Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Ce „vrăji” a mai făcut tehnologia în MedTech, în 2023

de Florentina Ionescu - ian. 12 2024
Ce „vrăji” a mai făcut tehnologia în MedTech, în 2023

De când am preluat rubrica „Medicina altfel”, la începutul anului 2023, am fost surprinsă de cât de multe soluţii au apărut în domeniul tehnologiilor medicale, așa-numitul MedTech.

Unele dintre ele ajută la monitorizarea și depistarea anumitor patologii, fiind utile pacienţilor, aparţinătorilor și medicilor.

Pentru primul număr din 2024 al Vieţii Medicale m-am gândit să fac o scurtă trecere în revistă a celor mai interesante, inovatoare și excepţionale gadgeturi și dispozitive medicale care mi-au atras atenţia anul trecut și care ne-au arătat – încă o dată – că medicina se poate face și... altfel.

În 2023 au făcut senzaţie în presa străină primele medicamente pentru copii realizate la o imprimantă 3D. Un spital din Spania a dat startul unui studiu clinic pentru a testa eficacitatea, tolerabilitatea și gradul de acceptare ale unui medicament pentru copii, folosind o imprimantă 3D. O altă noutate a venit din oftalmologie, atunci când o echipă de cercetători a dezvoltat lentile de contact inteligente (smart), ce înregistrează tensiunea intraoculară.

Un plasture simplu și inedit ar putea reprezenta viitorul în ecografia cardiacă. Inginerii de la Universitatea California, San Diego, au dezvoltat anul trecut un sistem de ultrasonografie cu aplicaţii în cardiologie. Este vorba de un plasture cât un timbru, care poate fi purtat pe piept. De la cardiologie ne-am îndreptat atenţia în direcţia pacientului cu AVC: am aflat astfel că a fost creată o aplicaţie care va învăţa utilizatorul cum să aibă grijă în mediul virtual de o persoană care a suferit un AVC. Aplicaţia se numește iTrain și este un curs interactiv de pregătire.

Iar pentru persoanele care vor să abandoneze fumatul, anul 2023 a venit cu o veste bună tot din MedTech. Un colier inteligent poate ajuta persoana care îl poartă să renunţe la ţigări. Datele obţinute cu ajutorul colierului smart nu se referă doar la câte ţigări pe zi fumează utilizatorul, ci realizează o „topografie a fumatului”.

Abordări noi în EEG și alergii

Alte abordări prezentate în pagina 16 (Medicina altfel) au vizat, pe de o parte, alergia la arahide a copiilor și realizarea electroencefalogramei (EEG) prin căști speciale. Anul trecut, cercetătorii au studiat mai bine un plasture cutanat experimental, care ar „antrena” organismul copiilor mici (cu vârsta între 12 și 36 de luni) să facă faţă în cazul ingerării accidentale de arahide. 

Iar în ceea ce privește EEG, 2023 ne-a demonstrat că un aparat mic și discret, asemănător căștilor auriculare, ar putea fi util în detectarea precoce a bolilor Alzheimer și Parkinson. Mai multe universităţi și spitale colaborează la acest proiect revoluţionar și inedit, pentru a dezvolta un aparat ce realizează EEG prin intermediul unor căști (vezi foto). Acestea se introduc în urechi și măsoară activitatea electrică a creierului în timpul somnului.

Soluţii multiple și diverse

Mănușa antiedem, prima capsulă inteligentă pentru controlul apetitului și un tentacul robotic magnetic au fost alte soluţii pe care vi le-am prezentat pe larg în pagina 16. Cercetătorii au creat anul trecut o mănușă specială, KnitDema, pentru pacienţii care suferă de edem al mâinii și al degetelor. Într-o simulare în laborator, o versiune a mănușii KnitDema a reușit să ajute la eliminarea apei, după ce a masat un model de deget făcut din spumă.

Am mai aflat și că o echipă de cercetători a dezvoltat primul dispozitiv de electrostimulare (din categoria electroceutical) ce poate fi folosit pentru a controla apetitul pacientuluiCapsula ingerabilă este o metodă precisă și non-invazivă care ar putea fi folosită în viitor pentru a modula senzaţia de foame și pentru a trata anumite boli.

Reamintim aici și „puterile” unui tentacul robotic magnetic (vezi foto) pe care vi l-am prezentat în 2023: cercetătorii de la Universitatea din Leeds au dezvoltat un mic robot-tentacul care poate circula cu ușurinţă în profunzimea ţesuturilor, chiar în plămâni, pentru a detecta și a trata primele semne de cancer. Robotul chirurgical este controlat cu ajutorul magneţilor și poate ajunge până în cele mai mici bronhiole.

Pentru mai multe știri și noutăţi din domeniul tehnologiilor medicale, accesaţi www.viata-medicala.ro/hi-tech-gadgets/17.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe