Alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente și mai periculoase alergii alimentare. Ea nu poate fi vindecată.
Cercetătorii studiază în prezent un plasture cutanat experimental. Studiile ce au avut în prim-plan această abordare arată rezultate promiţătoare în tratarea copiilor mici (cu vârsta cuprinsă între 12 și 36 luni) care sunt extrem de alergici la arahide. În esenţă, plasturele acesta le-ar „antrena” organismul să facă faţă în cazul unei ingerări accidentale de arahide.
Pentru alergia la arahide nu există leac la momentul actual. Singurul tratament se adresează copiilor cu vârsta de peste 4 ani. Ei pot înghiţi o pudră specială din arahide, pentru a fi protejaţi împotriva unei reacţii alergice severe.
Plasturele se numește Viaskin, iar obiectivul său este să administreze același tip de tratament ca la copiii de peste 4 ani, doar că pe cale cutanată. Într-un test realizat pe copii cu vârsta între 1 și 3 ani, plasturele cutanat i-a ajutat pe micuţii care nu puteau tolera nici măcar o cantitate extrem de mică de arahide. Ei au putut, în cele din urmă, să mănânce în siguranţă câteva arahide.
Plasturele Viaskin este acoperit cu o cantitate foarte mică de proteină din arahide, care este apoi absorbită în piele. Zilnic trebuie aplicat un astfel de plasture, care este purtat între omoplaţi, pentru ca micuţii să nu îl poată dezlipi. După un an de astfel de tratament, aproape două treimi dintre copiii cu vârsta între 1 și 3 ani care au folosit plasturele real (în comparaţie cu unul fără substanţa activă) au putut să ingereze în siguranţă mai multe arahide – echivalentul a trei până la patru arahide, au precizat cercetătorii. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.
Reamintim că, în 2020, Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat primul tratament pentru a induce toleranţa la arahide. Este vorba despre o „imunoterapie orală”, numită Palforzia. Copiii cu vârsta între 4 și 17 ani trebuie să consume zilnic Palforzia pentru a putea să își menţină protecţia împotriva alergiei la arahide.
Sursă foto: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/skin-patch-treat-peanut-allergy-shows-benefit-children
https://bit.ly/3WdzqFx
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe