești la modul ideal este o «potrivire»”.
Conceptul de la baza aplicației este unul simplu: folosește energia Bluetooth și, astfel, ea monitorizează ce alte smartphone-uri folosesc aceeași aplicație și se află în vecinătate, dar și de cât timp se află în vecinătate.
Citește și: Două aplicații îi ajută pe medicii români să monitorizeze pacienții hemofilici de la distanță
Dacă, de exemplu, jurnalista a intrat în contact apropiat cu cineva mai mult de 15 minute, persoană care la rândul ei are aplicația instalată pe telefon și apoi rezultatele testelor arată pozitiv la COVID-19 și apoi utilizatorul urcă această informație în aplicație, la scurt timp, jurnalista va primi „un mesaj de avertizare”.
Localizarea exactă a persoanei cu care a intrat în contact și cine este cel sau cea care a fost testat pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 nu vor fi informații dezvăluite celorlalți utilizatori.
Discutând cu mai multe persoane din Berlin, jurnalista a aflat că părerile sunt împărțite, iar unii locuitori ai orașului sunt cu adevărat îngrijorați cu privire la protecția datelor personale. Pe de altă parte, în tabăra cealaltă se află cei care sunt mai degrabă îngrijorați de starea de sănătate.
Potrivit cifrelor furnizate de guvernul german, aplicația a costat 20 de milioane de euro pentru a fi dezvoltată și va necesita încă 2,5 milioane până la 2,5 milioane pe lună pentru a funcționa.
Potrivit dw.com, pentru a fi cu adevărat eficientă, aplicația va trebui să fie downloadată de milioane de persoane. Dar potrivit unui sondaj de opinie recent, doar 42% dintre germani au spus că ar fi dispuși să și-o instaleze pe telefoane.
La jumătate de zi de la lansare și după ce a circulat prin Berlin pentru a discuta cu mai mulți oameni, reporterul DW a explicat că riscul ei de a fi intrat în contact cu cineva depistat cu COVID-19 a rămas la „necunoscut”.
Aplicația chiar i-a afișat un mesaj pe ecran, în care explică faptul că, de vreme ce nu a activat date referitoare la expunerea la alte persoane pe o perioadă suficient de lungă, aplicația nu a putut să îi calculeze riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Următorul update pentru această aplicație, povestește jurnalista, urma să fie peste 24 de ore, însă până atunci, ea speră ca SARS-CoV-2 să o evite.
La sfârșitul lunii mai, după cum ați putut citi pe site-ul www.viata-medicala.ro, și specialiștii francezi au dat undă verde la o aplicație de smartphone care alertează utilizatorii dacă au intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2.
Citește și: O aplicație de smartphone previne răspândirea coronavirusului – În ce țară este folosită
Aplicația francezilor se numește StopCovid și se bazează pe un jurnal de informații al utilizatorilor, care au avut în proximitate alți utilizatori, pe o perioadă de două săptămâni.
Dacă oricare dintre acei oameni ajunge să fie diagnosticat cu COVID-19, ei vor informa platforma, care îi va alerta pe ceilalți utilizatori care s-au aflat în proximitatea lor în acel interval de timp.
La jumătatea acestei luni, un comunicat de presă anunța că Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România. Aplicația Coronavirus COVID-19 România monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2 la nivel național.
Este vorba de un proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de partenerul CERTSIGN SA. Cei care au lucrat la aplicație spun că prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare și inovare să se realizeze noi aplicații informatice care să susțină noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților.
Ce face, mai exact, aplicația românească? Aplicația Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. Proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, cât și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat în 10 iunie un amplu document referitor la aplicațiile pentru telefoanele inteligente folosite pentru a monitoriza anumite aspecte ale celor depistați sau nu cu COVID-19.
Potrivit acestui document, tehnologia de pe telefoanele mobile pentru a veni în ajutorul urmăririi și monitorizării contacților a fost prima oară folosită în Singapore.
Aplicația numită „Trace Together” folosită acolo este downloadată voluntar de utilizatori și colectează date de la ei, prin Bluetooth, referitoare la ce alte dispozitive mobile au fost în proximitatea imediată a dispozitivului utilizatorului. Dacă un utilizator este testat pentru SARS-CoV-2 și depistat apoi pozitiv la testele pentru COVID-19, aplicația permite ca indivizii la risc de infecție să fie informați în legătură cu ce trebuie să facă mai departe.
Mai multe inițiative de acest gen, de a dezvolta aplicații de monitorizare a contacților, sunt în desfășurare în țările din Europa. Cele mai multe dintre acestea se bazează pe Bluetooth, se mai arată în documentul ECDC, lucru care permite detectarea proximității, dar nu urmărirea locației în care se află utilizatorul. Alte aplicații de acest gen se bazează pe tehnologia GPS.
Comisia Europeană și „Toolbox”, dezvoltată de statele membre ale UE cu sprijinul Comisiei, stipulează că „datele referitoare la locație nu sunt necesare și nici recomandate pentru scopul pe care îl au aplicațiile de urmărire a contacților”, aplicații numite „contact tracing apps”.
Niciuna dintre aplicațiile lansate până acum nu au fost pe deplin evaluate, mai arată ECDC în acest doment. Chiar și așa, unele punte tari și unele limitări au fost deja anticipate în ceea ce privește acest gen de aplicații.
Contactul apropiat, mai arată ECDC în ceea ce privește aplicațiile, este o persoană la care există posibilitatea să fi fost expusă la SARS-CoV-2 prin faptul că s-a aflat în proximitate cu o persoană infectată pe o perioadă suficientă de timp și la o distanță suficient de apropiată.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe