Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe data de 28 iulie

de Magdalena Tănăsescu - iul. 26 2024
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe data de 28 iulie

Strategiile globale adoptate de Organizația Mondială a Sănătății urmăresc eliminarea hepatitelor virale B și C până în 2030, în condițiile în care în lume se înregistrează un deces prin hepatită la fiecare 30 de secunde.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecții în fiecare minut.

„Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide mai mulți oameni anual decât malaria, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc, până în 2040. La nivel global, există un număr mare de persoane nediagnosticate și netratate care trăiesc cu hepatită. Infecția cu hepatită este tăcută și gradul de conștientizare a sănătății ficatului este scăzut. Cele mai multe simptome apar doar odată ce boala este avansată, prin urmare există foarte multe persoane nediagnosticate care trăiesc cu hepatită. Chiar și atunci când hepatita este diagnosticată, numărul persoanelor care urmează să primească tratament este scăzut”, se menționează în comunicatul INSP. 

În România, INSP este partener în Proiectul LIVE(RO), alături de Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf.Spiridon” Iași, proiect care asigură testarea pentru hepatita B, D și C în patru regiuni ale țării: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

În perioada iulie 2021 – mai 2023, aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activitățile de screening pentru hepatita B, D și C, 81% dintre persoane aparținând unui grup vulnerabil. 3% dintre persoanele testate au avut, la cabinetul medicului de familie, cel puțin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide. Dintre acestea, circa 70% ajunseseră, până la sfârșitul lunii iunie 2023, la medicul specialist gastro-enterolog, pentru diagnostic. Pentru  84% dintre persoane s-a stabilit un diagnostic final, iar ceilalți fiind în curs de evaluare. Cu ciroză hepatică au fost diagnosticați 612 pacienți, iar 16 cu carcinom hepatic.

Conform Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) din domeniul sănătății, prin asigurarea unei acoperiri vaccinale optime anti-hepatită B, încă de la naștere, se poate scădea numărul de copii cu hepatită cronică B și se poate îndeplini dezideratul de a elimina hepatita B.

Hepatita C se transmite prin contactul cu sângele infectat

Acest lucru se poate întâmpla prin folosirea în comun a acelor sau a seringilor sau prin proceduri medicale nesigure, cum ar fi transfuzii de sânge cu produse din sânge necontrolate.

Simptomele pot include febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare și îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter).

Nu există vaccin pentru hepatita C

Deși până în acest moment nu există vaccin pentru hepatita C, boala poate fi tratată cu medicamente antivirale.

Detectarea și tratamentul precoce pot preveni leziunile hepatice grave și pot îmbunătăți sănătatea pe termen lung.

Potrivit informațiilor OMS, infecțiile acute cu VHC sunt de obicei asimptomatice și majoritatea nu pun viața în pericol. Aproximativ 30% (15-45%) dintre persoanele infectate elimină spontan virusul în decurs de 6 luni de la infectare, fără nici un tratament.

Restul de 70% (55–85%) dintre persoane vor dezvolta infecție cronică cu VHC. Dintre cei cu infecție cronică cu VHC, riscul de ciroză variază de la 15% la 30% în decurs de 20 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe