Newsflash
ACTUALITATE LIFESTYLE Știri

Două din patru persoane de vârstă medie din România au probleme de greutate

de Florentina Ionescu - iun. 26 2023
Două din patru persoane de vârstă medie din România au probleme de greutate

O analiză recentă arată că 50% dintre persoanele de vârstă medie din România sunt supraponderale sau obeze, iar 60% sunt sedentare.

Această analiză îngrijorătoare face parte dintr-un proiect de screening al sănătății cardiometabolice în rândul populației din România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

50% dintre persoanele de vârstă medie din România se confruntă cu probleme de greutate, fiind supraponderale sau obeze, iar 60% sunt sedentare. Datele fac parte dintr-o analiză realizată de aplicația românească DAHNA - Diet According to the Healthy Heart Nutritional Approach, ca parte dintr-un proiect de screening al sănătății cardiometabolice în rândul populației din România. 

Aplicația DAHNA este destinată celor care vor prevină apariția bolilor cardiovasculare printr-un stil de viață sănătos. De la momentul lansării, a atras peste 23.000 de utilizatori pe teritoriul României. 

Ca parte a unui proiect de screening al sănătății cardiometabolice în rândul populației din România, realizat de echipa DAHNA, au fost analizate informațiile privind profilul celor care aleg să folosească aplicația. 

Analiza dezvăluie că două din patru persoane, cu vârste cuprinse între 38 și 58 de ani, sunt supraponderale sau obeze. Totodată, dintre acestea, șase din zece persoane sunt sedentare - oameni care nu fac activitate fizică și care au o dietă nesănătoasă. 58% dintre persoanele analizate sunt femei, iar 42% sunt bărbați. Toți aceștia au folosit funcția din aplicație prin care află ce grad de risc cardiovascular au în următorii 10 ani, conform stilului lor de viață și stării actuale de sănătate. Analiza a fost efectuată în perioada august 2022- martie 2023. 

Dieta nesănătoasă este principalul vinovat 

„Aceste date alarmante subliniază importanța menținerii unui stil de viață sănătos și a adoptării unor obiceiuri alimentare și de activitate fizică corespunzătoare. Dieta nesănătoasă este răspunzătoare de aproape jumătate din bolile cardiovasculare. Utilizatorii aplicației DAHNA sunt persoane care au înțeles că au nevoie de sprijin și aleg să caute soluții”, a declarat dr. Gabriel Tatu Chițoiu, medic primar în cardiologie și colaborator al proiectului DAHNA.

Dr. Gabriel Tatu Chițoiu

Aplicația evaluează profilul fiecărui utilizator și estimează riscurile dezvoltării de boli cardiovasculare precum infarct sau accident cerebral vascular, oferind soluția unei diete personalizate pentru sănătatea cardiometabolică.

Acest screening populațional a fost dezvoltat cu susținerea Genesis Property, ca parte a misiunii strategice pe care compania o are pentru protejarea sănătății oamenilor.

„Este bine-cunoscut faptul că peste 90% din timp ni-l petrecem în interiorul clădirilor pentru a lucra, a ne relaxa sau pentru a ne odihni. Din acest motiv, Genesis Property plasează utilizatorii finali ai clădirilor noastre, oamenii, în centrul tuturor deciziilor operaționale sau investiționale, cu misiunea de a le oferi un echilibru sustenabil între viața profesională și cea personală, pe termen lung. Aplicația DAHNA are scopul de a reaminti importanța unui stil de viață sănătos, în echilibru, prin îngrijirea sănătății inimii și a întregului corp. Așadar, susținerea acestei inițiative se adaugă în mod natural celorlalte acțiuni prin intermediul cărora noi înțelegem să contribuim la îndeplinirea Agendei 2030 pentru dezvoltare sustenabilă, în mod specific la realizarea obiectivului 3 – Good Health and Wellbeing”, a spus Ioan Bejan, director de sustenabilitate la Genesis Property. 

Aplicație pe bază de abonament 

Aplicația DAHNA este disponibilă acum în varianta gratuită și, începând din luna septembrie a acestui an, și pe bază de abonament. Se poate descărca din App Store și Google Play. Reamintim că DAHNA își propune să contribuie activ la cercetarea medicală în domeniul nutriției și sănătății inimii, să ofere un mod ușor și convenabil pentru oameni de a își îmbunătăți starea de sănătate.


Notă autor:

Fotografie de la Taryn Elliott: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dieta-sanatoasa-vegetarian-colorat-in-culori-4374580/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe