Șansa ca un sportiv să ajungă să concureze la Olimpiadă este de una la 562.400.
Potrivit lui Bill Mallon, fostul președinte și cofondator al International Society of Olympic Historians (Societatea Internațională a Istoricilor Olimpici), sportivii și atleții aspiranți au o șansă de 0,00000178% de a ajunge la Jocurile Olimpice, scrie Medscape. Apoi imaginați-vă care ar fi șansele ca cei care au ajuns să concureze la Jocurile Olimpice să facă o schimbare în carieră și să aleagă să devină doctori. Poate nu va fi deloc surprinzător că au ales să urmeze o carieră în medicină.
În contextul în care Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, cei de la Medscape au prezentat pe larg poveștile de viață a patru sportivi care au devenit medici de succes, dar și modul în care aceștia au reușit să facă tranziția din sala de sport în cabinetul medical.
Dr. Lise Leveille spune că gimnastica a ajutat-o să își construiască un set de abilități pentru cariera ei. Ea este gimnastă olimpică din Canada care a ales să devină medic chirurg ortoped pediatru.
Abilitățile la care ea se referă sunt: managementul timpului, lucrul în echipă, stabilirea obiectivelor și o puternică etică a muncii. Toate acestea au o contribuție importantă în viața unui sportiv de performanță, mai ales că ele contribuie la momentul crucial al „performanței”, mai scrie sursa citată.
Totuși, dr. Lise Leveille recunoaște că îi este dor să performeze în competiții. „Asta definește cine eram la acel moment. Mi-e dor să pot fi capabilă pentru a obține ceva și apoi să dau tot ce am mai bun atunci când conta”, la fel ca acel moment când s-a calificat pentru jocurile din 1998 din Commonwealth, în Kuala Lumpur, la vârsta de 16 ani.
Lise Leveille și-a construit succesul în cariera sa de sportiv de performanță la Jocurile Pan Americane, luând medalia de aur la bârnă, atât ca individual, cât și la echipe. Apoi ea s-a calificat pentru Jocurile Olimpice, în 1999, la campionatele mondiale. A concurat în echipă și în cinci evenimente individuale la Jocurile Olimpice din 2000, de la Sydney.
Acum, la vârsta de 41 de ani, dr. Lise Leveille acceptă faptul că nu va mai face niciodată un exercițiu de gimnastică, dar își îndreaptă pasiunea spre sala de operații a unui spital pentru copii: British Columbia Children’s Hospital.
Mai multe detalii despre poveștile celorlalți medici care au fost sportivi olimpici găsiți pe www.medscape.com, una dintre aceștia fiind o jucătoare de volei care a ales să devină medic chirurg plastician, pe nume Ogonna Nnamani Silva.
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/femeie-clinica-spital-medic-4586984/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe