Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

„Efectul Scully” - Cum a influențat acest personaj puternic din „Dosarele X” femeile din SUA

de Florentina Ionescu - mai 22 2024
„Efectul Scully” - Cum a influențat acest personaj puternic din „Dosarele X” femeile din SUA

Personajul Dana Scully a inspirat o întreagă generație de femei să urmeze cariere în domeniile de sub umbrela STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Show-ul de televiziune care a marcat o generație între anii 1993 și 2002 a fost difuzat și în țara noastră, de postul Pro TV. Experții subliniază că în SUA acest serial a avut o influență deosebit de mare asupra publicului de sex feminin. 

Pentru multe telespectatoare devotate acestui serial sci-fi, „Dosarele X” nu era doar o sursă de divertisment, ci a fost un moment cheie care le-a schimbat viața, potrivit www.globalcitizen.org.

Femeile care se uitau în mod regulat la serialul „Dosarele X” au fost cu 50% mai predispuse să lucreze în domenii precum știință, tehnologie, inginerie și matematică (domenii abreviate STEM – „science, technology, engineering, and math”), potrivit unui sondaj de opinie condus de Geena Davis Institute on Gender in Media, în 2018. Aproape toate femeile care au participat la sondajul de opinie la acel moment au spus despre personajul Dana Scully, interpretat de actrița britanică Gillian Anderson, personajul principal al serialului (femeie medic și agent FBI), că ea este un adevărat model pentru femei și fete. Și aproape două treimi dintre respondente au atribuit faptul că ele cred în importanța domeniilor STEM datorită acestui personaj fictiv. 

Rezultatele acelui sondaj de opinie validează teoriile faniilor serialului cu privire la „Efectul Scully”, care sugerează că femeile au devenit din ce în ce mai interesate de domenii precum știința datorită agentului Scully, interpretat de actrița Gillian Anderson pe parcursul celor 11 sezoane ale serialului „Dosarele X”. 

În plus, potrivit sursei menționate, este posibil ca „efectul Scully” să fi avut un impact și asupra generațiilor viitoare de femei, nu doar asupra acelor femei care au urmărit serialul. Mai mult de jumătate dintre fanii de sex feminin ai serialului au spus că și-ar încuraja fiica sau nepoata să aibă o carieră într-un domeniu de genul STEM: știință, tehnologie, inginerie și matematică. 

Domeniile acestea de sub umbrela STEM sunt de obicei dominate de bărbați, mai scrie sursa citată. 

Ce trebuie să mai reținem despre „Efectul Scully”? 

Studiul a examinat cât de mult a influențat personajul Dana Scully femeile și fetele pentru ca ele să se axeze ulterior pe domenii cum sunt STEM în privința carierei lor, dar și în privința studiilor lor. De fapt, dintre cele 2.021 de participante, aproape două treimi (63%) dintre femei care erau familiarizate cu personajul Dana Scully au spus că ea le-a sporit credința în importanța STEM, iar 50% dintre acele femei au spus că agenta Scully le-a sporit interesul în STEM. 

Mai precis, agenta Scully a influențat fanii de sex feminin ai serialului „Dosarele X” să ia în considerare faptul că ar putea să lucreze în domenii tip STEM (43%), să studieze într-adevăr domenii STEM (27%) și să lucreze în domenii precum cele STEM (24%), scrie www.sfu.ca

„Când fetele, în anii în care personalitatea lor se formează, nu văd personaje feminine pe ecran ca fiind biochimiști, programatori, ingineri sau statisticieni, ele sunt mai puțin predispuse să își imagineze că ar lucra sau că ar putea alege acele căi pentru carierele lor”, spunea actrița și activita Geena Davis, potrivit sphero.com

Tocmai de aceea, prin reprezentarea femeilor pe micile ecrane în acest tip de roluri, vor fi mai puține bariere pentru ca fetele să poată alege să lucreze în domenii cum sunt cele știința, tehnologia, ingineria și matematica. 


Notă autor:

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Dana_Scully

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe