Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Colierul care te ajută să renunţi la ţigări

de Florentina Ionescu - feb. 24 2023
Colierul care te ajută să renunţi la ţigări

Anual, peste 8 milioane de decese sunt atribuite fumatului, la nivel global. Pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest viciu, cercetătorii de la Universitatea Northwestern au creat un dispozitiv inteligent: un colier ce poate fi purtat de utilizator.

colier pentru fumatori2
DIspozitivul se atașează ca medalion la nivelul pieptului

 

Micul aparat detectează cu mai multă acurateţe faptul că utilizatorul fumează, comparativ cu sistemele disponibile anterior. Cum poate face asta? Prin captarea semnăturii termice, cu ajutorul unor senzori speciali.

Colierul se numește SmokeMon și menţine pe deplin confidenţialitatea fumătorului, urmărind doar semnătura termică, nu și imaginea acestuia. Prin prisma acestor caracteristici, persoanele se simt confortabil atunci când îl poartă.

„Topografia fumatului”, un concept nou

Datele obţinute cu ajutorul colierului inteligent nu se referă doar la câte ţigări pe zi fumează o persoană. Cercetătorii au putut detecta când a fost aprinsă o ţigară, când și cât de mult a ţinut-o în gură purtătorul colierului, când a „tras” un fum, cât de mult a inhalat, cât de mult timp a trecut între două inhalări. 

colier pentru fumatori
Sursă imagini: https://newatlas.com/health-wellbeing/smokemon-necklace-quit-smokin/

Toate aceste detalii alcătuiesc „topografia fumatului”, aspect important din mai multe motive. Pe de o parte, permite oamenilor de știinţă să măsoare și să evalueze expunerea la monoxidul de carbon în rândul fumătorilor și să înţeleagă mai bine relaţia dintre expunerea la substanţe chimice și bolile asociate fumatului. Pe de altă parte, colierul smart ajută oamenii cu acest viciu în eforturile lor de a renunţa la fumat.

Dispozitivul contribuie, așadar, la o mai bună înţelegere a „topografiei” fumatului și a felului în care aceasta contribuie la recăderile frecvente, întâlnite la mulţi fumători.

Un coach oferă sprijin

Înarmat cu toate aceste informaţii din „topografia fumatului”, un coach în domeniul sănătăţii va putea să formuleze mult mai bine un plan realist, ușor de pus în practică, pentru a ajuta persoana să renunţe la ţigări. În plus, dacă fumătorul a șovăit în încercarea sa de a renunţa la acest obicei – lucru care este detectat de SmokeMon –, acel coach ar putea să determine dacă ţigările suplimentare fumate au constituit o simplă „scăpare” sau reprezintă o recădere în adevăratul sens al cuvântului.

 


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-02-smart-necklace-people.html
Sursă foto: https://newatlas.com/health-wellbeing/smokemon-necklace-quit-smokin/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe