Newsflash
ACTUALITATE OPINII

COVID-19 nu mai reprezintă urgenţă de sănătate publică

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 14 2023
COVID-19 nu mai reprezintă urgenţă de sănătate publică

Recent încheiata pandemie a reprezentat o provocare pentru toată lumea. În România, toate componentele de bază ale statului au fost reformate, în așa fel încât societatea să funcţioneze cât mai bine cu putinţă.

Cu toate acestea, implicaţii ale COVID-19 s-au resimţit și la nivel legislativ.

Pentru ca lucrurile să poată fi corecte din punct de vedere legal, autorităţile de la noi au utilizat atât starea de urgenţă, cât și pe cea de alertă. Însă, nu a fost suficient. Acest lucru este dovedit chiar de anumite decizii pe care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) le-a adoptat cu celeritate.

Gestionarea pe termen lung a bolii

La 27 iunie a fost dată publicităţii Hotărârea CNSU nr. 20 privind constatarea încetării stării de risc epidemiologic și biologic generate de pandemia de COVID-19 și a aplicabilităţii art. 1 din Hotărârea CNSU nr. 36/21.07.2020. Decizia a avut la bază mai multe considerente. Însă unul dintre ele este strâns legat de Raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la evoluţia bolii COVID-19.

Conform art. 1 alin. (1) al actului normativ menţionat, „se constată faptul că COVID-19 nu mai constituie o urgenţă de sănătate publică pe teritoriul României, iar starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 încetează”. În ceea ce privește măsurile de prevenire, precum și de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, se vor avea în vedere dispoziţiile prevăzute în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Art. 1 din Hotărârea CNSU nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesare a fi aplicate pentru protecţia populaţiei certifică pandemia de COVID-19 declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 11.03.2020.

Să știe toată lumea

Hotărârea CNSU este publicată în Monitorul Oficial al României și, pentru a fi adusă la cunoștinţa tuturor, a fost comunicată tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, astfel încât să fie pusă în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Deciziile din sfera sanitară au nevoie să fie dublate și confirmate juridic. Chiar dacă anumite hotărâri pot să aibă caracter abuziv, trebuie înţeles că ele sunt necesare atât pentru protejarea populaţiei, cât și pentru corecta funcţionare a sistemului sanitar. Mai mult, anumite decizii sunt cu caracter obligatoriu și, pentru eficienţă, consider că este necesar să fie prevăzute și sancţiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe