Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Aplicația Coronavirus COVID-19 România, implementată la Spitalul Militar

de Florentina Ionescu - iun. 12 2020
Aplicația Coronavirus COVID-19 România, implementată la Spitalul Militar

Spitalul Militar Central anunță că va implementa o aplicație care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2 la nivel național.

Un comunicat de presă remis redacției anunță astăzi că Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România, aplicație care a reușit să impresioneze comisia dintr-o competiție la care au participat în total 33 de proiecte.

Proiect Aplicatie COVID 19 ROMANIA

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a finalizat în 29 mai 2020 procesul de evaluare al propunerilor de proiecte din Planul Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiția Soluții 1 - „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.”, se arată în comunicat. În competiţie au intrat 33 de proiecte, elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic.

Analiza riguroasă a evoluției pandemiei de COVID-19

Aplicația Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2 la nivel național, un proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de partenerul CERTSIGN SA, a reuşit să impresioneze comisia de selecţie.

Potrivit sursei citate, această aplicație a impresionat comisia prin:

  • analiza extrem de riguroasă a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus;
  • identificarea unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori;
  • identificarea problemelor; definirea obiectivelor măsurabile; gradul de noutate şi de complexitate;
  • metodologia și tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele și soluțiile software ce urmează a fi aplicate;
  • aplicarea aspectelor de etică care vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar mai ales prin viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului propus.

Colonel medic dr. Silviu Stanciu (foto), directorul de proiect și-a propus ca, prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare și inovare să se realizeze noi aplicații informatice care să susțină noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților.

Col.-medic-dr.-Silviu-Marcel-Stanciu
Col. medic dr. Silviu Marcel Stanciu

Astfel, aplicația Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, cât și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Beneficiarii aplicației Coronavirus COVID-19 România

Principalii beneficiari ai aplicației, se arată în comunicat, sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19.

În acest fel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. În consecință, acest fapt generează operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și Consiliile Județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.

La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care îl oferă aplicația Coronavirus COVID-19 România în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea de activităților specifice contextului pandemic.

„Și nu în ultimul rând, cetățenii sunt principalii beneficiari, aceștia fiind avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, în momentul notificării, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluția propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri, apărute în comunitate.”, spun specialiștii în comunicat.

Finanțarea și bugetul proiectului, prin intermediul autorității contractante, respectiv Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării se ridică la valoare maximă de 500.000 lei. Durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe