Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Aplicație care detectează insuficiența cardiacă

de Florentina Ionescu - apr. 15 2024
Aplicație care detectează insuficiența cardiacă

Specialiștii au creat recent o aplicație care detectează vibrațiile insuficienței cardiace prin intermediul unor senzori de la un telefon inteligent.

Detectarea primelor stadii ale insuficienței cardiace ar putea fi în curând o procedură extrem de simplă: prin așezarea unui telefon inteligent pe pieptul pacientului, medicul ar putea depista problemele de acest gen. Aceasta este concluzia unui studiu în desfășurare, care are scopul de a dezvolta o aplicație de mobil pentru diagnosticarea cât mai precoce a insuficienței cardiace, o condiție medicală ce poate fi fatală. 

Insuficiența cardiacă poate să fie prezentă inițial sub forma unei oboseli la efort sau sub forma unor dificultăți de respirație. Aceste simptome pot să aibă, desigur, și alte cauze. Însă din păcate, pentru a putea vedea dacă aceste simptome sunt într-adevăr cauzate de insuficiența cardiacă, este nevoie de ecografii ale cordului, de analize de sânge ori de alte proceduri medicale speciale, scrie New Atlas

Oamenii de știință de la Universitatea din Turk, Finlanda, și-au propus să dezvolte o metodă mult mai simplă de diagnostic, care poate fi efectuată rapid în cabinetul medicului, fără ca acesta să aibă nevoie de vreun echipament special. Rezultatul este o aplicație bazată pe un algoritm de învățare automată, care folosește accelerometrul și giroscopul existente în interiorul telefoanelor inteligente (smartphone) pentru a măsura micile vibrații cardiace caracteristice insuficienței cardiace în zona pieptului pacientului. 

Aplicația a fost dezvoltată în parteneriat cu universitățile din Helsinki și Stanford. În total, 1.003 pacienți voluntari au fost testați prin intermediul acestei aplicații, la spitalele celor trei universități menționate – 217 dintre acești pacienți fuseseră deja diagnosticați cu insuficiență cardiacă, în timp ce ceilalți 786 au fost considerați persoane sănătoase, deci au fost incluși în grupul de cotrol. 

Prin analizarea vibrațiilor de la nivelul pieptului obținute prin intermediul aplicației de mobil, oamenii de știință au putut să descopere caracteristicile care erau atribuite participanților cu insuficiență cardiacă. După ce algoritmul de învățare automată a fost antrenat pe baza acelor date, aplicația a dovedit o acuratețe de 89% în identificarea indivizilor cu insuficiență cardiacă – acel număr ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce software-ul este capabil să tragă concluzii pe un eșantion mai mare de date de la pacienți. 

Cercetarea este descrisă într-o lucrare care a fost recent publicată în jurnalul „JACC: Heart Failure”. 


Notă autor:

Sursa foto: imagine generată cu inteligența artificială (AI) la 15 aprilie, 3:52 PM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe